1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Artık Yalnız Değilsiniz Projesi
Artık Yalnız Değilsiniz Projesi

Artık Yalnız Değilsiniz Projesi

Kars Belediyesi’nden Yaşlı Kadın Vatandaşlara “Sodes-Artık Yalnız Değilsiniz” Projesi

A+A-

Kalkınma Bakanlığı destekli Kars Valiliği ile koordineli olarak Kars Belediyesi tarafından yürütülen SODES projesi 2011 yılı itibari ile başlatıldı.

İlk 2 yıl “Yalnız Değilsiniz” sonrasında “Yalnızlığa Uzanan Eller” ve 2014 yılında “Artık Yalnız Değilsiniz” adı altında evde yaşlı bakım hizmeti Belediye tarafından sunuldu. Proje kapsamında 6 kadın 5 erkek istihdamı sağlandı ve bu kişiler İŞKUR’a kayıtlı yeşil kartlı ve özellikle kadın çalışanlar dezavantajlı kişiler arasından seçildi ve proje kapsamında çalıştırılmaya uygun bulundu.

Kurum personelleri arasından Projeyi yürütme amaçlı bir koordinatör, bir ofis görevlisi ve bir şoför bu proje için görevlendirildi. Çalışan kişiler proje kapsamında 3 aylık tansiyon ve şeker ölçümleri eğitimine tabi tutuldular.

Belediye’nin 2014 yılında yürüttüğü ”Artık Yalnız Değilsiniz” projesi kapsamında 53 aileye bakım hizmeti sunuldu. Söz konusu kişiler Belediyenin mahalle muhtarları ile yaptığı çalışmalar, ev tespitleri ve kuruma yapılan başvurular ile evde yapılan denetim sonrasında uygun bulunması durumunda projeye dahil edildiler. Bakım alan kişilerin 49’u kadın 4’ü erkek ve bunların arasında 10 engelli aile de bulunmakta.

Evde bakım projesi bir kadın bir erkek çalışanın belirlenmiş olan evlerden günlük 2 eve gitmesi ve evde kişisel bakım-temizlik ve sağlık hizmeti vermesi ile sürdürüldü. Proje için kurum tarafından bir araç ve şoför tahsis edilerek, çalışanlar sabah bakım yapacakları evlere bırakıldılar. Haftada 2 gün hastane hizmeti verildi, kurum aracı tarafından bakım alan yaşlılar çalışanlar refakatinde evden alınarak hastanedeki işlemleri yapıldıktan sonra yine kurum aracı ve çalışanlar tarafından evlerine teslim edildiler.

Kurum tarafından eş finansman ile karşılanan temizlik malzemeleri ve gıda paketleri çalışanlar eşliğinde projede bakım alan ailelerimize dağıtıldı. Yine çalışanlar tarafından kurumlarda yapılması gereken işlemler kurum aracı ile bakım yapılan yaşlıları alarak gerekli yerlerdeki işlemlerinin yapılıp tekrar eve teslimiyle sürdü.

Belediye’nin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapmış olduğu başvuru sonucunda 12 aile 3 aylık zaman dilimleri olmak üzere 400 TL‘lik nakdi yardım ve 11 ailemiz içinde kömür yardımları yapılması kabul gördü. Bakım alan ailelerden 12 tanesinin hastaneye yatış ve çıkış işlemleri Belediye tarafından yapıldı ve 5 tanesinin ameliyatı yaptırıldı. Dar gelirliler için yapılan Sosyal Konutlara yine Belediyece yapılan başvurular sonucunda 6 kişinin müracaatı kabul gördü ve konutlara çalışanlar yardımı ile taşınmaları sağlandı. Kurum tarafından 4 aileye halk ekmeği tarafından günlük 3 adet ekmek yardımı yapıldı. Söz konusu proje sözleşme taahhüdü gereği 31 Aralık 2014 itibari ile sonlandırıldı ve devam ettirilebilmesi adına çalışmalar sürdürülüyor.

Belediye’den yapılan açıklamada daha sonra bilgilere yer verildi:

Kars Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü olarak;

Ünal Özgödek caddesinde 1695, Ordu Caddesinde 532, Karadağ Caddesi 1046, Kazım Paşa Caddesi 528, Rauf Denktaş Caddesi 1000, toplamda 4801 metrekare kaldırım yenileme ve uygunlaştırma çalışması yaşlı vatandaşlarımız ve kadınlarımız için yapılmıştır.

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Olarak; Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile koordineli olarak 65 yaş üstü vatandaşlarımız için ücretsiz toplu taşıma araçlarından faydalanabilmeleri adına kimlik kartları çıkarılma işlemleri için çalışmalar yapılmakta yine yaşlılarımız ve özellikle kadınlarımıza Perşembe ve Cuma günleri kabristan ziyaretleri kurum olarak ücretsiz araç tahsisimiz ile gerçekleştirilmektedir.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü Olarak; Yaz sezonunda faaliyete geçmesi planlanan Atatürk Çay Bahçesine yaşlı kadınlarımız için yürüyüş yolu ve dinlenme alan düzenlemeleri yapılmış ayrıca Merkez Camii, Hafız Kurban Camii, Hacı Recep Camii, Laçin Bey Cami ve Alpaslan Mahallesi mezarlığına banklar konulmuştur. Emlak ve İştirakler Müdürlüğü Olarak ; Emekli olan vatandaşlarımızdan ve şehit annelerinden emlak vergisi alınmamaktadır.

Su ve İştirakler Müdürlüğü Olarak; Şehit annelerine ve dezavantajlı grup olarak kabul edilen yoksulluğu belgelenmiş vatandaşlarımızın faturaları üzerinden %50 ‘lik su indirimi yapılmaktadır. Sosyal ve Kültürel İşler Müdürlüğü Olarak; Kars Belediyesi 2015-2019 stratejik plan ve performans programı mevcut durum analizi yer alan ilimizin ve belediyemizin sorunları ile buna yönelik çözümler bölümünde Yaşlı kimsesiz ve bakıma muhtaç olan ihtiyaç sahipleri için huzur evi olmayışı stratejik planda yer almış ve çözüm olarak kurumumuz adına evde yaşlı bakım projemizin devam ettirilmesi planlanmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.