1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Kaşarının Tanıtımı çalışmaları
Kars Kaşarının Tanıtımı çalışmaları

Kars Kaşarının Tanıtımı çalışmaları

Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı çalışmaları

A+A-

2015 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programından desteklenen TRA2/15/SKMDP/0084 referans numaralı Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’ne ait “Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerin Örgütlenmesi” adlı proje çerçevesinde yapılan programlar meyvesini veriyor.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN KALKINMANIN DA ANAHTARIDIR

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mitat Şahin, Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının tanıtılması ve üreticilerin örgütlenmesiyle ilgili çalışmaların önemli olduğunu söyledi. Projenin Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklendiğini belirten Şahin, “Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz toplantıya çok sayıda peynir üreticisi katıldı. Özellikle son zamanlarda artan endüstriyel ürünlerin geleneksel ürünlerin pazarlanmasının önüne geçmektedir. Coğrafi işaretli ürün aynı zamanda kalkınmanın da anahtarıdır. Eğer bizler geleneğine ve standartlarına uygun bir şekilde Kars kaşarının üretimini sağlayıp, bu noktada üreticilerimizi örgütleyip ülke genelinde pazarlamayı gerçekleştirebilirsek bu süreçteki herkesin faydalanacağını hep birlikte göreceğiz. Coğrafi işaretleme 2015 yılı Şubat ayında resmi gazetede yayınlandı 2015 yılının Ekim ayında da Kafkas Üniversitesi’ne tescil belgesi gönderilmiştir. Şu anda üniversitemizde bekleyen bu belgeyi bizler üreticilerimizle örgütlenerek bu belgeyi aktif hale getirmeyi hedefliyoruz. Süt üreticilerini, mandıra çalışanlarını ve peynir üreticilerini kalkındırma noktasında katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu amaçla özellikle Karadeniz bölgesi ve büyük illerimizde Kars kaşarının tanıtımına yönelik faaliyetler yürüteceğiz.” dedi.

ÖRGÜTLENME ÇOK ÖNEMLİ

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu da, Kars kaşar peyniri üreticilerini geçtiğimiz günlerde bir araya getirmekte önemli adım atıldığını ifade etti. Üreticilerle birlikte Kars’taki kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de yer aldığı toplantının verimli geçtiğini kaydeden Koçulu, “Buradaki amacımız coğrafi işaret almayı hak ettiğimiz Kars kaşar peynirimizin coğrafi işaretlenme süresindeki örgütlenme ve bu süreci koruma amaçlı nasıl bir denetim mekanizması oluşturacağımızı belirlemektir. Bu noktada sunumlar yapıldı, detaylar konuşuldu. Bunu takip edecek süreçte Kars kaşar peynirinin üretim sürecindeki diğer ayakları bir araya getirmeye çalışacağız. Bu ayaklar da köylerdeki çiğ süt üreticileri, kaşar peyniri üreticileri, kaşar peyniri satıcıları ve bu ürünleri ulusal pazarlarda tanıtan, pazarlayan diğer firmalarla bir araya gelinerek denetim mekanizmasını oluşturan Serhat Kalkınma Ajansı, Kafkas Üniversitesi, Kars Ticaret Odası ve Boğatepe Çevre Yaşam Derneği’nin alt birimlerini oluşturarak sürecin daha iyi noktalara taşımak için elimizden gelen çalışmaları sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.