1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yavru Bozkurtlar Güvende
Yavru Bozkurtlar Güvende

Yavru Bozkurtlar Güvende

Kars’ın Arpaçay İlçesi’nde kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından yol kenarında bulunduğu ileri sürülen ve iki aylık oldukları tahmin edilen 2 Bozkurt yavrusu KuzeyDoğa Derneği’nde koruma altına alındı.

A+A-

Kurt yavruları ilk olarak Çevre Orman İl Müdürlüğü’ne getirildi. Çevre Orman Müdürlüğü de kurtları Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Çitil’e teslim etti. Veteriner Fakültesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen iki yavru kurt, KuzeyDoğa Derneği’ne getirildi.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Çağan Şekercioğlu kurtların canislipus (yabani) türünde olduklarını belirterek, kurtların yaklaşık iki aylık olduklarını söyledi.

Şekercioğlu, yavruların annelerinin öldürülerek yuvadan alınmış olabileceğini belirterek, “Derneğimizin merkezine iki gün önce maalesef iki yavru kurt getirildi. Yol kenarında bulunduğu öne sürülerek getirilen yavru kurtların daha öncede birçok kez örneğiyle karşılaşmıştık. Bu yavru kurtlar daha çok küçük ve anne babaları olmadan yol kenarında olmaları hemen hemen yok denebilecek bir ihtimal. Bizim endişemiz ise yavruların annesinin öldürülerek yuvadan alınmış olmasıdır. Maalesef bu sıkça rastlanan bir durum ama biz üzerimize düşen görevi yapıp bu yavru kurtlara bakıyoruz” dedi.

KAÜ’YE YABAN HAYATI REHABİLİTASYON MERKEZİ

Bölgede bulunan yaban hayatını korumaya alan KuzeyDoğa Derneği olarak imkansızlıklarla mücadele ettiklerini de ifade eden Şekercioğlu, Kafkas Üniversitesi’nin de kendilerine destek olmak ve bölgedeki yaban hayatını korumak amacıyla Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini bildirdi.

Şekercioğlu, “Biz KuzeyDoğa Derneği olarak bunlara bakmak için elimizden geleni yapıyoruz ama biz bölgede bulunan ve bakıma muhtaç yaban hayatına yetişmemiz mümkün değil. Bu nedenle Kafkas Üniversitesi daha bu hafta KuzeyDoğa Derneği, Çevre Orman İl Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar işbirliği ile bir protokol yaptık. Kafkas Üniversitesi’nde yaban hayatı koruma rehabilitasyon merkezi kuruluyor” diye konuştu.

Bir hafta içerisinde iki baykuş ve iki kurt yavrusuna ev sahipliği yaptıklarını ve merkezlerinde bir salonu tamamen onlara tahsis ettiklerini anlatan Prof. Dr. Şekercioğlu, şunları söyledi:

“Bu hafta iki baykuş elimize geldi. Bunlardan bir tanesinin bakımını sağlayıp Kafkas Üniversitesi Rektörü Sami Özcan tarafından doğaya bırakıldı. Bu baykuşumuz da tarafımızdan hafta içerisinde tamamen sağlıklı bir duruma getirilip doğaya teslim edilecektir. Kurtlar sosyal hayvanlardır, yetişmeleri aylarca sürmektedir. Bu yavruların yaklaşık iki aylık olduğunu tahmin ediyoruz, şimdilik sadece süt içebiliyorlar eti de zar zor yiyorlar.

Bu hayvanlar tamamen bir yaban hayatı veterineri gözetiminde çok uzun zaman rehabilitasyonu yapılması lazım. Öncelikli olarak bu hayvanların doğaya alıştırılması kazım. Bu kurtlara ev köpeği gibi bakılması mümkün değildir o yüzden bizlerde minimum yaklaşıyoruz. Şuanda merkezimizin salonunda iki kurt yavrusu ve bir baykuş bulunuyor, odamızın bir tanesini tamamen onlara ayırdık ve bu durum bizim vizyonumuzu da imkanlarımızı da aşan bir durumdur. Kafkas Üniversitesi Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulması halinde bu tür sorunları aşacağımızı ümit ediyoruz. Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı Türkiye’nin yaban hayatlar açısından çok zengin bir bölgesidir ama maalesef derneğimize sürekli, yaralı, vurulmuş, araç çarpmış, yuvasından çalınmış veya vatandaşın iyi niyetle yuvasının yakınlarında bulduğu hayvanları bize getiriliyor. Bir buçuk ay içerisinde KuzeyDoğa Derneği olarak bize kurt, telli turna, kulaklı baykuş ve kara akbaba getirildi”

Şekercioğlu Türkiye’de yaban hayatının bir an önce bilinçlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Türkiye’de bir an önce Rehabilitasyon Merkezleri kurulması gerekmektedir. Çevre Orman Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü gözetiminde üniversitelerimizin veterinerlik fakültelerinin bu konuda yaban hayatı veterineri yetiştirmeleri gerekmektedir. Kafkas Üniversitesinden Gülhami Erdoğan ve Kafkas Üniversitesi veteriner hocaları bize sürekli yardım sağladılar. Biz de elimizden geleni yapıyoruz fakat bu profesyonel merkezleri gerektiren bir daldır, dernek merkezinde bir odada kurt bakıp yetiştirip doğaya salmak mümkün değildir. Bizler de veteriner hekimlerimizle sürekli irtibat içerisindeyiz ve en kısa zamanda bu yavruları doğa içerisinde uygun bir alana yerleştirip veterinerler gözetiminde ait oldukları yere gidebilecek duruma getireceğiz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çevre Orman Bakanlığı gözetiminde bu kurtların doğaya salınması yakın gelecekte gerçekleştirilecektir.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.