1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mevlüt Çavuşoğlu Kars’ta
Mevlüt Çavuşoğlu Kars’ta

Mevlüt Çavuşoğlu Kars’ta

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kars’ta

A+A-

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ardahan Üniversitesi tarafından yaptırılan mini golf sahasının açılışını yapmak, bir dizi ziyaretler bulunmak ve partisi tarafından düzenlenecek olan iftar programına katılmak için özel uçakla Kars’a geldi.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonrada Kars Havalimanından ayrılarak karayolu ile Ardahan’a geçti. Bakan Çavuşoğlu’nu Kars Hava Limanında, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Murat Kınay ve AK Partililer karşıladı.

BENZERİYLE FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Bakan Çavuşoğlu karşılamaya gelen partililerle tokalaşırken kendisine benzerliği ile dikkatini çeken İşadamı Bahattin Kaskansoy’u gördü. Kaskansoy ile tokalaşan ve sarılan Bakan Çavuşoğlu “Maşallah Nasıl da benziyormuşuz” dedi. Bakan Çavuşoğlu renkli diyalogların yaşandığı benzer buluşmasında Kaskansoy ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

AMAÇ DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE GOLF SPORUNU SEVDİRMEKTİR

Bakan Çavuşoğlu, Kars’tan ayrılmadan önce gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. AK Partililer olarak Türkiye’nin her yerinde düzenlenen ifrat programlarına katıldıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, bu kez de Ardahan’da partisince düzenlenecek olan iftar programına katılacağını söyledi.

Ardahan Üniversitesi tarafından yapılan 18 çukurlu mini golf sahasının açılışını yaptıktan sonra Valilik, Ticaret Odası ve Belediyeyi de ziyaret edeceğini belirten Çavuşoğlu, Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun golfun tüm Anadolu’da yayılması için, özelikle de Kars, Ardahan ve Erzurum’da golfu gençlere sevdirmek için faaliyetleri olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Şimdi Ardahan’da bugün iftar programı var, ona katılmak için geldim. Ramazan ayında tüm Türkiye’nin her yerinde iftar programlarına özelikle bakan arkadaşlar olarak ve parti yöneticileri olarak katılıyoruz. Dolayısıyla bana da Ardahan, Ordu ve Giresun düştü. Hafta sonu da Ordu ve Giresun’da olacağız.  Buraya gelmişken bir dizi temaslarda da bulunacağız. Ticaret Odasını ziyaret edeceğiz, Valiliği ziyaret edeceğiz, aynı şekilde Belediye. Bugün güzel de bir açılış yapıyoruz. Ardahan’da Üniversite içinde bir mini Golf Sahasını açıyoruz. Golf Federasyonumuz Başkanı Ahmet Ağaoğlu, golfün tüm Anadolu’ya yayılması için, özelikle de burada Kars, Ardahan bölgesinde, Erzurum bölgesinde golfü gençlerimize sevdirmek için faaliyetleri vardı. Bu anlamda 18 çukurlu bir golf saha oluyor. Bir saha tamamladılar. Onun açılışını da yapacağız bugün oradaki arkadaşlarımızla. İçlerinden Türkiye Şampiyonu olanlarda var. Sonra akşam tekrar dönmüş olacağız.” diye konuştu.

SURİYE’DE KANIN, GÖZYAŞININ DİNMESİ GEREKİYOR

Bakan Çavuşoğlu daha sonra bir gazetecinin, “Olası koalisyon hükümetinden sonra hükümetinizin koalisyon yapacağı parti ile birlikte dış politikasında özelikle Suriye sınırında ve mülteciler konusunda bir değişiklik ön görüyor musunuz? Orası zaten kanayan bir yara, Kobani’de şuan çatışmalar var?” sorusuna cevap verdi.

Suriye sınırı ve ötesinde yaşananların kanayan bir yara olduğunu ve bölgede artık kanın ve gözyaşının dinmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu: “Bizde zaten 5 yıldır bunu söylemeye çalışıyoruz ve artık Suriye’de kanın, gözyaşının dinmesi gerekiyor. Suriye, bir taraftan kendi insanını değişik yöntemlerle, uçak savarlarla, hava saldırılarıyla, varil bombalarıyla öldürüyor. Daha önce kimyasal silah da kullandığını da biliyorsunuz. Bu teyit de edildi. Aynı şekilde halkını işkenceyle ve açlığa mahkum ederek öldüren bir zalim rejim var. Diğer taraftan da terör örgütleri var. DAİŞ bunların başında ve olan masum insanlara oluyor. Bu zulmün durması gerekiyor ve bu da siyasi dönüşümün sağlanması gerekiyor. 5 sene sonra birçok ülke bunun artık olması gerektiğini düşünüyor ama biz 5 senedir söylüyoruz. Dolayısıyla biz ilkeli bir duruş sergiliyoruz.” dedi.

SURİYE HALKI VE SURİYE İLE HİÇBİR SORUNUMUZ YOKTUR

Türkiye’nin Suriye ve Suriye halkı ile hiçbir sorunu olmadığını da verdiği cevapta belirten Çavuşoğlu: “Bizim Suriye halkıyla, ondan sonra komşu Suriye ile hiçbir sorunumuz yoktur. Daha önce sorunlar olmuştur ama çözmüşüzdür bu sorunları. Ama artık Suriye’de Arap Baharıyla başlayan durum bu noktaya geldi ve bu bataklığı kurutmak gerekiyor. Bunun da en önemli yöntemi daha doğrusu alternatifsiz yöntemi siyasi dönüşümün sağlanmasıdır ve bu konuda da rejimin baskı hissetmesi lazım.

DIŞ POLİTİKAMIZDAN SAPMAMIZ MÜMKÜN OLMAZ

Bizim dış politika felsefemizden ve ilkelerimizden sapmak mümkün olmaz. Türkiye’nin çıkarlarını savunmak, ama çok yönlü proaktif bir dış politika, ilkesel dış politika, insan odaklı dış politikamız devam eder. Bu Türkiye’nin anlayışıdır. Suriyede’ki şuandaki durumun sorumlusu Türkiye değildir. Arap Baharının burada başlaması, Esat Rejimine ‘biz kendi insanını öldür demedik’. Hatta tam tersi ‘öldürme’ dedik. Fakat bu rejim öldürmeye devam etti. Şimdi buraya siyasi çözüm öneren ve somut öneriler öneren, 5 senedir somut öneri getiren ülke Türkiyedir. 5 sene sonra Amerika diğer ülkelerde, sizin 4-5 sene önce tavsiyelerinizi dinlemediğimiz için üzgünüz diyorlar. Ama hala arazideki gerçekleri bunu sadece Amerika için söylemiyorum ama koalisyonun içerisindeki ülkeler içinde söylüyorum. Arazideki gerçekleri anlamaya da çözüm önerisi getirme konusunda yetersiziz. Suriye ile yakından ilgilenen tabi koalisyonun dışında ülkelerde var. İran var, Rusya var. Biz o ülkelere de söyledik. ‘Burada ölenler Müslüman bu zulmü durduralım, bu katliamları durduralım’ diye. Dolayısıyla şimdi durup dururken Türkiye’nin dış politikası değişip de Esat Rejimine 300 bin insanı öldürdün, iyi eline sağlık, iyi 300 bin insanı öldürdüysen de önemli değil seninle dost olacağız demek mümkün mü? Yani doğrusu biz dış politikamızın her alanda ilkeli dış politikamızın devam etmesini arzu ederiz. Her uyguladığınız politika her alanda da  ekonomide de diğer konularda da her zaman istediğiniz gibi olmaya bilir. Ama aksaklıklar oldu diye ilkelerinizden vazgeçmeniz mümkün değil.

KOMŞULARLA SIFIR SORUNLU DIŞ POLİTİKA ANLAYIŞIMIZ DEVAM EDECEKTİR

Komşularla sıfır sorunlu dış politika anlayışımız devam edecektir. Bugün sorun yaşadığımız komşular Suriye başta olmak üzere veya eskiden beri sorunlu olduğumuz Ermenistan gibi meselelerde sorumlusu biz değiliz. Biz o konularda da Ermenistan’a biliyorsunuz elimizi uzattık. Ama Ermenistan bugüne kadar tüm iyi niyetimizi geri çevirdi. 1915 olayları dahil. Bu şimdi bizim komşularla problem anlamına mı gelir? Hayır. Bu anlayışımızda devam edecek. Dediğim gibi biz ilkeli, insan odaklı, çok yönlü proaktif bir dış politika izliyoruz ve dünyanın imrendiği bir dış politika izliyoruz. Bu dış politikanın devam etmesini arzu ediyoruz.”şeklinde cevaplandırdı.

İSRAİL İLE GÖRÜŞMELER

Bakan Çavuğoğlu, bir başka gazetecinin ise“Dün İsrail ile ilgili bir görüşme yapıldığını açıklamışsınız, bu görüşmeler devam edecek mi?” şeklindeki sorusuna ise “Biliyorsunuz İsrail ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi için, ilişkilerimizi normalleştirmek için üç tane şartımız vardı. Bunlardan bir tanesi Özür Dilemesi, ikincisi Mavi Marmara’daki Şehitlerimizin Yakınlarına Ödenecek Tazminat, üçüncüsü Filistin ve Gazze Üzerindeki Blokajların, Ambargoların, Kısıtlamaların Kaldırılması ve bu konuda Türkiye önemli bir rol oynayabilir daha önce de olduğu gibi Orta Doğu Meselesinde yapıcı bir rol oynayabilir. Bu konuların nasıl düzenleneceği; özür dilediler, diğer konularda da anlaşma yani şartların yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde zaten bunlar eskiden beri görüşülür. Hiçbir görüşme olmadan, hiçbir iletişim olmadan bu şartların nasıl yerine getireceğini nasıl sağlayabilirsin. Dolayısıyla uzmanlar düzeyinde zaten bu şartların yerine gelmesi için görüşmeler her zaman yapılabilir.” cevap verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.