1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta sazlı sözlü kar şenliği
Kars’ta sazlı sözlü kar şenliği

Kars’ta sazlı sözlü kar şenliği

Kars’ta son günlerde ardı ardına yağan kar, protokolün de katıldığı etkinliklerle adeta şenliğe dönüştü.

A+A-

Kar üstünde yürüyüşe çıkan protokol üyeleri, gazetecilerle kızak yarışı yaptı, varillerde yakılan ateşte ısınıp, kale önünde havai fişek eşliğinde aşıkların sazlı sözlü değişlerini dinlediler. Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi’nde Belediye Halk Müziği korosunun Kars türküleri eşliğinde kaz eti ikram edilen davetlilere aşık atışmaları eşliğinde de sobada patates ve kestane tattırıldı.

Kars’ın uzun geçen kış gecelerinin renkli etkinliklere dönüştürülmesi ve turizme kazandırılması için harekete geçen Valilik, Belediye, Kültür Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve KARSOD turizm birliği geceyi aydınlatan kristal karın bembeyaz görüntüsü eşliğinde renkli bir gece geçirdiler.

KARS VALİSİ KARDA YÜRÜME TEKNİKLERİNİ ANLATTI: ELLERİNİZİ CEBİNİZDEN ÇIKARIN

Kentin eski yıllarda kızak kayılan caddesi olan Ordu Caddesi üzerindeki Valilik Konağı önünde bir araya gelen Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Müftü Mehmet Genç ve diğer kurum amirleri kar üstünde yürüyüşe geçtiler. Kentin eski yıllardaki kar ve kızak keyfinin anlatıldığı yürüyüşte bir yandan da kar üzerinde nasıl yürünmesi gerektiği anlatıldı. Vali Günay Özdemir, kurum amirlerine elleri cepte yürümemelerini tavsiye etti. Vali Özdemir, “Yürürken elinizi cebinizden çıkaracaksınız.” dedi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay da, “Evet sayın valimiz haklı Kars’ta yürümenin kuralı budur.” şeklinde konuştu. Bunun üzerine Vali Özdemir, “Karda yürümeyi Kars’ta öğreniyoruz.” diye konuştu. Bir gazetecinin karda yürümenin tekniklerini sorması üzerine ise Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Kesinlikle bu teknikleri bilmek gerek. Eğer bu kuralları bilmez iseniz gittiniz güme. Ben hazırlıklıyım sayın valimizde hazırlıklı. Sayın valimiz en az bizim kadar karda yürüme konusunda başarılı. Hatta biraz önce kendisi beni uyardı ki ‘emini cebinden çıkar, tehlikelidir’ diye.” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLER BU İŞİ BİLİYOR

Vali Özdemir, gazetecilerin rampa aşağı yürüyen grubu görüntülemek için yan ve arka arkaya bile gidebildiklerini görünce, “Gazeteciler bu işi biliyor.” diyerek hazırlıklı geldiklerini gördüğünü belirtti. Başkan Karaçanta da, “Kars’ın yazı ne kadar güzelse kışı da ayrı bir güzeldir. Bu güzellik çoğu illerde yoktur. Kar belediye olarak bizi zorlasa bile bu güzelliği de yaşamak gerek.” dedi.

Bu sırada rampa aşağı yürümekte zorlanan kurum amirlerinden bazıları düşme tehlikesi geçirdi. Yanlarındaki arkadaşlarının yardımıyla yere düşmekten kurtulan kurum amirleri bu güzelliği yaşadıkları için mutlu olduklarını söylediler.

KURUM AMİRLERİYLE GAZETECİLER KIZAKTA YARIŞTI

Eski Hekimevi binasının tarihi dokusu eşliğinde varillerde yakılan ateş etrafında düzenlenen kızak yarışı ise gazeteciler ile kurum amirleri arasında yapıldı. Gazeteciler mesleklerindeki başarıyı kızakta da gösterdi ve kurum amirlerini geçerek çevreden büyük alkış topladılar.

KALE ÖNÜNDE AŞIKLARIN SAZLI SÖZLÜ KARŞILAMASI

Tarihi Kars Kalesi önündeki taş köprüden yürüyerek Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi önünde aşıkların sazlı sözlü değişleriyle karşılanan protokol üyeleri merhum Murat Çobanoğlu’nun ülkemize kazandırdığı “Kiziroğlu” türküsünü havai fişek gösterisi altında dinlediler. Çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal’ın karla kaplı birbirinden güzel eserlerinin bulunduğu Minia Kars içinde söyleyen aşık değişleri büyük beğeni topladı.

NAMIK KEMAL TOPLUM MERKEZİNDE KAZ ETİ İKRAMI

Protokol ve kurum amirleri aşıkların bu renkli ve anlamlı karşılamasının ardından Namık Kemal Toplum Merkezi salonuna geçerek kaz yağından yapılan bulgur pilavı eşliğinde ikram edilen kaz etinden tattılar. Belediyenin yeni kurulan Türk Halk Müziği korosu da davetlilere Kars türkülerini seslendirdi.

AŞIK ATIŞMALARI EŞLİĞİNDE SOBADA PATATES VE KESTANE

Toplum merkezinin aşıklar için ayrılan odasında da gecenin son güzellikleri olan sobada patates ve kestane, aşık atışmaları eşliğinde sunuldu. Davetliler sobada pişen patatesleri tadarken bir yandan da Kars’ın lezzetiyle ünlü patatesini de tanıttılar. Vali Günay Özdemir, valilik konağındaki serada çok lezzetli Kars patatesleri üretildiğini ve patatesin lezzetini oradan bildiğini belirtti. Kars’a tek yabancı olan kestanelerden de tadan davetliler, aşıklara ve bu etkinlikte görev alan herkese teşekkür ettiler.

UZUN GEÇEN KIŞ GECELERİNİN GÜZELLİĞİ

Vali Günay Özdemir, “Kış günlerinde Kars’ta bu şekilde aşıkların bir araya gelerek halkımızla beraber tarihimizi, kültürümüzü yad etmeleri güzel bir duygu. Bizde bugün aşıklarımızla beraber böyle karlı bir havada bütün kamu görevlileri olarak aşıklarımızla beraber olmayı tercih ettik. Çünkü Kars’ta kış çok güzel geçiyor. Karda yürümek çok güzeldi. Aşıklarımız güzel söylediler ve onun için herkese teşekkür ediyorum. Aşıklarımıza özellikle bizlere böyle bir akşam yaşattıkları için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

KIZAK KAYMA OLAYI BİZİ 40 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta da, “Bu kızak kayma olayı bizi 30-40 yıl geriye götürdü. Maalesef şu anda bu kızak kayma olayları pek de yaşanmıyor. Ama bu değerlerimiz bence yaşatılmalı. Çocuklarımız bunu mutlaka yapmalı ve bizlerde bunu yaşatmalıyız. Bizde bugün ayıklık geleneğinin olduğu bir şehirdeyiz. Kış turizminin çok yüksek olduğu bir yerdeyiz. Onun için de bu değerler korunmalı, yaşatılmalı ve yaşanmalıdır.” diye konuştu.

UZUN GEÇEN KIŞ GECELERİNİ NASIL ÇEKİLEBİLİR HALE GETİRİRİZ, BUNUN İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ise şunları söyledi:

“Yüce Allah’ın bize bahşetmiş olduğu ender bulunduğu illerden birindeyiz. Birisi Alp’lerde birisi Sarıkamış’ta, Kars’ta yağar. İşte kristal kar altında unutulmaya yüz tutmuş olan, somut olmayan kültürel mirasımızın temsilcileriyle uzun Kars gecelerini nasıl çekilebilir hale getirmek ve turizme kazandırmak amacıyla sayın Valimizin önderliğinde Kars gecelerini yaşanabilir hale getirmek amacıyla yapmış olduğumuz bu projenin ilkinde hep birlikte olduk. Hem Kars gecelerimizi turizme kazandırabilmek hem de unutulmaya yüz tutmuş olan kültürümüzü canlandırmayı hedefliyoruz. Yine bir hafta önce sayın valimizin açıklamış olduğu ÇODOMİK, çocuklarımızın unutulmaya yüz tutmuş oyunlarından biri olan kızak oyunu canlandırıyoruz. Bizim çocuğumuzda da kaldığımız balık sırtı demirlerle, ahşaplarla yapmış olduğumuz kızaklarla bu şekilde kış gecelerini değerlendirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu çalışmamız turizme bir katkı, ivme verir diye düşünüyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.