1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Tüfenkci Kars’ta Açıklamalarda Bulundu
Bakan Tüfenkci Kars’ta Açıklamalarda Bulundu

Bakan Tüfenkci Kars’ta Açıklamalarda Bulundu

Ardahan’da bir dizi ziyaret için Kars’a havayolu ile gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

A+A-

Kars Valisi Rahmi Doğan ve Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ile Kars’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi Kars Harakani Devlet Havaalanında Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, çok sayıda daire amirleri ve sivil toplum kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kars Harakani Devlet Havaalanı VİP Salonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tüfenkci daha sonra karayolu ile Ardahan’a hareket etti.

Gazetecilerin soruları ve Bakan Tüfenkci’nin cevapları şöyle:

Gazeteci: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılması planlanan düzenlemeye göre vatandaşlar yılda 3’ten fazla 2'inci el araç satışı yapamayacak, bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bakan Tüfenkci: Ticaret, canlı ve kendine has kuralları var biz esasında bakanlık olarak ticaretin her türlüsünü serbest olarak yapılmasını yanayız. Çok müdahalede de bulunmak istemiyoruz. Ama piyasayı gözeteme ve denetleme görevlerimiz içerisinde bu bağlamda 2 el satışlarının piyasadan gelen taleple birlikte özellikle düzenlenmesi gerektiği konusunda sektörün ve 2 el piyasasının bir talepleri vardı. Bununla ilgili özellikle kayıt dışılığı önlemek vatandaşların 2’inci el de olsa bir takım haklarının olması gerektiğini yine bu işin erbapları yani galericiler ve otomotivcilerin dışında vatandaşın da sürekli al-sat yapmasının doğru olmadığını düşünerek vatandaşın yıl içerisinde 3’ten fazla otomotiv alım satımına müsaade etmeme konusunda bir görüşümüz var. Tabi bu daha taslak kamuoyunun görüşüne açtık. Önümüzdeki günlerde bunu uygulamaya geçireceğiz ve bu işi yapan galericilerin sattığı araçlara da 10 bin kilometreye kadar garanti kapsamına girmesini sağlıyoruz. Bu tasarıyla ve diğer bir noktayla da tabi 2’inci elde ticaret yapanların özellikle dolandırılma risklerinin daha fazla olduğunu düşünerek bu düzenlemeyle bir takım güvenceleri var, onları da hayata geçireceğiz. Kamuoyunun görüşüne açılmış bir düzenleme önümüzdeki günlerde kamuoyuyla beraber son şeklini verip düzenlemeyi gerçekleştireceğiz. Şuana kadar vatandaşlarımızdan olumlu tepkiler alıyoruz.

Gazeteci: Kars’ta yaklaşık 2 yıl önce kurulan Kars Gümrük Müdürlüğü’nün Kars için önemi nedir?

Bakan Tüfenkci: Kars’ın ticareti ithalatı ihracatını kolaylaştırıcı bir etkisi var. Yerinde, burada gümrük işlemlerinin yapılarak, kapılardan hızlı bir şekilde geçmesini sağlayacak ve ithalat noktasında direk Kars’tan ithalat işlemlerinin yapılmasını sağlamış olacak. Bununla beraber antropollerin açılması ile beraber bu tür işlemlerin yerinde gümrükleme işlemlerinin etkili olacağını düşünüyoruz. Bu tamamen Kars’ın ekonomisi ile ilgili. Kars’taki üretim, ihracatı destekler noktaya geldiğinde Gümrüklemenin de hızlanarak bu tür işlevi daha hızlı bir şekilde yerine getirmiş olacak. Buralarda tabi ki farklı düzenlemelerde yapmak gerekir.

Gazeteci: Geçtiğimiz günlerde Çin Büyükelçisi beraberinde 13 işadamları ile birlikte ve 16 ülkenin Avrupa Büyükelçisi Kars’a geldi. Kars’tan Kafkasya’ya ticaret anlamında açılma planları var. Siz bu konuda ne söyleyeceksiniz?

Bakan Tüfenkci: Kars Bölgede parlayan illerimizden biridir ve bu bir gerçektir. Kars’ın özellikle bu bölgede bir cazibe merkezi olması noktasında yeni teşvik paketleriyle birlikte gelişimi ve değişimi daha da hızlanacaktır. Bunun içinde bir takım teşviklerin ve sanayileşme noktasında atılımlarının bir şekilde tamamlanması lazım. Çin Büyükelçisi ile Çinli üst düzey işadamları ile birlikte Avrupa Birliği Ülkelerinin büyükelçilerinin Kars’a gelmesiyle birlikte, onların burayı yatım yapılabilir halde görmesi ve bu noktada adım atabilmesi de son derece önemlidir. Bunlarla birlikte yeni teşvik paketiyle birlikte inşallah bu yörelere de yeni sanayilerin geleceğini düşünüyorum. Ama daha da önemlisi Kalkınma Bakanlığının cazibe merkezleriyle beraber özellikle Kars için önemli olan tarıma dayalı sanayinin bu noktada Kars ile hızlı bir şekilde çevre illerle harekete geçmesi daha da önemlidir diye düşünüyoruz.

Gazeteci: Rusya ile normalleşen ilişkilerin ardından bölgeye katkıları ne olacak? Hükümetin bu yönde çalışmaları ne oluyor?

Bakan Tüfenkci: Rusya ile ilişkilerimizin iyi olması tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu noktada Kars’ta kendine düşen payı ebetteki alacaktır. Ama özellikle biz Rusya’nın ticari noktada önemli partnerlerimizden bir olduğunu biliyoruz. Atılan adımların semereleri önümüzdeki aylar içerisinde elde edilecek ve umuyorum ki 24 Kasım 2015’teki uçak krizinden önceki rakamları yakalarız. Göstergelerle bu rakamları yakalayacağımızı gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ortaya koyduğu hedef 100 Milyar Dolardır ve bu çok önemli bir hedeftir. Bu potansiyel iki ülke arasında var. Ama bunun doğru adımlarının atılması gerekiyor. Tabi burada Rusya’nın özellikle petrol ve emtiya fiyatlarının da düşmesiyle birlikte içerisinde bulunduğu ekonomik koşuları da göz önünde bulundurduğumuzda zaten 24 Kasım uçak krizinden öncede kademeli olarak her ay bir milyon dolarlık ithalat ve ihracatımızda düşüşler yaşıyorduk. Ama şimdi alınacak tedbirlerle ve kolaylaştırıcı ikili ilerlemelerle bu rakamın eski günlere geleceğini tahmin ediyoruz. Rusya müteahhitlik sektörü noktasında da adımını attı. Gıda ve turizm noktasında da olumlu gelişmeler ve ilerlemeler var. Umuyoruz ki kısa zamanda ilişkiler toparlanır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.