1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ'de Ukrayna Kültür Merkezi
KAÜde Ukrayna Kültür Merkezi

KAÜ'de Ukrayna Kültür Merkezi

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Ukrayna Kültür Merkezi açılıştı.

A+A-

Türkiye’de ilk defa Kars’ta açılan kültür merkezi için ilk etapta Ukrayna’dan 3 sözleşmeli öğretim üyesi ve 6 öğrenci getirildi. Ayrıca, merkeze kurulan kütüphane için Ukrayna’dan yüzlerce kitap gönderildi.

Ukrayna Kültür Merkezi açılışına Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Rektör Yardımcısı Hidayet metin Erdoğan, Dekan Prof. Dr. Haydar Yüksek, Ukrayna Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesinden Doç. Dr. Anjela Demyannuk, Doç. Dr. Vlademir Pidvoinyi, Doç. Dr. Olga Kliminka, Ukraynalı öğrenciler İrina Koverna, Olena Horkow, Movina Dudka, Anastasya Tarasova, Viktorya Veiko, Natalya Zdebska ve KAÜ’lü öğrenciler katıldı.

AÇILIŞI REKTÖR YAPTI

Açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra saygı duruşunda bulunuldu ve Türkiye ve Ukrayna milli marşları okundu. Ardından Kafkas Üniversitesi  ve Ukrayna Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesi arasında ikili ilişkiler çerçevesinde KAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne bir aylık süreyle öğrenim görmek için gelen Ukraynalı öğrenciler adına İrina Koverna bir teşekkür konuşması yaptı. Koverna, “Burada kaldığımız süre zarfında bize gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok minnettarız. Türk halkının, Türk insanının ne kadar misafirperver olduğunu bize çok iyi bir şekilde yansıttınız. Türkiye’de yaşamak bizim için çok güzeldi. Hocalarımız ve arkadaşlarımız bizlere çok güzel misafirperverlik gösterdiler ve bizlere çok yardımda bulundular. Bize verdikleri bilgiler sayesinde kendimizi çok geliştirdik. Türkçe’yi öğrenmemizde yardımcı olan Adem Balkaya’ya, Alper Bahçeoğlu’na, Arzu hanıma, Adem Polat’a çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca burada bulunduğumuzdan beri bizim için her türlü uğraşı veren Azer hocaya çok teşekkür ediyoruz. Burada geçirdiğimiz eğlenceli ve keyifli günlerde bir ayımızı tamamladık. Bize karşı gösterilen ilgi ve sevgi bizi çok mutlu etti. Gerçekten hepinize çok çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Koverna ayrıca, “Bir aydır Türkiye’de kalıyoruz. Buraya eğitim amacıyla, Türkçemizi geliştirmek için geldik. Bir ay, Türk Dili ve Edebiyatı bölümündeki öğrencilerle birlikte derslere girdik. Bunun dışında bayağı gezdik. Hem Kars’ı hem de Türkiye’yi gezdik. Hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Derslerimizde bizim için son derece faydalı geçti. Türk dili ve edebiyatıyla ilgili çok şeyi öğrendik. İstediğimiz bilgileri almış olduk.” diye konuştu.

UKRAYNALI ÖĞRENCİLERDEN MİNİ KONSER

15 dakikalık Ukrayna tanıtım filminin izletilmesinden sonra Ukraynalı öğrencilere katılım belgeleri Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Rektör Yardımcısı Hidayet metin Erdoğan, Dekan Prof. Dr. Haydar Yüksek, Ukrayna Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesinden Doç. Dr. Anjela Demyannuk tarafından takdim edildi. Ardından da Ukraynalı öğrenciler Rektör Prof. Dr. Sami Özcan ve Dekan Prof. Dr. Haydar Yüksek’e çiçek takdiminin ardından mini bir konser verdiler.

UKRAYNA DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜNE ÖĞRENCİ ALINACAK

Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, “Bizden önceki yönetimde olan arkadaşlarımız da ellerinden geleni yaptılar. Bizden önceki dönemde Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Azerbaycan Kültür Merkezi kuruldu. Daha sonraki dönemde de Gürcü Dili Edebiyatı, Rus Dili Edebiyatı bölümlerinin kültür merkezleri kuruldu. Son olarak da Ukraynaca Bölümünü faaliyete geçirmek için hocalarımızın yaptığı bir takım faaliyet ve girişimlerle Ukraynalı 3 öğretim üyesi sözleşmeleri olarak bugün açılışını yaptığımız Ukrayna Kültür Merkezi’nde görevlendirildi. Bu bölüme öğrenci almak ve bunları yetiştirmek için Ukrayna Kültür Merkezi kurulmuş oldu. Hem Ukraynalı öğretim üyelerimize hem de kendi üniversitemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Amaç tabi bölgedeki eğitim, kültür ve dostluk ilişkilerinin artırmaktır. Böylelikle de dünyaya açılan bir barış köprüsünün bir taşı da biz oluruz inşallah.” dedi.

YÖK’E UKRAYNA DİLİ VE EDEBİYATINA ÖĞRENCİ ALIMI İÇİN DOSYAMIZI SUNMUŞ BULUNMAKTAYIZ

Dekan Prof. Dr. Haydar Yüksek de, “Yaklaşık 1.5 yıl önce öğretim üyesi arkadaşlarımızla Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesini ziyaret ettik. Daha önceden üniversitemiz ile Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesi arasında ikili anlaşmalarımız vardı. Ancak, çok önemli faaliyet geliştirilemedi. Şu anda Rus Dili ve Edebiyatı ikinci eğitim yani gece eğitimlerimiz sürüyor. Biz bu ziyarette KAÜ Fen Edebiyat bünyesinde Slav dillerine bağlı Ukrayna Dili ve Edebiyatı için öğrenci alma planımız vardı. Görüşmelerimizi bu çerçevede yaptık ve kısa bir süre sonra 3 öğretim üyemiz sözleşmeli olarak YÖK’ten de izin alınarak üniversitemiz fakültesinde görevlerine başladılar. Şu anda da YÖK’e Ukrayna Dili ve Edebiyatına öğrenci alımı için dosyamızı sunmuş bulunmaktayız. Sonucu bekliyoruz. Eğer, cevap olumlu gelirse ki gerekli şartları da sağlamışız. Böylelikle bu 3 öğretim üyesi sonucunda önümüzdeki dönem yani 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Ukrayna dilinde Türkiye’de ilk kez biz öğrenici almış olacağız. Bunun yanında Erasmus programına dahil olmayan Ukrayna, ikili ilişkiler çerçevesinde 1 ay önce 6 öğrencisini üniversitemize gönderdi. Bu öğrencilerimizin barınma diğer bütün ihtiyaçları üniversitemiz tarafından karşılandı. Bu öğrencilerimiz Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde derslere de girdiler. Yurtlarda öğrencilerimizle birlikte kalmaktalar ve bu öğrencilerimiz bir ay içerisinde bulundukları seviyelerini çok ilerilere götürdüler. Az önce sizde gördünüz Türkçe’yi çok rahat konur duruma geldiler. Bunun karşılığında da bizim Rus Dili ve Edebiyatı bölümümüzden öğrencilerimizi yine aynı anlaşma çerçevesinde Ukrayna’ya göndereceğiz. Şu an için maalesef Ukrayna’daki olumsuz gelişmeler nedeniyle bunu biraz geciktirmek zorunda kaldık. Bütün ümidimiz; bu iki üniversite arasındaki anlaşmaların iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin daha ileri düzeylere götürülmesidir. Ve Kars’ta, Türkiye’nin pek çok şehrinden önde olarak Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Bölümünde öğrenci alımıyla eğitim ve öğretime başlamasıdır.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜRLER

Ukrayna Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Anjela Demyannuk, “Bugün tüm Ukraynalılar için mübarek bir gündür. Çünkü Türkiye ve Ukrayna’nın tarihi ilişkileri dahilinde ilk olarak Türkiye’de Kars Kafkas Üniversitesi’nde bu merkez açılıyor. Tabi ki bu merkez Ukrayna için çok koşullarda doğmakta. Fakat, sadece bu günlerde Türkiye’nin, Ukrayna’ya destek verdiğinin bir göstergesidir. Her zaman olduğu gibi bugün de gösterdi ki bizim ülkelerimiz arasında barış ve karşılıklı anlayış olmaktadır. Umarım ki bugün açılan merkez, halklarımızın birbirimizi daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

UKRAYNALI ÖĞRETİM ÜYELERİNİ BU MERKEZ MUTLU ETMİŞTİR

Doç. Dr. Vlademir Pidvoinyi de şu ifadeleri kullandı:

“Son zamanlarda dünyanın her hangi bir köşesinde, bir şehirde Ukrayna Kültür merkezleri açılmaya başlanmıştır. Bu kültür merkezlerinin amacı da Ukrayna dili ve edebiyatını öğrenen ya da bu ülkeyi öğrenen öğrencilere yardımcı olmaktır. Bu ülkenin güzel kültürüne ortak olmaktır. Böyle bir kültür merkezinin bugün burada açılmış olmasından dolayı da son derece mutluyuz ve memnunuz. Bu merkezin Türkiye’nin Kars şehrinde açılmış olmasına tanık olduğumuz için de çok mutluyuz. Ve umuyoruz ki bu merkezin açılışı doğal olarak hem Ukrayna halkının hem Türklerin bir araya gelmesi için, birbirleriye barış ve huzur içinde görüşmeleri için çok güzel bir vesiledir. Biz Ukraynalı öğretim üyelerini de bu merkez mutlu etmiştir. Çünkü bu, her şeyden önce bizim yararımızadır. Bu merkezin açılması hem eğitim alanında hem siyaset alanında hem fen ve ilim alanında çok büyük bir rol oynayacaktır. Biz minnettarız ve teşekkürlerimizi iletiyoruz ki Kafkas Üniversitesinde böyle bir kültür merkezi açılmıştır. Buna vesile olan herkese de teşekkür ediyoruz. Tabi ki en büyük umudumuzda bu kültür merkezi bundan sonra da çalışacaktır ve öğrencilere, öğretim üyelerine yararlı olacaktır. Tabi ki her şeyden önce rektörlüğe, bu üniversitenin yönetimine teşekkür etmek istiyoruz. Çünkü onlar bu şekilde hem Ukrayna ülkesini tanıtmaya yardımcı oluyorlar hem de Türk öğrencilerine Ukrayna dili ve edebiyatı, Ukrayna kültürünü de öğretmiş olacaklar.”

KİTAPLAR UKRAYNA’DAN GELDİ

KAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin ise şöyle konuştu:

“Bugün Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatı bölümünde bir bayram vardır. Bu bayramda bizim bölümde, fakültemizde Ukrayna Kültür Merkezi’nin açılışıdır. Tabi ki bölümümüzün adından da belli olduğu gibi Slav dilleri ve edebiyatları olduğu için bölümümüzde sadece Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğrencilere eğitim vermekteydi. Fakat şimdi Slav halklarından, Slav ırkından olan Ukrayna halkıyla ilgili Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalını da açmayı düşünüyoruz. İnşallah Eylül ayında öğrenci almaya başlayacağız. Bölümümüzde 1.5 yıl önce Rus Kültür Merkezi açılmıştı ve halen çalışmalarını sürdürmekte, öğrencilerimize de ok yararlı olmaktadır. Çünkü Rusya’dan gelen kitaplar, kütüphaneler bulunmakta. Yüksek Lisans dersleri o kültür merkezinde verilmekte. Tabi ki şimdi de Ukrayna Kültür Merkezi’nde de aynı çalışmaların devam edeceğini umuyoruz. Ukrayna ile ilgili bir çok kitap şu anda burada bulunmakta. Ukrayna’nın tarihi olsun, coğrafyası olsun, kültürü, dili, edebiyatıyla ilgili Ukrayna devleti bize bir çok kitap gönderdi. Bizde burada kütüphane oluşturduk ve öğrencilerimizde Ukrayna dili ve edebiyatı öğrenmeye başladıklarında bu kitaplardan yararlanacaklar. Ayrıca Ukrayna’dan 3 öğretim üyesi geldi ve çalışmaktalar. Bundan sonra da Ukrayna Dili ve Edebiyatı bölümü açıldığında bu alanda da Türk öğrencilerine eğitimler verilecek. Bu çok sevindirici bir gelişmedir. Bu burası Türkiye’de şu anda bir ilktir. Çünkü bildiğim kadarıyla Ukrayna Kültür Merkezi başka üniversitelerde açılmadı. Bunun Kars’ta açılması tabi ki daha da güzel oldu. Çünkü Kars, Kafkaslara, Kafkasların ötesinde olan halklara açılan bir kapı olarak görülmektedir. Burada halen yoğun şekilde Rus kültürü yaşatılmaktadır. Fakültemizde Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümü, Rus Dili ve Edebiyatı bölümü, Azerbaycan Dili ve Edebiyatı bölümü Ana Bilim Dalı faaliyetlerini sürdürmekte. Ve şimdi de Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalının da açılması beklenmekte. Bu da bölümümüze çok bir zenginlik katacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.