Türk Eğitim-Sen İstişare toplantısı

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi tarafından Kars Öğretmenevi’nde ilçe temsilcileri, işyeri temsilcileri akademisyenler ve üyelerin katıldığı istişare toplantısı düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’mızın okunmasından sonra Şube Başkanı Fahrettin Şimşekler açılış konuşması yaparak katılımcılara ve misafir olarak gelen Öğretim Görevlilerine teşekkür etti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlileri Sinan Demirtürk “Sendikacılıkta Yönetim Eğitimi” ve Yılmaz Yeşil “Sendikacılıkta Markalaşma Eğitimi” konularında seminer verdiler. Seminerlerde sendikalaşma, Türkiye’de Sendikacılık, sendikalaşma bilinci ve gerekliliği konularındaki sunumlar da yapıldı.

Geniş bir katılımın sağlandığı toplantı, hocalarımızın sunumları sonrasında soru ve cevaplarla devam etti. Sohbet sırasında hükümetin ortaya çıkarmış olduğu 4+4+4 eğitim sistemi soruldu. Bu tasarının hazırlanma aşamasında ve meclis komisyonuna ulaştıktan sonra da hiç bir pedagoji uzmanının veya direk öğrencilerle ilişkili olduğundan hiçbir öğretmenin görüşüne başvurulmadığı belirtildi. Pedagojik açıdan bu dayatmanın sorunlarına değinilerek okul öncesi eğitimin düşünülmediği, çocuk gelişiminin dikkate alınmadığı söylendi.

Öğr. Gör. Yılmaz Yeşil, “Bu sistemde çocuk gelişimi açısından sakıncalar olacağı kesindir. Milli Eğitim Bakanımızın dahi daha tam olarak net bir şekilde soruları ve sorunları cevaplayamadığı da bir başka gerçek. Tüm Avrupa ülkeleri ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde okul öncesi eğitime verilen önem artarak devam ederken bizde bu devre silinmeye yok edilmeye çalışılıyor. Bir çocuğun psikomotor gelişimi açısından, bir takım becerilerin kazanılması açısından okul öncesi eğitimin önemi maalesef kavranamamıştır ya da unutulmuştur. İşin bir başka boyutu ise 4+4+4 sistemi ile Norm Kadro fazlası durumuna düşecek öğretmenlerdir. Okul öncesi eğitimin düşünülmemesi sebebiyle yaklaşık 20 bin okul öncesi eğitim öğretmeninin ve yine yaklaşık 46 bin sınıf öğretmeninin norm kadro fazlası durumuna düşeceği çok açık olarak anlaşılmaktadır. Ancak komisyona bu yasa teklifini getirenler de, komisyonda görevli vekillerin de bu konuyu dikkate almadıkları bir gerçek. Norm kadro fazlası durumuna düşecek 66 bin öğretmenin nasıl istihdam edileceği konusundan tutun da okulların fizikî yapılarının nasıl olacağı, öğrencilerin ilk 4 sınıftan sonra nerede eğitim-öğretimlerine devam edeceği konusuna kadar bir çok soru işareti muğlak olarak kalmıştır.” dedi.

Öğr.Gör. Sinan Demirtürk de “Türk Eğitim-Sen olarak yeni eğitim sisteminde bizim önerimizin 1+5+3+4 şeklinde ve kesintili olarak zorunlu eğitimin 13 yıla çıkarılmasıdır. Bu önerimizin dikkate alınmaması ile ciddi anlamda eğitim-öğretimin sorunlar yaşayacağı gerçeğini unutmamalıyız. Bu dayatma ile sadece bazı kişilerin egolarının tatmini söz konusudur. Temeli, dayanağı olmayan, içerisi doldurulmayan ve doldurulması da bu aşamada mümkün gözükmeyen bir yasa teklifinden başka bir şey değildir.” diye konuştu.

Katılımcı işyeri temsilcilerinden gelen sorular, başta yeni planlanan eğitim sistemi, çalışanların özlük hakları ve benzeri konularda yöneltilen sorularla sürdü.

Toplantı ikramlarla son buldu.