1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sona Vəliyeva'dan ARAZBARI
Sona Vəliyevadan ARAZBARI

Sona Vəliyeva'dan ARAZBARI

Azerbaycan şairesinin şiirler kitabı İran'da yayınlandı...

A+A-

FilolojiBilimleri üzere felsefe doktoru, "Kaspi" gazetesinin yöneticisi, Azerbaycancılık ideolojisi alanında birkaç kitabın ve çok sayıda makalelerin yazarı Sona Muhammed kızı Vəliyevanın "Arazbarı" şiirler koleksiyonu İran'da Arap qrafikali Azerbaycan alfabesi ile yayınlanmıştır. İran'ın ünlü "Avayi Münci" yayınevi tarafından yüksek baskı ve nefis tasarımda okuyucuların konuğu olan "Arazbarı" modern Azerbaycan edebiyatında parlak örnektir.

Sona Veliyeva 1962 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Şerurda ilçesinde dünyaya göz açmış, uzun ve onurlu bilim ve eğitim yolu kat ettikten sonra filoloji ilimleri üzere felsefe doktoru lisansına almış gazeteci - alim ve şiir etimai, edebi eleştiri, şiir ve diğer sanatsal yaratıcılık alanında bir birkaç kitabı ve çok sayıda makaleleri ile tanınmıştır. Şimdiye kadar ışık yüzü görmüş "Azerbaycancılık milli idolojiya ve edebi - estetik eğitim gibi" (2002), "Ulusal devletçilik hareketinin yükselişi ve Azerbaycan Halk Cumhuriyeti döneminde Azerbaycancılık fikri" (2003) bilimsel - publisistik ve "Pembe renkli dünyam" (2007) şiir kitabı okuyucular tarafından ilgi ile karşılanmıştır.

Azerbaycan'ınHalk şairi Sabir Rüstemhanlı, Türkiye bilim-edebiyat eserleri sahipleri Meslek Birliği üyesi, şaire Gülaye Rzayeva, Tebrizli edebi araştırmacılardan - şair Ekber Əlyar Hamidi, ve şaire Süsen Nəvadeh Rezi, felsefe üzere siyasi bilimler doktoru, yazar-yazar Sabir Şahtaxtı ve başkaları şairenin sanatsal yaratıcılık konusunda rengarenk tahlillerle çıkış yapmışlardır.
Halk şairi, Azerbaycan Parlamentosu üyesi Sabir Rüstemhanlı yazıyor: Sona hanımın şiirleri kalbimizde Vatan havasını, çocukluk dünyamızın zerafetini estiriyor, yeniden terk edilmiş ocaklara dönüyoruz...

AraştırmacıEkber Elyar Hamidi yazıyor ki, Sona Veliyevanın tüm eserlerinin motif sunucusu ve canı Vatan, toprak ve manevi değerlerdir. Ə.Həmidi şairenin şiir ailemi ile döneminin ünlü şairleri Doktora Billuri ve Medine Gülgünenin yaratıcılık arasında ilginç karşılaştırmalar yapmıştır.
Tebrizli şaire süsen Nəvadeh Rezi yazıyor: vesaire, miflərlə Tanış, el biliminə derin kapsamı var, bu yüzden istediklerini aşılamak için onları yere yerde güzel kaleme alır, böylece, düşündüklerini olumlu biçimlendirerek söz-söylerini kat kat daha güçlendiriyor.
Şaire Gülayə Rzayeva Sona Vəliyeva ister şiirsel yaratıcılığında, gerekse bilimsel teorik araştırmaları her türlü unutkanlığa ve yaddaşsızlığa karşıdır. G. Rzayeva bu yaklaşımı ile şairenin Vatan sevgisini, insanlık duygularını, yaşam sorumluluğuna yaptığı terennüm başka araştırmacıların da görüşlerinde yer alır.

Yazıcı-yazar Sabir Şahtaxtı ise şairenin yaratıcı dünyasını şöyle tanıtıyor: Sona hanım, Çağdaş Azerbaycan literatüründe nadir yaratıcı tarzı ile seçilen, şiirsel, düşüncelerini lirik-felsefi biçimde okuyucuyla paylaşmayı başaran şairedir. Kendine özgü deyim tarzı, halk diline ve şiirinde yaratıcılıkla yaklaşmak, Vatana ve insani değerlere olan tükenmez muhabbetini açık ve şeffaf pozisyondan şiirsel dilde ustalıkla tanımlamak şairenin edebi ailemdeki nadir üslubunu ortaya koymuştur.

Tahlillerden anlaşıldığı gibi, Sona hanım VELİEV vatanını sevmekle, humanism taraftarı olmakla kalmamakta. Tarihimizi ve tarihi şahsiyetlerimizi inceler, milli varlığımızla, soykütüğümüzle övünüyor, bu yolda herkesi mücadele etmeğe davet ediyor. seslendiriyor.
 

Sabir Şahtaxtı

Yazıcı-yazar
AzərTAc-ın Türkiye ve Suudi Arabistan Temsilcisi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.