1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Soğuk Yaban Hayatını da Vurdu
Soğuk Yaban Hayatını da Vurdu

Soğuk Yaban Hayatını da Vurdu

Olumsuz hava koşulları yaban hayatını da vurdu...

A+A-

Kars’ta son günlerde etkili olan kar, fırtına ve soğuk hava nedeniyle aç kalması sonucu halsizleşerek asfalta düşen Kerkenez kuşu araçların altında kalmaktan gazetecilerin dikkatiyle kurtarıldı. Kerkenez, olay yerine çağrılan KuzeyDoğa ve Kafkas Üniversitesi uzmanlarınca tedavi ve bakımı için rehabilitasyon merkezine götürüldü.

Özellikle yerde olan böceklerle beslenen, yuvalarını topluca binalara, uçurumlara yada ağaç deliklerine yapan Kerkenez kuşları soğuk, yağışlı ve rüzgarlı havanın kurbanı oldu. Yiyecek bulamadığı için halsizleşen bir Kerkenez kuşu da soğuk ve rüzgarın da etkisiyle il merkezindeki Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) caddesi üzerine düştü. Araçların arasına düşen Kerkenez kuşunu tesadügen bölgeden geçmekte olan gazeteciler fark etti ve kuşu ezilmekten son anda kurtardı. Yaralanma ihtimali üzerine kuşa dokunmayan ve çevrede önlem alan gazeteciler KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban’ı telefonla arayarak yardım istediler. Çoban da Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda da KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticisi Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ile birlikte 15 dakika içinde olay yerine intikal etti. Yapılan ilk incelemede Kerkenez kuşunun olumsuz hava koşullarından nasibini aldığı, yorgun ve bitkin düşmesinin ardından aç kaldığından uçamaz duruma geldiği görüldü.

Kerkenez kuşunun havalar ısınıncaya kadar bakımı, beslenmesi ve tedavisi için KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne alınacağını söyleyen Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, benzer durumdan dolayı merkezde birkaç kuşun daha bulunduğunu belirtti. Duyarlılık gösteren gazetecilere ve bundan önce de benzer vakalarda duyarlı olan vatandaşlara teşekkür eden Uzlu, “Sizin yaptığınız ihbar neticesinde küçük kerkenezin bu sene yeterince uzun süren ve son birkaç gündür yoğun kar yağışıyla bütün canlıları yoran mevsimin sonundaki yaşadığı düşkünlüğe beraber tanık olduk. Kendisi artık KuzeyDoğa Derneği bizim Rehabilitasyon denetimimizde olacak. Birazdan merkezimize götüreceğiz, orada gerekli muayeneleri yapılacak. Radyolojik ve fiziksel muayeneleri de yapılacak.” dedi.

Kış yorgunluğu ve buna bağlı beslenememeyle alakalı bir yorgunluk taşıdığının görüldüğünü ifade eden Uzlu, kerkenezin birkaç gün sonra havaların da ısınmasıyla eski enerjisine kavuşacağını umduklarını kaydetti. Kerkenezi gerekli bakım ve tedavisinin yapılmasından sonra özgürlüğüne, doğal yaşamına kavuşturacaklarını vurguladı.

Kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle rehabilitasyon merkezinde değişik beslenme yöntemi kullanan hayvanların hemen hemen hepsinde ve her türünde düşkünlük belirtilerin olduğunu dile getiren Uzlu, “Kış sezonu uzun sürdü, hayvanlar yeterince iyi beslenemedi, kondisyonları zayıfladı. Özellikle uçucu olan bu türlerde şu anda merkezimizde bir adet pelikan var. Benzer şekilde hikayesi olan bir adet telli turnamız var. Bunların hepsi yoğun kış sezonunun yan etkisi olarak bu hayvanları bizlere doğru yönlendiriyor. Ama şanslılar çünkü merkezimiz Kars ve bölgesindeki bütün illerde faaliyetini yürütmekte. Sizin gibi duyarlı insanlar sayesinde de beslenip, tedavi olup, hastalığı varsa giderilip tekrardan doğal yaşamına geri kazandırılıyor. Ben bu konuda bölgemizdeki bütün duyarlı insanlara ve sizler gibi duyarlılara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Uzlu ve Çoban daha sonra kerkenezi KAÜ Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürdüler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.