1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Akyaka’da ketencik tarımı ile ilgili demonstrasyon yapıldı
Akyaka’da ketencik tarımı ile ilgili demonstrasyon yapıldı

Akyaka’da ketencik tarımı ile ilgili demonstrasyon yapıldı

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ketencik bitkisinin, eski bir kültür bitkisi ve Türkiye'de marjinal tarım alanlarını değerlendirebilecek alternatif bir yağ bitkisi olduğunu söyledi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Müdür Düzgün, Akyaka’nın Geçit Köyünde ketencik ekimi yapan bir üreticiye teknik destek sağladıklarını ve ürünün çıkışları ve biçimi ile ilgili olarak tüm aşamaları takip edileceklerini açıkladı.

Ketenciğin yağ elde etmek amacıyla tarih öncesinden beri ekimi yapıldığını, ketencik yağının tıpkı keten yağı gibi yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitlerine sahip yağ olduğunu belirtti.

Düzgün; ketencikin kötü koşullara adaptasyon bakımından üstün performanslı ve bitki besin elementi isteği bakımından kanaatkâr bir bitki olduğunu da belirterek, ayrıca, yabancı ot rekabetinin iyi olması nedeniyle kimyasal ilaç kullanımına gereksinim duymamasının ketenciğin çevre dostu yetiştirme sistemlerine uygun karakterde bitkiler arasında yer almasını sağladığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “Kars ilinin hayvancılığındaki kaba yem ve beslenme eksikliğinde açığı, yüksek ot kalitesi karşılayacak buna ilaveten, ham protein miktarının çok yüksek olması sebebi bakımından hayvan beslenmesinde hem besi hayvanlarında hem de süt sığırcılığında yüksek oranda ürün artışı sağlayacağını biliyoruz. Bu amaçla; Akyaka İlçesi Geçit Köyünde ekim yapan bir üreticimize Müdürlük olarak teknik destek sağladık. Ürünün çıkışları ve biçimi ile ilgili olarak tüm aşamaları takip edilecek olup sonuçların değerlendirmesi ile ekilecek alan miktarını önümüzdeki yıllarda daha da artması için yayım çalışmaları yapacağız.'' dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.