1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 112’den ‘Yaşama Yol Ver’ Çağrısı
112’den ‘Yaşama Yol Ver’ Çağrısı

112’den ‘Yaşama Yol Ver’ Çağrısı

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası, yurt genelinde olduğu gibi Kars’ta da çeşitli etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

A+A-

Kars Halk Sağlığı İl Müdürlüğü bünyesinde yürütülen, İl Müdürü Dr. Mehmet Kan ve 112 acil sağlık merkezi çalışanlarının yer aldığı etkinlikler kapsamında; Harakani Devlet Hastanesi girişinde kurulan stantlarla, dağıtılan el broşürleriyle, maket ambulanslarla, maket ekipmanlar üzerine yazılan sloganlarla vatandaşlara şifahen anlatılmaya çalışıldı.

Geçen her vatandaşa ambulansın yol önceliği ve sağlık hizmetlerinin işleyişi konularında açıklamalarda bulunan 112 çalışanları, sohbet ettikleri herkese bakanlık tarafından gönderilen ‘Yaşama yol ver’ sloganının yer aldığı şapkalardan hediye ediyor. Ayrıca el broşürlerinin de dağıtıldığı stantta vatandaşlara yönelik farkındalık çalışması yürütülüyor.

“Bakanlığımız tarafından gönderilen çeşitli afişler, broşürlerin bilgilendirme amaçlı vatandaşlara dağıtılması ve belediyemizce bize tahsis edilen noktalara, billboardlara tanıtıcı reklam ve afişlerimizi asıyoruz ve vatandaşlarımıza yönelik bir bilgilendirme çalışması yürütüyoruz.” diyen Halk Sağlığı Kars İl Müdürü Dr. Mehmet Kan, “Biz de bu hafta boyunca ilimizin çeşitli noktalarında bu etkinliği gerçekleştirmeye çalışıyor, vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı ‘Ambulansa yol ver, hayata yol ver’ sloganıyla çıktığı bu yolda amaç ambulansın geçiş üstünlüğünün bilincinde olunması ve farkındalık yaratılmasıdır. Bizler de bu anlamda bu tür etkinlikleri ilimizde gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Kars’ta 112 acil çağrı merkezine Kasım ayı itibariyle 23 bin 320 gereksiz çağrı yapıldığını söyleyen Halk Sağlığı Kars İl Müdürü Kan, bu konuda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini kaydetti. Kan, konuyla ilgili şunları söyledi;

“Sağlık hizmetlerinde kullanılan, zamanında olay yerine ulaştığında hayat kurtaran bir araç olan ambulanslara yol verilmesi gerçekten bizler için de mağdur yaralı ve hastalar için büyük önem taşımaktadır. Bunun dışında 112 hattının gereksiz aranmaması, işgal edilmemesi çok önemlidir ki biz gerçek acil vakaları tespit edebilelim ve zamanında müdahale edebilelim. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne de çok fazla gereksiz çağrı geliyor. Kasım ayı itibariyle bizim çağrı merkezimize aldığımız 25 bin 320 çağrının sadece 2 bini acil vaka değeri taşıyor ve vakalara da bunca yanlış ihbara rağmen zamanında müdahale edilmiştir. 112 acil çağrı merkezine yüzde 95 civarı gereksiz bir şekilde meşgul edilmiştir. Vatandaşlarımızdan istirhamımız bu şekilde gereksiz meşguliyete sebebiyet vermemeleridir. Çünkü gideceğimiz hasta, ulaşacağımız vakanın hastaneye yetiştirilmesi söz konusu ise dakikalar bile çok büyük önem taşıyor.”

Kars’ta ambulansın geçiş üstünlüğüyle alakalı bir takım sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Dr. Mehmet Kan, “Vatandaşlar duyarsızca trafik ışıkları da dahil olmak üzere yolu işgal edercesine ambulansa geçiş üstünlüğü sağlamama adına mücadele veriyorlar. Ambulans adı üzerinde ‘Hayat kurtaran, can kurtaran’ olduğu için geçiş üstünlüğü verilmelidir. Çünkü içerisinde acil hasta olabilir, yoğun bakımlık bir hasta olabilir, çok acil bir hastaya yetişme çabası içerisinde olabilir. Sirenleri çalan bir ambulansı duyan sürücüler aracını gerekirse müsait bir yere çekerek geçiş izni vermelidir ki o sirenler gerçekten birilerinin acısı olmasın.” cümleleriyle çağrıda bulundu.

Kars’ta gerçekleştirilen sağlık hizmetlerinin koşulları ve ekipmanlarından da söz eden Dr. Kan, “İlimizde bir adet paletli kar aracımız mevcut olup, bu araç baletleri değiştirilmiş durumda ve tam paletli olarak hizmete hazırdır. Ulaşımın güçlükle sağlandığı yerlerde, kara ambulanslarımızın gidemeyeceği yerlerde bu araçtan faydalanarak erişimi kolaylaştırıyoruz. Bununla birlikte normal ambulansların gidemeyeceği durumlarda yarı paletli 4 adet pajero ambulanslarımız var. Bu araçlarında kışlık bakımları yapılıp, personeliyle birlikte her an teyakkuz halindedir. İlimizde 15 istasyonumuzda 27 adet ambulansımız şuan ulaşım ağıyla birlikte hizmet vermekte. Tüm bunlarla birlikte idari kadroda çalışan 5 hekim nöbetleşe olarak görevlerinin başındadır. Beraberinde 24 paramediğimiz ve 91 tane ATT dediğimiz yardımcı sağlık personelimizle vatandaşımızın hizmetindeyiz. Paramedikleri özellikle ambulanslarda kullanıyoruz çünkü ambulanslarımızda doktor bulunduramıyoruz. Paramedikler bir doktorun yapabileceği acil tıbbi müdahale bilgisine sahip olarak hizmet sunumunda kullanılıyor. Öte yandan ilimizde 72 kişilik bir Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekibimiz var. Bu personellerimiz kendi alanlarında bilgi ve beceriye sahip olup özellikle acil ve afet durumlarında il afet müdürlüğüyle koordineli bir şekilde acil vakalar için daima hazır halde bekletilmektedir.” dedi.

Kars’ta 3 yıldır 112 Acil Sağlık Merkezi’nde Acil Tıp Teknisyeni (ATT) olarak çalıştığını söyleyen Müge hemşire de Kars’ta bulunduğu bu süreçte özellikle ambulansların yol önceliğine karşı vatandaşların duyarsız olduklarını söyledi. Bu nedenle hasta yakınları tarafından iyi karşılanmadıklarını da dile getiren Müge hemşire, asılsız ihbarların da fazlalığından şikayet etti. Vatandaşlardan ambulanslara karşı daha duyarlı davranmalarını rica eden Tıp Teknisyeni Müge hemşire, zaman zaman hakaret ve küfre de maruz kaldıklarını ifade etti.

Öte yandan Bu etkinlikler kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde okullarda 112 ekibinin önemi, acil vakalara ulaşımın önemi, acil sağlık personelinin çalışma koşulları konuları düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anlatılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.