1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof.Dr.Selçuk Ural Projelerini Açıkladı
Prof.Dr.Selçuk Ural Projelerini Açıkladı

Prof.Dr.Selçuk Ural Projelerini Açıkladı

Rektör Adayı Prof. Dr. Selçuk Ural’ın Kafkas Üniversitesi’ne İlişkin Basın Açıklaması...

A+A-

Kafkas Üniversitesi’nin ülkemizin büyük üniversitelerinden biri olması hepimizin arzusudur. Bölgemizin ve Kars’ın bilim, kültür ve ekonomik kalkınmasında büyük öneme sahip üniversitemizin yeni bir atılıma ihtiyacı vardır. Bu yönde atılacak adımlar üniversitemizin şehir ve bölge üzerindeki konumuna ciddi katkılar sağlayacaktır.  

Üniversitemizin gelişimine yeni bir ruh kazandırmak üzere dört yıl boyunca hayata geçirmeyi planladığımız projelerimizi Kafkas Üniversitesi öğretim üyeleri ve Kars kamuoyunun dikkatine arz ederim.

Saygılarımla

Prof. Dr. Selçuk URAL

A.AKADEMİK SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

1.Bölümlere ilişkin alt yapı çalışmaları fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları tarafından hazırlanacak stratejik gelişme programı çerçevesinde yürütülecektir. Adımlar buna göre atılırken çağın bilimsel ve akademik ilerleyişinin yanı sıra Türkiye’nin ihtiyaçları göz önünde bulundurulacaktır. Bu yolda Rektörlük makamı, emreden değil, çalışmaları koordine eden ve kolaylaştıran bir anlayışla hareket edecektir.

2.Kuruluşunun üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen henüz hiçbir adım atılmayan fakültelere öncelik verilecektir. Söz konusu fakültelerin akademik kadro eksiklikleri bir an önce giderilerek en kısa zamanda eğitim-öğretim faaliyetlerine başlaması sağlanacaktır. 

3.Fen-Edebiyat Fakültesinde temel fen bilimlerinin yeniden aktif hale getirilmesi için YÖK başta olmak üzere ilgili kurum ve kurullar nezdinde girişimlerde bulunulacaktır.

4.Tıp Fakültesi’ndeki sorunların çözümü için 4 yıllık gelişme planı hazırlanacaktır. Buna göre;

a)İnsana saygı ve liyakati esas alan bir yönetim anlayışı hakim kılınacaktır.

b)Akademik ve diğer personel ihtiyacı stratejik gelişim planı çerçevesinde karşılanacaktır. Bunun haricinde dışarıdan herhangi bir müdahaleye meydan verilmeyecektir.

c)Sağlık ve teknik kadronun hizmet kalitesini artırmak üzere periyodik iç eğitim programları düzenlenecektir.

d)Döner sermaye paylarının dağıtımında gerekli tedbirler alınarak adil bir paylaşım temin edilecektir.

e)Hastane, bölgenin genel sağlık sorunlarına cevap verecek hale kavuşturulduktan sonra belli alanlarda uzmanlaşmaya gidilecektir.

f)Hastane için gerekli araç ve donanımların temininde mutlak suretle ana bilim dalı başkanlıklarının görüşüne başvurulacaktır.

g)Klinik çalışmalardaki düzen bozulmamak kaydıyla, çalışma şartları anabilim dalları tarafından kendi inisiyatifleriyle belirlenecektir.

h)Acil serviste çocuk ve yeni doğan bölümleri gibi eksik bölümlerin açılmasına öncelik verilecektir. Servisin daha kaliteli sağlık hizmeti vermesi için kadro ve teknik donanım eksikleri ivedilikle giderilecektir.

i)Laboratuvarların geliştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alacaktır. Hastanenin yakın gelecekte bölge hastanesi seviyesine ulaşabilmesi için laboratuvarların kadro ve teknik araç ihtiyaçları süratle karşılanacaktır.

j)Öğretim üyelerinin yayın sayısını ve kalitesini artırmak üzere hastane bilgi işlem merkezinde hasta verilerini toplayacak ve tasnif edecek biyo-istatistik birimi oluşturulacaktır.

k)Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin bilimsel araştırmalar projelerinin desteklenmesi için ilgili komisyon nezdinde gerekli tedbirler alınacaktır.

5.Veteriner Fakültesi üniversitemizin ilk fakültesi olmakla birlikte bugün ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Fakültenin sorunları çözmek üzere hazırlanacak gelişim planında şu hususlara yer verilecektir.

a)Çiftlik yönetimi Klinikler, Temel Bilimler ve Zootekni alanlarının temsiline dikkat edilerek yeniden tesis edilecektir.

b)Merkezi Laboratuvar, Veteriner Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırmaları kolaylaştıracak teknik araç ve elemanlarla donatılacaktır.

c)Malzeme envanteri çıkarılarak bir yandan israfın önüne geçilirken diğer yanda da gerekli olan malzemenin tespiti sağlanacaktır.

d)Fakülte bünyesindeki öğrenci laboratuvarlarının eksiklikleri giderilecektir.

e)Klinik binası mevcut ihtiyaçlara cevap veremediği için yeni bir inşaat projesi hazırlanacaktır.

f)Öğrenci uygulama alanları yetersiz olduğundan genişletilmesi için gereken tedbirler alınacaktır.

g)Bilimsel araştırmalar projelerine verilen destekler arttırılacaktır.

6.Bütün idari ve akademik görevlerde alan hassasiyetine ve temsiline dikkat edilecektir.

7.Kadro atamalarında keyfiyete ve ayrımcılığa fırsat verilmeyecektir. Atamalarda fakülte ve bölümlerin stratejik gelişim planlarından kaynaklanan kadro talepleri dikkate alınacaktır. 

8.Görevlendirme ve ders dağılımları kader, ceza veya ödül olmaktan çıkarılacaktır. Görevlendirmelerde mutlak surette alan ve kadro durumları esas alınacaktır.

9.Üniversitede çift anadal uygulamasına geçilecektir. Zira öğrencilerimizin gelişen dünyada mesleki rekabette başarılı olabilmeleri ve üniversitemizin tercih edilebilirliği bu yolla kuvvetlenecektir.

10.ÜNİP programının tam anlamıyla değerlendirilmesi yoluna gidilerek bölümlerimizin yüksek lisans ve doktora programlarına ilişkin eksikleri süratle giderilecektir. Böylece üniversitemiz yüksek lisans ve doktora yapabilirlik noktasında bir cazibe merkezine dönüşecektir.

11.Üniversitemiz Kafkas üniversiteleriyle yaptığı protokoller süratle aktif hale getirilecektir. Dış İlişkiler birimi evrak-kayıt servisi olmaktan çıkarılarak ortak faaliyetleri yürüten ve koordine eden bir merkeze dönüştürülecektir.

Dış ilişkiler kapsamında bölge üniversiteleriyle ortak lisans-yüksek lisans ve doktora programlarının açılmasına öncelik verilecektir. Böylece Kafkas üniversitesi mezunlarının ortak diploma sahibi olması sağlanacaktır. İşbirliği yapılan üniversitelerle ortak internet veri tabanı oluşturulacaktır. Bu taban sayesinde yüksek lisans-doktora tezleri ile makalelerin web siteleri üzerinden takibi sağlanarak öğrenci ve akademisyenlerin adı geçen eser ve bilgilere kolayca ulaşmaları sağlanacaktır. 

12.Fakülteler alanlarıyla ilgili olarak devlet ve sivil toplum kuruluşlarıyla periyodik sosyal ve akademik çalıştay ve projeler hazırlayarak üniversite-devlet-toplum işbirliğine katkı sağlanacaktır. Böylece üniversite eliyle bilginin toplum hayatını ve devlet teşkilatlarını yönlendirmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda inşaat, çevre, gıda, verimlilik ve dil öğrenimine yönelik çalıştaylar ilk akla gelen projeler arasında sayılabilir.

13.BAP yönetmeliği bütün alanlara hitap edecek şekilde yeniden düzenlenecektir.  BAP bütçe ve harcamalarının takip edilebilirliliğini sağlamak için ilgili komisyonun aldığı bütün karar ve destekler ilgili birimin web sayfasından duyurulacaktır. 

14.Bilimsel çalışmalara yönelik teşvikler şöyle sıralanabilir:

a)Yıllık yurt içi bilimsel etkinliklere sağlanan destek 1’den 3’e çıkarılacaktır.

b)Yılda en az bir yurtdışı bilimsel etkinlik desteklenecektir.

c)Bilim alanına göre uluslararası indekslerde taranan yayınlara verilen destek arttırılacaktır.

B.LOJMAN- SOSYAL TESİS VE ALTYAPI ÇALIŞMALARI

1.Lojman Meselesi

Lojman meselesi bir barınma sorununun ötesinde üniversitenin gelişimiyle alakalı bir meseledir. Buna göre;

a)Lojman ihtiyacının bütçe imkanlarıyla çözülmesi uzun yıllar alacaktır. Bu nedenle hükümetimizden alınacak destekle TOKİ ile işbirliğinin yolları aranarak sorunun çözümü sağlanacaktır.

b) Lojmanlarda engelli girişini kolaylaştıracak düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilecektir. 

c)Lojman tahsislerinde yaşanan şikayetlere son vermek ve adil bir dağıtım sağlamak üzere lojman yönetmeliği çıkarılacaktır.

d)Başvurularda kadro ve puanlar dikkate alındığı gibi bloklar için de puanlama sistemi getirilecektir. Böylece dairelerin dağıtımında keyfiliğe son verilecektir.  Lojman tahsisleri sıralamaya giren akademisyenlerin katılımıyla bilgisayar ortamında kura çekilerek yapılacaktır. Bu suretle her türlü usulsüzlüğün ve kayırmanın önüne geçilmiş olacaktır.

2.Sosyal-Kültürel Tesis ve Alanlar

a)Üniversite konukevi uygulama oteline dönüştürülerek, üniversite personeline daha ucuz ve kaliteli hizmet vermesi sağlanacaktır.

b)Dereiçi kampüsünde bulunan sosyal tesis, Paşa köşkü ile birleştirilerek üniversite personeline açık mesire alanı haline getirilecektir.

c)Paşa Köşkü lokantaya dönüştürülerek personele alternatif yemek ve ağırlama hizmeti verecek hale getirilecektir.

d) Merkez kampüs içerisinde Kars çayı kenarı yürüme parkurlarına kavuşturulacaktır. Ayrıca muhtelif sayıda çardak kurularak, akademisyen ve öğrencilerin faydalanması sağlanacaktır.

e)Paşaçayırı ve merkez lojmanlarında spor alanları oluşturularak, bütün personelin uygun ortamlarda spor yapması sağlanacaktır.

3.Alt Yapı Sorunları  

a)22 yıldır üniversiteye temiz içme suyu temin edilememiştir. Yıllardır çalıştırılan su kuyuları sağlık açısından oldukça riskli durumdadır. Dolayısıyla bunların bakım ve onarımının yanı sıra temiz içme suyuna yönelik proje hazırlanmasına mutlaka ihtiyaç vardır.  

b)Kampüste ucuz ve kolay olduğu iddiasıyla yollar kilit taşıyla yapılmaktadır. Malzemenin kalitesi ve iklimsel değişimlerden ötürü her yıl yolların bakım ve onarımına binlerce lira harcanmaktadır. Sorunun çözümü yolların asfaltlanmasından geçmektedir. Bunun için ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli projeler sunularak meselesinin çözümüne gidilecektir.  

c)Lojmanların doğalgaz kullanabilmesi için gerekli proje hazırlanarak, daire sahiplerinin mutfak ve diğer alanlarda ucuz maliyetle ihtiyaçlarını karşılaması sağlanacaktır.

C.ÖĞRENCİ SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI 

1.Öğrenci kulüplerinin sayı ve niteliği genişletilerek bir yandan bireysel bilgi ve becerilerinin gelişmesi sağlanacak, diğer yandan üniversitenin düzeninin korunmasına ve tanıtımına katkı sağlanacaktır. Kulüp faaliyetlerine SKS ve diğer birimlerin desteği mutlak surette temin edilecektir.  

2.Gençlik şöleninin muhtevası değiştirilerek milli, manevi, edebi ve ilmi etkinliklerin sergilendiği ve tanıtıldığı bir yapıya kavuşturulacaktır. Muhtelif konularda konferanslar, kitap fuarları, edebiyat sohbetleri ve güzel sanatlara dair etkinlikler şölenin öncelikleri arasında yer alacaktır.

3.Rusya, İran ve Kafkas üniversiteleriyle öğrenci değişim programları kısa sürede hayata geçirilecektir.  Bu program çerçevesinde Dil bölümleri başta olmak üzere Edebiyat, Eğitim ve İİB Fakülteleri öğrencilerinin yurt dışına gönderilerek bilgi ve tecrübelerinin arttırılması sağlanacaktır.

4.Üniversitemizin yurt dışı öğrenci kontenjanının dört yıl içinde 2.000’e çıkarılması hedeflenmektedir. Bu maksatla dereiçi kampüsü yurt dışından gelen öğrenciler için “Öğrenci Yurdu’na” dönüştürülecektir.

5.Öğrenci tercihi hususunda sıkıntı yaşayan bölümler için yurt içi ve dışı fonlardan yararlanarak tam veya yarı bursluluk sistemi getirilecektir. Bunun için üniversite öğretim üyeleri ile Kars eşrafının katılım ve katkılarıyla vakıf tesis edilerek, gereken maddi kaynağın buradan teminine öncelik verilecektir.

6.Maddi durumu yetersiz olan öğrencilere üniversite imkanları ve hükümetimizden temin edilecek kaynaklar vasıtasıyla burs verilmesi sağlanarak üniversiteyi tamamlamaları ve topluma faydalı bireyler haline gelmeleri önceliklerimiz arasındadır.

7.Ders geçme sistemi öğrencilerimiz üzerinde ciddi sıkıntılar meydana getirmiştir. Sistemin üniversitemizin rekabet edebilirliğine, itibarının artırılmasına ve tercih edilebilirliğine katkı sağlayacak bir hale getirilmesine ihtiyaç vardır.

8.Öğrenci kantinlerinin fiziki durumları oldukça sıkıntılıdır. Kantinlerin sıhhı ve temiz mekanlara dönüşmesi için mutlak surette zemin katlardan çıkarılacaktır. Bir kısmına fakültelerde uygun alanlar tahsis edilirken, diğer kısmı yap-işlet-devret yoluyla inşa ettirilecektir.

9.Merkezi kütüphane yıllardır ihmal edilmektedir. Yeni birimlerin açılmasına rağmen kütüphane öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzaktır. Bu nedenle merkezi kütüphanenin iyileştirilmesine ve zenginleştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda;

a)Daire başkanlığının ödeneği kuvvetlendirilerek kitap sayısı arttırılacaktır.

b)Kültür Bakanlığı başta olmak üzere bilim-edebiyat ve sanat kurumlarından hibe yardımların alınması için projeler hazırlanacaktır.

c)Üniversitede ulusal çapta kitap fuarları tertip edilecektir. 

d)Araştırma merkezlerine uzmanlık alan kütüphaneleri kazandırılacaktır. Bu maksatla ulusal ve uluslararası ölçekte yayınların takibi sağlanacaktır.

e)Bütün kütüphanelerin internet alt yapıları kuvvetlendirilecektir.

10.Kafkasya günleri tertip edilecektir.

Bu kapsamda; bölge ülkelerinden heyetler, ekipler, yazılı ve görsel malzemeler getirilerek ülke ve üniversitelerin tanıtılmasını amaçlayan stantlar açtırılacaktır. Gelen heyetlerin Kars’ı tanımaları sağlamak üzere mülki ve idari bürokrasinin de desteklediği programlar tertip edilecektir. Akademik boyutta toplantılar yapılarak yeni işbirliği imkanları aranacaktır. Kafkas Üniversitesi de her yıl farklı bir fakültenin öncülüğünde bölgede tanıtım faaliyetleri düzenleyecek ve bunlar için seçkin öğrenci gruplarını ülke başkentlerine gönderecektir.

YENİ AKADEMİK BİRİMLER

1. Fen-Edebiyat Fakültesi

Bugün itibariyle Fen-Edebiyat Fakültesi, sosyal bilimler üzerinden akademik faaliyetlerini devam ettirmektedir. Fen bilimlerinde fizik, biyoloji ve matematik bölümleri fevkalade zengin öğretim üyelerini sahip olduğu halde öğrenci alamadığı için kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu sorunun çözümü yönetimimizin öncelikli işlerinden olacaktır.

Fakültenin edebiyat kısmı ise ilgisizlikten ötürü gelişememektedir. Bölgenin durumu dikkate alındığında Sosyoloji, Psikoloji, Sanat Tarihi ve Coğrafya gibi bölümlerin süratle kurulmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca birçok bölümde öğretim elemanı ihtiyacı had safhadadır. Söz konusu adımların atılmasının ardından sosyal bilimler “Beşeri Bilimler Fakültesi’ne” dönüştürülecektir

2. Dil Fakültesi

Fen-Edebiyat Fakültesi’nin Sosyal Bilimler alanında dil bölümlerinin sayısı hızla artırılarak orta vadede Dil Fakültesi’nin kurulmasına gidilecektir. Azerbaycan Türkçesi, Rus ve Gürcü dillerinin yanında Kazak, Türkmen, Özbek ve Kırgız ile Ukrayna, Fars, Arap, Ermeni dil ve edebiyatları bölümlerinin açılması sağlanacaktır. Bunların ardından Kuzey Kafkasya halk dillerinin bölüm veya anabilim dalı şeklinde açılması için çalışmalar başlatılacaktır.

Bölümlerde o ülke dil ve kültürlerine ilişkin bütün bilimsel yayınlar takip edilecek, verilecek eğitim sayesinde devlet ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü temin edilmiş olacaktır. Söz konusu bölümler sayesinde yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda öğrencinin üniversitemizi tercih etmesi kolaylaşacak ve Kafkas Üniversitesi dil eğitiminin en iyi verildiği yükseköğretim kurumlarından biri haline gelecektir.

3. Ziraat Fakültesi

Fakülte, üniversitenin AR-GE ağırlığı taşıyan birimlerden biri olarak; endemik bitkilerin tespit, kayıt ve tescili sağlayacak, yöredeki değerli bitkilerin ilaç ve kozmetik sanayi için hammadde temini noktasında araştırmalar yapacak ve son olarak çiftçilerimiz için bölgeye uygun yerli tohum ve gübre üretimine yönelik çalışmalar yapmak üzere teşekkül ettirilecektir.

4. Orman Fakültesi

Açılması düşünülen bu fakülte ormanların geliştirilmesi ve ekolojik hayata katkı sağlayacak ağaç türleri üzerinde bilimsel çalışmalar gerçekleştirecektir. Ayrıca yörede bağ ve bağcılığın gelişmesi için uygulamalı faaliyetler yürütecektir. Kağızman bağcılık çalışmaları için pilot bölge görevi üstlenecektir. Böylece hem yöremizde hem de yakın bölgelerde bağcılığın gelişmesine katkı sağlaması planlanmaktadır. 

5. İletişim Fakültesi

Sinema, Radyo ve televizyonculuk çağımızın en önemli iletişim araçları olup toplum hayatında fevkalade bir yer kaplamaktadırlar. Türkiye bu konuda son zamanlarda büyük mesafeler kat etmiştir. Azerbaycan ve Gürcistan bu açıdan zengin bir birikime sahiptir. Gerek Türkiye’nin bu alanda elde ettiği başarılar, gerekse Kafkas ülkelerinin birikimi Kars’ta adı geçen fakültenin kuruluşu ve çalışmaları için uygun bir zemin oluşturmaktadır.  Fakültenin gelişimine bağlı olarak Kafkas Film Festivalleri gerçekleştirmek Kars’ın tanıtımı başta olmak üzere sanat ve kültür hayatına çok şeyler kazandıracaktır.

6. Su Ürünleri Fakültesi

Kars ve çevresi bölgenin zengin su kaynaklarına sahip alanlarından birini teşkil etmektedir. Akarsuların yanı sıra Çıldır gölü, Su Ürünleri Fakültesi için oldukça faydalı bir doğal bir çalışma alanı teşkil etmektedir. Burada yörede tatlı su balıkçılığının gelişmesine katkı sağlayacak bilimsel ve akademik çalışmalar yürütülecektir. 

7. İlçelerde Meslek Yüksek Okulları

Ülkemiz yükseköğretimde son yıllarda ciddi mesafeler kat etmiştir. Bugün üniversitenin yüksekokul ve meslek yüksekokulları gibi birimleriyle merkezden çevreye doğru genişlemesi zorunlu hale gelmiştir. 

Sanayi ve hizmet sektöründe görev alabilecek nitelikli insan yetiştirilmesi, topluma kendi kendine yeterli elemanlar kazandırılması ve ilçelerin sosyo-ekonomik düzeyinin yükseltilmesi hususları dikkate alındığında adı geçen ilçelerimizde meslek yüksekokullarının kurulması uygun olacaktır.

8. Turizm Fakültesi Uygulama Oteli

Fakültenin kuruluş izni alınmış olmakla birlikte hükümetimize başvuruda bulunularak onay alınması durumunda 100 veya 150 kişi kapasiteli bir uygulama oteli inşasına başlanacaktır.

a)Otelin sağlayacağı faydaları şöyle sıralamak mümkündür:

b)Otel, Turizm Fakültesi öğrencilerine okurken mesleki tecrübe kazandıracaktır.

c)Sarıkamış Şehitleri Anma Etkinliklerinde önemli bir görev ifa edecektir.

d)Bölgede kış ve yazın yayla turizmine hizmet edecek ve üniversiteye önemli miktarda katma değer sağlayacaktır.

e)Üniversite veya resmi-sivil kurum ve kuruluş için kongre, sempozyum ve panel gibi etkinlikler için uygun bir mekan olarak hizmet verecektir.

9. Sarıkamış’ta Lojman ve Yurt Yapımı

Sarıkamış’ta hali hazırda Beden Eğitimi Yüksek Okulu ile Turizm Meslek Yüksek Okulu faaliyetlerini yürütmektedir. Bununla birlikte Turizm Fakültesi ve diğer akademik birimler devreye sokulduğunda ilçede öğretim üyesi ve öğrenci sayısı ciddi miktarda artacaktır. Bu gelişmeyi desteklemek üzere ilgili bakanlığımız ve KYK yetkililerine iletilmek üzere bir proje hazırlanarak lojman ve yurt yapımına öncelik verilecektir.

AÇILMASI PLANLANAN ENSTİTÜ VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ

1.         Kafkasya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü

Gelişmiş ülkelerde enstitü seviyesindeki araştırma kuruluşları kendi milli bakış açılarıyla yerli-yabancı kültürleri inceleyerek elde ettikleri bilgi ve bulguları, bir taraftan bilim dünyasına kazandırırken, diğer taraftan da bunları ülkelerinin yakın-uzak siyasi, iktisadi ve kültürel politikalarının alt yapılarında değerlendirmektedir. Bu maksatla kurulması düşünülen enstitü Kafkasya’nın siyasi, iktisadi ve sosyal gelişmelerini yakından takip ederken aynı zamanda Kafkas ülkelerinde Türk tarihi, kültürü, dili ve edebiyatına ilişkin çalışmaları takip edecektir.  Elde edilecek bilgi ve bulgular kongre, sempozyum, panel, konferans ve seminerler yoluyla bilim dünyasına kazandırılırken, aynı zamanda kütüphane, dokümantasyon merkezi ve arşiv tesis edecek, bölge üzerinde uzman elemanlar yetiştirecek ve Türkiyat araştırmalarını teşvik etmek amacıyla bölge ülkeleriyle ortak projeler geliştirecektir.

Enstitü bünyesinde; Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Coğrafya, Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler ve İktisat Anabilim dallarının yer alması planlanmaktadır. Akademik ve bilimsel çalışmalara bağlı olarak diğer bilim dallarının açılması gündeme gelebilecektir.

2.Kafkas Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Kafkasya önemli kültür ve medeniyet alanlarından birini teşkil etmiştir. Anadolu ve İran arasında köprü olan bu bölge Türk ve İslam dünyası açısından son derece kıymetli devletler ve beyliklere ev sahipliği yapmıştır. Araştırma Merkezinin amacı; eserleri tespit ve tescil etmek, bunları meydana getiren büyük şahsiyetleri araştırmak ve son olarak eserleri ve banilerini tanıtmaya çalışmaktadır. Bu maksatla sergiler ve konferanslar tertip edecek, albümler ve broşürler yayınlayacaktır.

Merkezin Çalışma Alanları: Para ve Madalyon, Gazete ve Dergiler, Fotoğrafçılık ve Fotoğrafçılar, Şair, Edip ve Yazarlar, Hakkâk, Kalemkâr, Minyatür ve Gravür Sanatkârları, İmarethaneler, Şifahaneler,  Hastaneler, Camiler, Kervansaraylar, Köprüler, Tarikatlar, İslam Alim ve Mutasavvıfları.

Merkez Müzesi: Araştırma merkezinin çalışma alanı içine giren dönemlere ilişkin bütün maddi ve görsel materyallerin müzede sergilenmesi merkezin üzerinde duracağı konuların başında gelecektir. Müze üniversitenin imkanları uygun olması durumunda ayrı bir bina şeklinde inşa edilecektir. Söz konusu bina yapılamadığı takdirde Kültür Sarayı’nda uygun bir alan tahsis edilerek materyaller burada sergilenecektir.

3.Ahıska Araştırma Merkezi

Ahıska Araştırma Merkezi, Ahıska Türklerinin sosyal, kültürel ve iktisadi sorunlarına ışık tutarken aynı zamanda akademik çalışmalar ve araştırmalar yoluyla Türkiye’nin bölgeyle ve bölge insanıyla işbirliğini çeşitlendirip kuvvetlendirecektir. Merkez bünyesinde Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Sanat Tarihi, Coğrafya, Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler ve İktisat alanlarında araştırmalar yürütülecektir.

4.Ermeni Araştırmaları Merkezi

Türk- Ermeni ilişkilerinin geçmişi eskiye dayansa da son yüzyılda ilişkiler dış güçlerin etkisiyle kanlı bir hal almıştır. Kars, Çarlık döneminde yaşadığı işgal ve ardından kurtuluş mücadelesi sırasında Ermeni mezalimine sahne olmuştur.

Günümüzde Ermenistan hükümeti ve Ermeni diasporası, Türkiye’ye yönelik iddialar gündeme getirmektedir. Kars bu iddia ve taleplerin merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle merkezin Kars ve çevresi başta olmak üzere Güney Kafkasya’da yaşanan olayları bilim dünyasına kazandırması önemli bir hale gelmektedir. Dolayısıyla Araştırma Merkezi Türk-Ermeni ilişkilerinin daha doğru anlaşılmasının yanı sıra geleceğin inşasına da büyük katkılar sağlayacaktır.

AKADEMİK VE BİLİMSEL ETKİNLİKLER

1.         Sağlık Bilimleri Sempozyum ve Çalıştayları

Tıp ve Veteriner Fakülteleri ile Kars Sağlık Yüksek Okulu tarafından periyodik olarak tertip edilecektir. Türkiye ve Kafkas üniversiteleriyle ortaklaşa düzenlenecek bu etkinliklerde akademisyenlerimizin bilgi ve tecrübelerinin meslektaşlarıyla paylaşımının yolu açılacaktır. Bu etkinlikler sayesinde bir yandan üniversitemizin tanıtımına katkı sağlanırken, diğer yandan bilim insanları arasında yakın ilişkiler temin edilmiş olacaktır.

2.Fen Bilimleri Sempozyum ve Çalıştayları

Fen-Edebiyat Fakültesi ile Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri öncülüğünde periyodik olarak tertip edilecektir. Türkiye ve Kafkas üniversiteleriyle ortaklaşa düzenlenecek bu etkinliklerde akademisyenlerimizin bilgi ve tecrübelerinin bilim dünyasına kazandırılması hedeflenmektedir. Bu sayede üniversitemizin tanıtımına ciddi katkılar sağlanacaktır.

3.Kafkasya Din-Dil-Edebiyat ve Kültür Sempozyumları

Kafkasya çok dilli ve kültürlü coğrafyaların başında gelmektedir. Kadim dil ve edebiyatların bir araya geldiği ve birbirlerini etkilediği yerlerdendir. Bunların süreç içerisinde etkileşimleri ilmi faaliyetlerle tespit ve takip edilmelidir.  Kafkasya’daki her millet sayısız kültür ve medeniyet nişanesi eserler bırakmıştır ki, Türk-İslam unsurlarının eserleri ne yazık ki Rus ve Sovyet yönetimleri tarafından kısmen veya tamamen yok edilmiştir. Sempozyumların ana hedeflerinden biri Türk-İslam eserlerinin varlığını ve envanterini kayıt altına almaktır. Ayrıca bu coğrafyada yaşamış alim, mutasavvıf, şair ve edipler ile çalışmaları gün yüzüne çıkarılacaktır. Böylece hükümetimizin Balkanlara yönelik kültür politikasının benzerinin Kafkasyalarda yürütülebilmesi için gerekli bilimsel destek sağlanmış olacaktır.

4.Türk Dış Politikasında Kafkasya Sempozyumları

Siyaset, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Tarih bölümleri tarafından koordine edilecektir. İki yılda bir düzenlenerek bölge ülkelerinin politikalarında yaşanan gelişmeler, değişimler ve bunların bölgesel ve küresel sonuçları akademik seviyede tespit ve takip edilecektir.

5.Dünya ve Ortadoğu Politikalarında Rusya ve İran Sempozyumları

Rusya ve İran, Türk-İslam tarihi ve medeniyeti açısından olduğu kadar günümüz siyasal gelişmeleri açısından da küresel ve bölgesel alan durumundadır. Dolayısıyla sosyo-politik, askeri ve iktisadi yönlerden mutlak surette takiplerinde yarar bulunmaktadır.  Zikredilen sempozyumların iki yıl arayla ve sıralı şekilde icra edilmesi planlanmaktadır.

6.Kuzeydoğu Anadolu ve Kafkasya Türk-İslam Beylikleri Sempozyumu

Kafkasya ve Kuzeydoğu Anadolu’da çok sayıda Arap, Fars ve Türk beylikleri ortaya çıkmıştır. Bunların siyasi tarih başta olmak üzere Türk-İslam medeniyetine katkılarının tespit ve bilim dünyasına sunulmasına ihtiyaç vardır. Böylece Arap ve İran topraklarıyla birlikte Anadolu ve Kafkasya’nın da İslam coğrafyasının kesintisiz bir parçası olduğu ilmi verilerle ispatı kuvvetlendirilecektir.

7.Milli Etkinlikler

Uluslararası etkinliklerin yanı sıra ikili dış ilişkiler ve yöresel ölçekte tarih, edebiyat ve iktisat alanlarında bilimsel faaliyetler düzenlenecektir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

1.Sarıkamış Şehitlerini Anma Etkinlikleri

2.Kafkasya’da Türk-İslam Toplulukları, Sorunları ve Çözüm Yolları

3.Kafkasya’da Beş Şehir; Kars-Tiflis-Bakü-Tebriz-Nahçıvan (Sosyal, Kültürel ve İktisadi Yönlerden İnceleme)

4.Kars ve Çevresinin İktisadi Sorunları ve Çözüm Yolları

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.