1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 1000 Köyde 1000 Seminer
1000 Köyde 1000 Seminer

1000 Köyde 1000 Seminer

Kars VHO’nun 2006 yılında başlattığı “1000 Köyde 1000 Seminer” eğitim programı Sarıkamış’ın Hamamlı köyünde devam etti.

A+A-

Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanlığı öncülüğünde, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim üyelerinin katılımıyla sürdürülen “1000 Köyde 1000 Seminer “ adlı eğitim çalışmaları son hızıyla devam ediyor.

 

İlçe merkezlerinde muhtarların ve kaymakamlığın katılımıyla yapılan seminerlerde dağıtılan anket formlarının değerlendirilmesi ile köylerde teorik eğitimlerin yanı sıra ahırlarda uygulamalı eğitimler şeklinde verilmeye başlandı.

 

Bu eğitimlerden biri de beyaz karların ve yeşil çam ağaçlarının koynunda yatan şirin Hamamlı köyünde verildi. İlköğretim öğrencileriyle birlikte, genç yaşlı herkesin katıldığı seminerin teorik bölümü köy ilköğretim okulunda verildikten sonra ahırlarda uygulamalı olarak köylülerin önünde yapıldı.

 

Bazı hasta hayvanlar muayene edilerek hastalığın sebepleri hakkında önemli bilgiler aktarıldı. Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler’in açılış konuşması ile başlayan eğitim semineri, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mitat Şahin ve Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı’nın konuşmaları ile devam etti.

 

Prof. Dr.Yavuz Öztürkler, “Hayvancılıkta verimi artırmak için önce bilinçlenmeyi artırmak gerektiği gerçeğinden yola çıkarak seminerlerimizi faydalı olduğuna inanıyor ve eğitim çalışmalarını sürdürmeye devam ediyoruz. Çünkü bölgemizde hayvancılıkla ilgili sorunların oluşturduğu tablo çok ağır. Hayvanlarda verimi artırmak için önce hastalıklarla mücadele etmeli ve bakım ve beseleme koşullarını düzeltmeliyiz. Bunun için de bilinç çok önemlidir. Bölgemizde hayvanlarda doğum ve meme sağlığı, bulaşıcı hastalıklar ve beslenme ile ilgili sorunlar oldukça fazladır. Örneğin saman kullanma alışkanlığı yüzde 95, kısır kalan inek oranı yüzde 40, ineklerde yavru atma oranı yüzde 60 , doğum sonrası son düşürmeme oranı yüzde 45, yılda bir ahırı dezenfekte etme oranı yüzde 7, slaj kullanma oranı yüzde 0,5, makine ile sağım oranı yüzde 4, suni tohumlama yaptırma oranı yüzde 20’dir. Bu oranlar yöremizde hayvancılığımızın bilinçli yapılmadığını göstermektedir. Bu tablo ile “az emekle çok verim almak” mümkün değildir” dedi.

 

Öztürkler ayrıca, “Çok fazla para harcamayı gerektirmeyen, çok basit uygulanabilen bilgilerle hayvancılıkta verimimizi kat kat artırmak mümkündür. Her şeyi devletten bekleyerek, örgütlenmeden ve birlikleşmeden sadece yakınarak bir yere varamayız. Biz köylümüzün kalkınmasını ve hayat standardının yüksek olmasını istiyoruz. Bu seminerlerin faydalı olması dileği ile hepinize hoş geldiniz diyor, bol kazançlar diliyor, seminerimize destek veren öğretim üyesi arkadaşlarıma ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Mitat Şahin ise verim kayıplarının önemine değinerek, “Verim kayıplarının bulaşıcı hastalıklarla mücadelede bilinçsizlikten , hayvanların doğru beslenememesinden ve hayvancılıkta modern bilgiyi yörede kullanamamaktan kaynaklanmaktadır. Bilgiye kapalı olmamalıyız. Üniversiteden, sahada çalışan veteriner hekimlerden ve bakanlık bünyesinde çalışan yetişmiş uzmanlardan istifade etmeliyiz. Brusella, şap ve şarbon gibi hastalıklarla mücadele ilgi, duyarlılık ve aşılama ile olmaktadır. Biz de önce bilgi, ilgi ve duyarlılık gelişmelidir.” şeklinde konuştu.

 

Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı da, bölgede meme sağlığı, kısırlık ve doğumsal sorunların hayvancılıkta ciddi kazanç kayıplarına neden olduğunu belirterek, “Hijyenik sağım uygulanmaması, memelerin sağım sonrası dezenfeksiyonunun yeterince olmaması ve doğum sonrası ineklerin takibinin yapılmaması süt ve döl verimi kaybına neden olmaktadır. Her kısır kalan ineğin bir günlük zararı yaklaşık 20 TL’dir. Doğru besleyerek, buzağıları biberonla emzirerek, ahırlarda havalandırmayı ve sıcaklığı doğru ayarlayarak, makineli sağım yaparak, memeleri her sağım sonrası dezenfektanlarla temizleyerek kazancımızı oldukça fazla artırmak mümkündür. Bunları yapmak için çok cüzi harcamalar yeterlidir, bunları uygulamanız birçok sorunu çözecektir “ dedi.

 

Konuşmasının ardından ahırlara giden Pancarcı, ahırda uygulama yaptı. Ultrasonun erken gebelik muayenesinde kullanımın önemini vurgulayarak örnek olması için bir yetiştiricin ineğinin de gebelik muayenesini yaptı.

 

Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı seminerde yetiştiricilerden küpeleme ve teşviklerle ilgili sorular geldi. Bu sorular Tarım İlçe Müdürü Selda Özkan tarafından cevaplandırıldı. Kayıtlı hayvancılığın önemi vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.