Henüz hizmete sokulan merkezin ilk hastası ise Taliban zulmünden kaçarak 8 aydır Kars’ta yaşayan ve sağ ayağında güç kaybı olan bir Afgan Mülteci oldu. Karslılar bundan böyle fizik tedavisine ihtiyaç duyan hastalara, 2 aya kadar randevu verilen Kars Devlet Hastanesi’nden tedavileri için Erzurum yollarına düşmekten de kurtulacak.
Kars Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hikmet Üre, hastane bünyesinde fizik tedavisi gören hastalara iki aya kadar randevu verdiklerini ve bu nedenle hastaların tedavilerini tamamlamak için Erzurum’a gittiklerini hatırlattı. Bundan böyle merkezde gün içerisinde 15 hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti vereceklerini belirten Dr. Üre: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitemizi yeniden açıyoruz. Bugün ilk kez hastaları kabul etmeye başladık. Bu zamana kadar hastalarımıza iki aya kadar randevu veriyorduk. Önemli sıkıntılar yaşıyorduk. Ama bundan böyle hastalarımıza günlük olarak hizmet vermeğe devam edeceğiz. İlk hastalarız arasında Kars’ta bulunan Afgan mültecilerden birisi oldu. Şu anda tedavisini yapıyoruz. Ayağında güç kaybı var ve kaslarını güçlendirmek için ultrason cihazıyla ve bazı cihazlarla kaslarını güçlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca son teknolojililer de kullanacağız. Malzemeler de son teknolojik ürünlerden oluşuyor. Kars halkı için çok güzel hizmetler vereceğiz. Hastalarımızın çoğu Erzurum’a gitmek zorunda kalıyorlardı ve artık gitmeyecekler. Halkımız hak ettiği sağlık hizmetini almaya devam edecek.” Dedi.
ÜRE: “ÜLKEMİZDE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYONUN ÖNEMİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR”
Kars Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hikmet Üre toplumda fizik tedavi ve rehabilitasyonun henüz tam olarak çok bilinmediğine dikkat çekerek, “Fizik tedavisi, son yıllarda ihtiyaç duyulan bir bilim olarak öne çıkmaya başladı. Toplumda önemi tedavilerinin olumlu sonuç vermesi ve hastaların bilinçlenmesiyle önemi daha iyi algılanmakta olup toplumumuzda gereken bilinç ve önem kazanılmaya başlamıştır. Hastanemizde hizmet veren fizik tedavi ünitesi hem fiziki hem de donanım yetersizliğinden dolayı optimal düzeyde hizmet verilememekteydi. Bundan dolayı halkımıza daha modern ve iyi şartlarda hizmet verebilmek içini yeni bir fizik tedavi ünitesine ihtiyaç duyduk. Bundan dolayı hayırsever vatandaşlarımızla el ele verip yola çıkarak fizik tedavi ünitesini yeniledik. Aynı anda 20 yatak kapasiteli daha modern ve halkımıza en iyi hizmeti veren bir ünite yaptık. Böylece toplumumuz da fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemini de daha iyi kavrayacaklar.” Diye konuştu.
AKBABA: “HAYIRSEVER VATANDAŞLARIN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ!”
Hastane Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Tekin Akbaba da verdiği bilgide devletin imkanlarının sınırlı olduğuna değinerek hayırsever vatandaşların hastanedeki birimlerin fiziki ve teknolojik olarak iyileştirilmesi için destek vermeleri çağrısında bulundu. Her kesin bir gün fizik tedavisine ihtiyaç duyabileceğine de vurgu yapan Dr. Akbaba: “Ünitemiz daha önce hastane içerisinde başka bir yerde olduğu için kullanılışlı değildi. Karslı hayırsever iş adamlarının da katkılarıyla böyle bir ünite oluşturduk. Bizim içinde yeni bir başlangıç oldu. Bundan sonraki diğer birimlerimizin daha iyi çalışması için hayırseverler işadamlarımızın desteklerini almak istiyoruz. Her ne kadar olsa da Devletimizin imkanları bir yere kadar ve sınırlıdır. Halkımıza çok daha iyi ve sağlık hizmetleri vermek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Vatandaşlarımız çok daha rahat ve sağlıklı bir ortamda sıra beklemeden, fizik tedavisi hizmet görecekler ve gönül rahatlığıyla evlerine dönecekler. Doğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi Kars’ta da fiziki engelli vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazladır. Yarın bugün bizlerde bu üniteye bağımlı kalabiliriz.” Dedi.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYONU
Fizik Tedavi: Isı elektrik akımları gibi fiziksel ajan ve el ile yapılan tekniklerin yetersizlik ve bir dereceye kadar sakatlığın kas, iskelet ve sinir sisteminin fonksiyonel yetersizliklerinin tanı ve tedavisidir. Fizik Tedavi fizyoterapistler eşliğinde yapılan tedavidir.
Rehabilitasyon: Kişinin doğuştan veya sonradan yetersizliklerinin kaydedilmiş bazen de sınırlanmış olan fonksiyonel kapasitesini belirlenerek tedavi edilmesi psikolojik sosyal açıdan bağımsız düzelmelerini sağlamaktır.
Bu hastalık, toplumların sosyal yaşam, meslek ve yaşadıkları bölgelere göre değişim göstermektedir. Kars ve Doğu bölgesinde çok rastlanan fiziksel rahatsızlıklar, bölgenin iklim ve sosyal şartlarından dolayı kas hastalıkları ve travmalar (özellikle bel boyun fıtıkları ), hemipleji (inme) ve romatizmal rahatsızlıklar olarak baş göstermektedir.