1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Asılsız ihbarlar bıktırdı
Asılsız ihbarlar bıktırdı

Asılsız ihbarlar bıktırdı

Telefonlarını denemek için bile 112’yi arıyorlar...

A+A-

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Düğer, 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için asılsız ihbarların önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Bunun için de yeni bir setsem getirdiklerini ve bu sistemde ihbar telefonlarının artık görülebildiğini belirten Düğer, bu sıkıntının atlatılabilmesi için tüm imkanları kullandıklarını ifade etti.

Kent merkezinde Hizmet Binası, Komuta Merkezi olmakla birlikte 7 ilçede bulunan 112 Komuta Merkezleri ile Acil Sağlık hizmetlerinin verildiğini söyleyen Sağlık İl Müdürü Düger; İl merkezinde 112 Toplama Sağlık Merkezlerinin de bulunduğunu ifade etti.

Usulsüz aramaların yapıldığı 112 Komuta Merkezinde çalışanların sağlıklı bir şekilde ihbar alamadıklarını, sapık aramalar yüzünden mağdur olan ve acil sağlık hizmetine muhtaç olan vatandaşa ulaşamadıklarını da anlatan Düger, Obezite ve Yoğun Bakım Ambulansının bölgede hizmetlerine başladığını da sözlerine ekledi. Düğer, önümüzdeki zaman sürecinde açılacak Yeni Devlet Hastanesi’nde kurulacak Yoğun Bakım Ünitesiyle bu özel ambulansın işinin azalacağını kaydetti.

Dr. Ümit Düğer, “Kars İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 112 Acil Yardım İstasyonlarının çalışma sisteminde hizmet binası olarak bir Komuta Kontrol Merkezimiz, 7 ilçede toplam 8 istasyonumuz, merkezde 6 istasyonumuz ve toplamda 13 istasyonumuzla birlikte hizmet etmekteyiz. Bu hizmetimizi biz 6 aktif hekim, 135 ATT ve 22 Paramedikle sürdürmekteyiz. Merkezdeki istasyonlarımız havaalanı yolu üzerindeki 1 Nolu İstasyonumuz şuan İlk Sağlık Müdürlüğü binasındaki 2 Nolu İstasyonumuz ve Subatan Yolu üzerinde ki 3 Nolu İstasyonumuzla hizmetleri sürdürmekteyiz. Bu hizmetin haricinde birde bizim gönüllülük esasına dayanan UMKE çalışmamız var. 66 personel ile 12 tim şeklinde acil ve afetlerde en hızlı müdahaleyi yapabilmek noktasında eğitimli ekibimiz var. Ekibin 2 tane de aracı mevcut.” dedi.

112 sisteminin nöbet usulü şeklinde çalıştığını ve böylelikle 24 saat nöbet esası ve sonrasında da nöbet istirahatı şeklinde devam ettiklerini belirten Düğer, “Bu nöbet usulüne uygun olarak da personelimizi biz oraya uygun bir şekilde konumlandırıyoruz. Nöbetlerin haricinde personelimiz dinlenmeye çekiliyorlar.” diye konuştu.

112 telefonlarının asılsız ihbarlar nedeniyle meşgul edilmesinin oluşturduğu olumsuzluklarla ilgili de Kafkas Haber Ajansı (KHA) ve Serhat TV’ye açıklama yapan Düğer, “O konuda sıkıntımız tüm Türkiye’de yaşanılan ve maalesef halen aşamadığımız bir sıkıntı. Uygunsuz, usulsüz, asılsız telefonlar geliyor. İnsanlar telefonlarını denemek için bile 112’yi arıyorlar. Ama şuan da biz 112 Acil Operasyon sistemleri olan ARMAKOM sistemini getirdik. Bu sisteme göre düşen her çağrı sistemde gözüküyor ve biz o görünen telefon numaralarını savcılığa bildiriyoruz. Geri dönüş olarak bu usulsüz aramaların önüne geçmeye çalışıyoruz. Bunun önüne çok fazla da geçemiyoruz. Çünkü; gün içerisinde 40 bin çağrımız var ve bu çağrının 100 veya 150 tanesi gerçekten hasta ama diğerleri gereksiz.” diye konuştu.

Düğer daha sonra şunları söyledi:

“Yoğun bakım ve Obezite Ambulansıyla hastayı yoğun bakım şartlarında Erzurum’a ya da başka bir ile sevk edebiliyoruz. Diğer ambulanslarımızı da yine tam donanımlı olarak dolduruyoruz ama o ambulans da yoğun bakım şartlarına haiz cihazlar var yani yoğun bakım için gerekli olan tüm malzemeler o ambulansta mevcut. O yüzden o ambulansı biz her vakaya çıkaramıyoruz. Gerçekten ihtiyacı olan vakaya çıkarabiliyoruz. İnşallah bizim Devlet Hastanesindeki yoğun bakım yatak sayısını arttırma planımız var. O kapasiteyi arttırdığımızda da o ambulansa ihtiyacımız kalmayacak. Çünkü yaklaşık 100 yataklı bir 3’ncü basamak yoğun bakım planlanıyor. Bu da takriben 2.5 milyon nüfusa hizmet verebilecek bir kapasitedir. Yani biz çevreden hasta alacağız inşallah ve o ambulansa da ihtiyacımız kalmayacak.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.