1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi
Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi

Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi

Yrd. Doç. Dr. Deniz’den, Türk Kürt Kardeşliğinin Başlangıç Kitabı: Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi

A+A-

Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz’den Türk Kürt kardeşliğinin başlangıçlarından olan  ‘’Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi (Ani/Kars 1064)’’ kitabı yayımlandı.

Anadolu serüveninin Türk tarihi açısından Malazgirt’le başlatılmasının büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz, tarihçilerin 1071 tarihli Malazgirt Savaşı ile yurt edildiğini savunarak ve yıllardır Türk tarihini Malazgirt’le savunduklarını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Deniz,  Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi (Ani/Kars 1064) kitabı çalışması, iktisadi ve sosyal yönlerden kanıtlarla savunduklarını, Anadolu'ya giriş ve ilk yerleşim yapılan bölgenin, 1064 yılında Ani ve Kars bölgesi olduğunu, ispatlamaya çalıştıklarını aynı zamanda, Türk-Kürt Kardeşliğinin başlangıcı bu bölge olduğunu, ilk beraber şehit oldukları bölge olması da tarihi açıdan ayrıca önem taşıdığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi (Ani/Kars 1064) kitabı için şunları söyledi:

“Anadolu serüveninin Türk tarihi açısından Malazgirt'le başlatılması büyük bir haksızlıktır. Türk akınları Anadolu’nun yurt edinilmesi için çok daha eski dönemlere kadar gitmektedir. Anadolu’ya gelen birçok Türk kavmi, bu bölgeye aşiret büyüklüğünde veya küçük aileler halinde yerleşmişlerdir. Diğer dinlerin zamanla yayılmasıyla Türkler en eski dinleri olan Şamanizm'i bırakmışlardır. Tarih, yapılan yerleşimleri kanıtlarıyla ispat ister. Biz kanıtlarla ispat etmeyi, Müslüman Selçukluların Anadolu Seferleri ve Anadolu’yu yurt edinme sürecinden başlatabildik. Tarihçiler, 1071 tarihli Malazgirt Savaşı ile Anadolu'nun yurt edildiğini savunmuşlar ve yıllardır bizlere Türk Tarihini Malazgirt'le başladığını öğretmişlerdir. Biz çalışmamız boyunca gerekli kanıtlarla bu tezin doğru olmadığını savunduk. Çalışmamızı iktisadi ve sosyal yönlerden kanıtlarla, Anadolu'ya giriş ve ilk yerleşim yapılan bölgenin, 1064 yılında Ani ve Kars bölgesi olduğunu, ispatlamaya çalıştık. Ani bölgesinde, Selçukluların Anadolu'da ilk mimari eserleri yer alırken, sosyal devletin ilk özellikleri de vurgulanmıştır. Türk-Kürt Kardeşliğinin başlangıcı bu bölge olup, ilk beraber şehit oldukları bölge olması da tarihi açıdan ayrıca önem taşımaktadır. Okurlarımız 7 senelik farkın çok önemli olduğunu anlayacaklar ve Ani’de şehit düşen Müslüman ahalinin haklarının yenmemesi gerektiğinin farkına varacaklardır. Ani ve Kars bölgesinde Türklerin yurt edinebilmek için yaptığı sosyal politikalar ve ekonomik mücadele ile bıraktıkları mimari eserlerin neler olduğunu bileceklerdir. Ayrıca gerçekler bilinerek tam anlamıyla gerçek Türk Tarihinin sapmalar olmadan doğrusunu öğrendiklerinin farkına varacaklardır. En azından bir yanlıştan dönülüp, Türk tarihinin gelecek kuşaklara gerçekleriyle öğretileceğine inanmaktayız.”

Bizlerde Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz’in Türk İktisat Tarihinde Anadolu’nun Fethi (Ani/Kars 1064) kitabını objektif olarak ele aldığından dolayı teşekkür eder, bilimsel çalışmalarının devamını dileriz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.