1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cavid'in eserleri Türkiye'de
Cavidin eserleri Türkiyede

Cavid'in eserleri Türkiye'de

Eskişehirde dünyaca ünlü Azerbaycan yazarı Cavid'in eserlerinin Türkiye'de ilk baskısının tanıtımı yapıldı.

A+A-

Sabir ŞAHTAHTI

Eskişehirde bulunan Türkiye Anadolu Devlet Üniversitesi'ndeki Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi'nde ünlü Azerbaycan yazarı,  Cavid'in eserlerinin Türkiye'de ilk baskısının tanıtımı yapıldı.

Milli lider Haydar Aliyev'in Cavid'in Nahçıvan şehrindeki meqberesinde çektirdiği fotoğrafların, yazarın zengin anlamlı hayatını yansıtan nadir fotoğrafların da dahil edildiği 944 sayfalık kitap Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının sosyo-politik meseleler Şube Müdürü Ali Hasanov girişimi temelinde "Kaspi" Eğitim Merkezi tarafından hazırlanmıştır.

Öncelikle konuklara Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi'nin faaliyetleri hakkında genel bilgi verilmiş, katılımcılar Ulu önderimizin zengin hayat ve faaliyetini yansıtan nadir fotoğraflar, renkli kitap, dergi ve diğer görsel kaynaklar ile tanışmışlar.

Anadolu Üniversitesi'nin öğrenci öğretmen topluluğu, basın mensupları, sivil toplum kurumunun temsilcileri, Eskişehir halkının bilinen temsilcileri, Türk Cavid severlerin ve Azerbaycan'dan gelmiş heyetin katılımıyla düzenlenen tören Cavid'in zengin hayat ve yaratıcılığına adanmış filmin gösterisi ile başlanmıştır.

Töreni açılış konuşması yapan Anadolu Üniversitesi "Azerbaycan Praqramları" nın başkanı Azer Hetemov büyük yazarımızın zengin sanatsal yaratıcılık, onun Sovyet döneminde represiya kurbanı olan hayatı, milli lider Haydar Aliyev'in girişimi ve direk rehberliyi ile Cavid'in ceseti`nin uzak Sibirya'dan Vatanı olan Azerbaycan'a getirilmesi, eserlerinin yayını ve dünyada tanıtılması yönünde görülen çalışmalardan bahsetmiştir.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof Naci Gündoğan universitenin bünyesinde Haydar Aliyev Bilgi ve Araştırma Merkezi'nin faaliyet göstermesinin önemi, Hüseyin Cavid kimliğinin büyüklüğü, şairin yaratıcılığının Türk dünyasının edebiyatına getirdiği yücelikten konuşmuştur. Yazarın nadir yazı tarzında ortaya çıkardığı eserleri Türkçe konuşan halkların ortak kültürel hazinesi adlandıran rektör eminlikle bildirmiştir ki, Hüseyin Cavid yaratıcılığı her zaman sevile-sevile okunacak ve insanlık değerini ezimle koruyacaktır.

Araştırmaçı alim, "Edebiyat Gazetesi" baş editörünün yardımcısı, filoloji üzere felsefe doktoru, kitabın tasarımcısı Azer Turan Hüseyin Cavid yaratıcılığının insanlık mahiyeti, başvurduğu tarihi olaylar, sonsuz kahramanlarının kimliği, onun eserlerinde büyük duygu ve necib duyguların ezgileri hakkında fikir ve görünümünü paylaşmıştır.

Azerbaycan Gazeteci Kadınlar Birliği Başkanı Sevil Yusifova yazarın yaradıcılığındakı çeşitliyiyin onun derin düşüncesini ve zengin dünya görüşünden kaynaklandığını belirtmiştir. Bildirmiştir ki, Cavid'in başvurduğu konular, tarihi kahramanları dünyevi simalar olduğu için eserleri hayata ebedi hak kazanmıştır. Hüseyin Cavid kimliği Azerbaycan halkının dünya edebi hazinesine verdiği nadir simadır.

Konuşmalarda belirtilirmiştir ki eski Sovyet döneminde uzun yıllar unutturulmaya çalışdırılan Cavid'in neşinin Azerbaycan halkına geri verilmesi ve eserlerinin yayılması milli lider Haydar Aliyev'in adı ile bağlıdır. Azərbaycanın ünlü şahsiyetlerinin, ayrıca edebi simalarının eserlerinin yayılması ve dünyada tanıtılması Prezident İlham Aliyev tarafından sürekli olarak dikkate tutulur. Hüseyn Cavidin eserlerinin tamamının Türkiyede yayını  ve bu alanda gerçekleştirilen çok yönlü önemlerin bir parçasıdır.  Sonunda Anadolu Üniversitesi "Azerbaycan Programları" nın mezunları Cavid'in eserlerinden parçalar okumuşlardır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.