1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünya Sulak Alanlar Günü Çalışması
Dünya Sulak Alanlar Günü Çalışması

Dünya Sulak Alanlar Günü Çalışması

Kars’ta 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Çalışması...

A+A-

Orman ve Su İşleri Kars İl Şube Müdürlüğü 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününde yaban hayvanlarını unutmadı.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenirken, Kars’ta da günün anlam ve önemine dair çeşitli çalışmalar yürütüldü.

Uluslararası öneme sahip sulak alanlarımızın korunması maksadıyla, Ülkemiz 1971 yılında Ramsar Sözleşmesi’ne üye olmuştur. İlimiz Arpaçay ilçesinde bulunan Ülkemizin 13. ve Doğu Anadolu Bölgesinin ilk Ramsar Alanı olan Kuyucuk Gölü Ramsar alanının 416 hektarı Ramsar alanı, bunun da 245 hektarı göl yüzeyinden oluşan sulak alanımızda, Orman ve Su İşleri Kars İl Şube Müdürlüğü Av Koruma ve Kontrol Ekipleri, İl Müdürü Murat Doğanay, Kuyucuk Köyü Muhtarı Hasan Ayaz ve köy halkının birlikte yürüttüğü yemleme çalışmalarıyla günün anlam ve önemine dikkat çekildi.

Denizden 1627 m yüksekliğinde ve 13 m derinlik özelliğine sahip olan karla kaplı Kuyucuk Gölü üzerinde ve çevresinde yemleme çalışması yapan yetkililer, göl çevresinde nesli tehlikede olan 7 tür, tehlikeye girmeye yakın 9 tür kuş türünün olduğunun da hatırlatmasını yaparak, gölü turizme kazandırmak ve doğayı korumak amacıyla çeşitli etkinliklerin yapıldığının altını çizdiler.

Yemleme çalışması sonrasında açıklamada bulunan Orman ve Su İşleri Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, “Bugün 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü. Bizler de şu anda Kars’ın Arpaçay ilçesinde bulunan Kuyucuk Gölü’ndeyiz. Kuyucuk Köyü muhtarımız Hasan Ayaz, köy halkımız, av koruma memurlarımızla birlikte Kuyucuk Gölü’nde bulunan su kuşlarımıza yem takviyesinde bulunuyoruz. Sulak alanlar ülkemizde çok önemli kaynak değerlerdir. Bunun en önemli göstergesi ise su kuşlarının evi olmasıdır. Su kuşlarının dünyadaki ekosisteme, ormanlara ve biyolojik çeşitliliğin devamını sağlayan yegâne unsurların başında gelir. Biz Kuyucuk Gölü’nü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan ederek, koruma altına almış bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Doğanay, Kuyucuk Gölü’nün Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca sulak alanlar yönetmeliği kapsamında 2010 yılında yönetim planı yapılarak, bu planlar dâhilinde yönetildiğini vurguladı. Murat Doğanay son olarak şunları söyledi; “Kuyucuk Köyü Muhtarı Hasan Ayaz’ın da bu bölgedeki hassasiyeti için kendisine teşekkür ediyoruz. Kuyucuk Köyü’nde su kuşlarına yönelik avlanma kesinlikle yasaktır. İlimiz için bu bölge kaynak değerlerinin başında yer almaktadır. Bizler de bu kapsamda 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde buna dikkat çekmek için buradayız. Yer yer buz tutmamış ve su kuşlarının yaşam alanları olan alanlarda yemleme çalışması yaparak 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nü kutlamış olduk.”

Kuyucuk Gölü’nün koruma altında olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ve yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu söyleyen Kuyucuk Köyü Muhtarı Hasan Ayaz ise; “-20 derecede bile çalışmalarına ara vermeyen Orman ve Su İşleri Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay başta olmak üzere bu çalışmalarda yer alan herkese köyüm adına teşekkür ediyorum. Tüm yetkililerin buranın korunması adına gösterdikleri çabalara şahsen şahidim. Buranın güzelleştirilmesi adına bizler de elimizden gelen tüm çalışmalarda yer alıyoruz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.