Bu yıl ilk defa TÜBİTAK Bilim Fuarına ev sahipliği yapan Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi’nde 18 öğretmen gözetiminde 70 öğrencinin uzun uğraşlar sonucu hazırladıkları 34 projenin bir çoğu değerlendirilmesi için TÜBİTAK’a gönderilecek. Kış mevsimlerinde kabus olan buz sarkıtlarının bertaraf edilmesi, Aygır Gölü çevresinin ağaçlandırılarak turizme kazandırılması, rüzgarlı havalarda kente yayılan çöp toplama merkezinin iyileştirilmesi, sigaranın insan sağlığına verdiği zararın bitkilerde denendiği projelerin yanında incelemeleri devam eden projelerin TÜBİTAK’ta dereceye girmesi bekleniyor.
Okul yönetimi ve emektarlarını tebrik eden Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, “Herkes sınavlarda Türkiye derecesi yapamayabilir. Herkes Kars’ta il birincisi, İl ikincisi ve üçüncüsü olamayabilir. Ama herkes bir buluş ortaya koyabilir. Bir proje yapabilir. Yani insanlık yararına, hayatı kolaylaştıracak çok orijinal bir fikir ortaya koyabilirsiniz. Geçen yıl TÜBİTAK’ta daha çok eserimiz hem bölgede derece yapmıştı hem de Türkiye’de derece yapmıştı. Geçen yıl bir öğrencemiz Türkiye ikincisi olmuştu. Geçen yıla bakarak bu yıl TUBİTAK projelerinde daha fazla eser gitmesini beklerken maalesef yerimizde saydık ve Türkiye derecesi yapan eserimizde olmadı. Bölgeden sadece bir eserimiz gitti.” şeklinde konuştu.
“Bu gibi gayretlerin artmasını sizlerden bekliyoruz.” diyen Alkış, “Gezerken, otururken, dolmuşa binerken bence “ belediye otobüsü böyle olsa, ya da trafik böyle olsa, hayat şöyle kolaylaşsa” karla ilgili bir proje olsa. Bu karı nasıl lehimize avantaj olarak döndürebiliriz? İklim şartlarını daha yaşanabilir hale nasıl getirebiliriz? Dairelerin ısınmasını, daha ucuza, daha kolay, daha verimli nasıl yapabiliriz? Mesela hayvancılıkla ilgili ne yapabiliriz? Cumhuriyet İlkokulunda birkaç öğrencimiz çok ilginç bir araştırma yapmışlardı. Sabancı Üniversitesinin yaptığı eğitimdeki güzel örneklerde gidip sunum yaptılar. Bende İstanbul’a gidip Sabancı Üniversitesinde onları izledim. Konusu GDO’lu yiyeceklerde tabi ortamda ki yiyecekleri mukayesesiydi. Bir tavuğu yumurtadan çıkarttılar, yitirdiler, büyüttüler. Tavuk yumurtladı. O yumurtayla diğer yumurtaları ve o tavukla diğer tavukları mukayese ettiler. Kâr ve zarar. Ve çok güzel bir açılma olmuştu. Buna benzer aslında çok afakî olmayan azıcık kafa yorunca yapabileceğiniz çok projeler var.” ifadelerini kullandı.
Alkış ayrıca, “Mezun olmayan arkadaşlarından önümüzde ki sene herkesten önümüzde ki yıl proje bekliyoruz. Bu projeler örnek olur. Şimdi siz gezerken “çok daha güzelini ben yaparım” diyeceksiniz. Yaparsınız ben inanıyorum. Ben bunu yaparım diye kendinizi inandırmak yapmanın yarısıdır.” dedi.