1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünyada İlk Göç Eden Boz Ayılar Sarıkamış’ta
Dünyada İlk Göç Eden Boz Ayılar Sarıkamış’ta

Dünyada İlk Göç Eden Boz Ayılar Sarıkamış’ta

​Kuzeydoğa Derneği’nin ve UTAH üniversitesinin Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü izinleriyle Zürih Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi Zagreb Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ile ortak gerçekleştirdiği Doğu Anadolu’da

A+A-

yaban hayatını araştırma ve koruma projesinde çok önemli bir sonuca ulaşıldı.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu, “Vericili ayılarımızı takip ettik. Ve bu ayıların dünya da bilinen ilk göçmen bozayılar olduğu keşif ettik. Ve bu araştırmanın da bilimsel makalesi de Zooloji dergisinde yayınlandı. Zürih üniversitesinden ortaklarımızla beraber aynı zamanda Kafkas ve Zagreb üniversitesinden de hocalarımızla beraber. Uydu vericileriyle takip ettiğimiz boz ayılar yarısı yaklaşık Sarıkamış’tan Şavşat’a göç ediyorlar sonbaharda. Orada Şavşat’ın verimli ormanlarında meyvelerle ve meşe palamutlarıyla besleniyorlar. Yağ depolayıp Sarıkamış’a dönüp kış uykusuna yatıyorlar. 250 km. bir gidiş dönüş göçüdür bu. İnanılmaz bir rakam bir boz ayı için. Dünya da literatürde başka bir boz ayı göçüne rastlayamadık. Fakat ayıların yarısı bu göçü artık gerçekleştirmiyor. Birde Sarıkamış’ın çöplüğü burada hazır besin kaynağı olduğu için bu besin kaynağına odaklamış durumdalar. Bu göçün biz gösterdiği şu; Sarıkamış ormanı yeterli alana ve boz ayılar için besin kaynaklarına sahip değil. Sadece 325 metrekarelik bir orman fakat en büyük mesafeye göç eden boz ayımız bir yılda 1600 km fazla bir alan kullandı. Ortalama bir boz ayı birkaç yüz km. bir alan kullanıyor. Fakat bu 325 km. ormanda düzinelerce boz ayı bir arada yaşamak zorunda. Bitki örtüsü zayıf bölge halkı tarafından birçok orman altı bitkisi toplanıyor. Büyük baş ve küçükbaş eyvanlar orman içinde otlayıp bu bitki örtüsünü daha da tahrip ediyor.” dedi.

Şekercioğlu daha sonra şunları söyledi:

“Maalesef kaçak ağaç kesimi var. Tabi bölgede yasal ağaç kesimi de devam ediyor. Fakat en önemlisi orman altı bitki örtüsünün yetersiz olması, insan ve evcil hayanlar tarafından aşırı kullanılması. Ve tabi ki bölgede orman örtüsünün tarttırılması lazım. bunun içinde Orman Su İşleri Bakanlığı Kuzeydoğa Derneğinin önerileriyle Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunu hayata geçiriyor. Bakanlığın üç birimi de orman genel müdürlüğü, ağaçlandırma ve erozyon kontrol genel müdürlüğü, doğa koruma milli parklar genel müdürlüğü bir arada Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunu hayata geçirerek 162 km. uzunluğunda bir alanı ağaçlandıracaklar. Ve ağaçlandırma başladı. 28500 hektarlık yeni bir koruma muhafaza ormanı ortaya çıkıyor. Ve bu Türkiye’nin milli parklarının yüzde 71’nden daha büyük. Bu sayede Sarıkamış’tan Şavşat’a göç eden dünyanın bilinen ilk göçmen boz ayıları hiç ormandan çıkmadan yıllık göçlerini Sarıkamış’tan Gürcistan sınırına kadar tamamlayıp Sarıkamış’a geri dönüp kış uykunsa yatabilecekler.”

Şekercioğlu ayrıca, “Böylesine büyük bir proje tamamıyla bir ekip işi. 2009 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığımız doğu Anadolu’da yaban hayatının araştırılması ve korunması protokolü kapsamında onların izinleriyle Zürih, UTAH, Kafkas ve Boğaziçi Üniversitelerinin Kuzeydoğa Derneğiyle ortak gerçekleştirdiği bir proje. Bu projeden de yeni bir bilimsel makaleyi İngiliz dergisinden yayınlamaktan çok mutluyuz. Bunun da başını çekti. Kuzeydoğa Derneğinden Emrah Çoban, Ayşegül Çoban ve Zagreb Üniversitesinden Profesörle hep beraber bu önemli çalışmayı gerçekleştirdik. Literatüre çok baktık. Dünyada daha önce tespit edilmiş göç eden boz ayı popülâsyonuna rastlayamadık. Yani bu dünyanın bilinen ilk göçmen boz ayılarıdır. Buda Sarıkamış’a, Kars’a, Türkiye’ye nasip oldu. Bu boz ayılar Sarıkamış’ta sonbahar başında Şavşat’ın, Karadeniz’in, Kaçkarların bereketli daha çok yağış alan ormanlarına gidiyor, burada orman altı bitki örtüsüyle özellikle meyve meşe palamutlarıyla beslenip, yağ depolayıp sonra Sarıkamış’a tekrara dönüp kış uykusuna yağlanış bir şekilde yatıyorlar. Ve bu göç 250 km. geçebiliyor. Her sene birçok ayı bu göçü geçekleştiriyor. Fakat araştırdığımız ayıların yaklaşık yarısının bu göçü yapmadığını gördük. Bunun da sebebi Sarıkamış çöplüğü bütün besin kaynaklarını buradan elde ediyorlar. O yüzden doğaları bozulmuş durumda. Bu ayılar fazla bir yere gitmeden burada yağ depolayıp kış uykusuna yatıyorlar. Tabi Sarıkamış ormanın zeminin de orman altı bitki örtüsünde zengin olmaması, buranın nispeten kuru bir orman olması ve özelliklede insan ile evcil hayvanların orman altı bitki örtüsünü yoğun bir şekilde kullanması ve tahrip etmesi de boz ayılara orman altında Sarıkamış ormanlarında yiyecek daha az bırakıyor. Bunun da bu boz ayıları doğu Karadeniz’in daha verimli, daha çok yenecek bitkisi olan ormanlarına göç etmeyi teşvik ettiğini düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.