1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın Payına Kaz Düştü
Kars’ın Payına Kaz Düştü

Kars’ın Payına Kaz Düştü

Kars’ta sadece kaz yetiştiriciliği desteklenecek!

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak, 11 Mart 2017 Tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.

“Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 27/12/2016 tarihli ve 14191 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 9/1/2017 tarihinde kararlaştırıldı.

Türkiye’de büyük ve küçükbaş hayvancılıkta ilk sıralarda yer alan Kars ise Ardahan ve Muş ile birlikte sadece kaz yetiştiriciliğinden nasibini alacak.

Hindi yetiştiriciliğinden ise sadece Bingöl’ün nasibini alacağı desteklere göre, Damızlık koç ve teke yatırımlarından ise Antalya, Afyon, Uşak, Eskişehir, Konya, Karaman, Mersin, Kırıkkale, Bursa, Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ, Ordu, Sivas, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari, Siirt, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Bingöl iller yararlanacak.

Damızlık manda yetiştiriciliği desteklerinden de İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Zonguldak, Düzce, Samsun, Afyon, Kayseri, Diyarbakır, Muş, Bitlis. Kaz yetiştiriciliğinden Kars, Ardahan ve Muş faydalandırılacak. Arıcılık ve ipek böcekçiliği için desteklenecek iller Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin kararın amacı ve kapsamı ise; kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, gelirlerin artırılması, ülkenin damızlık manda, koç-teke ihtiyacının karşılanmasıdır. Ayrıca ve kaz, hindi, arıcılık, ipekböcekçiliği gibi hayvancılık faaliyetlerinde, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için damızlık ve ticari modern işletmelerin kurulması, ithalatın azaltılmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesidir.

BU KARAR GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINCA BELİRLENECEK İLLERDE 2017-2019 YILLARINDA UYGULANACAK.

a) Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin 150 baş kapasiteye sahip projeli damızlık manda düve üretimi işletmesi kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitesinin 150 baş olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını,

b) Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri birliklerinin 500 baş kapasiteye sahip damızlık koç-teke üretimine yönelik işletme kurmasını veya mevcut işletmelerin kapasitesinin 500 baş olacak şekilde artırılması, bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını ve bu işletmelerden koç-teke alımı yapacak yetiştiricileri,

c) Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, 1000 adet damızlık kaz ile 1000 adet ticari hindi ve 500 adet ticari kaz yetiştiriciliği için yapacakları yatırımlarını,

ç) Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, 30 adet kovan ile yapacakları arıcılık yatırımlarını,

d) Tüzel kişiliklerin ipekböceği yetiştiriciliği için yapacakları yatırımları, kapsar.

YATIRIM KONULARI VE HİBE ORANLARI

BU KARAR KAPSAMINDA AŞAĞIDA BELİRTİLEN ORANLARDA HİBE DESTEĞİ UYGULANACAK

Bu Karar kapsamında, gerçek veya tüzel kişiler uygulanacak hibe desteğinden sadece bir projesi için bir kez yararlandırılır. Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenir. Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ise, aynî veya nakdi katkı olarak yatırımcının öz sermayesi ile karşılanacak. Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımını tamamlayanlar yararlanır. Devam eden yatırımlarda ek süre verilmesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilidir.

FİNANSMAN VE ÖDEMELER

Bu Karar uyarınca yapılacak ödemeler, genel bütçeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tahsis edilecek sermaye transferleri ödeneğinden karşılanır.

Ödemeler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla yapılır. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak T.C. Ziraat Bankası A.Ş’ye destekleme tutarının yüzde 0,2’si oranında hizmet komisyonu ayrıca ödenir.

DESTEKLERDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR

Bu Karar kapsamındaki hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile bunların ortaklıkları yararlanamaz. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı konudaki faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan yatırımcılara bu Karar kapsamında hibe kullandırılmaz. Hibe kullanacak yatırımcılardan, aynı konuda diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti halinde bu Karar kapsamındaki hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiklerine dair taahhütname alınır.

UYGULAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile belirlenir. Yürürlük; Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme; Bu Karar hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.