Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından organize edilen Hayvansal Üretim, Dölverimi ve Suni Tohumlama Paneli’nin kalede yapılması bir ilki de başlatmış oldu. Yapılan araştırmada ülke genelinde kalede yapılan ilk panel özelliğini de eline almış oldu. 140 bilim insanının katıldığı ve kaledeki panende bir çok konu enine boyuna tartışıldı.
Panel Düzenleme Kurulu Başkanı Rrof. Dr. Yavuz Öztürkler, Genel Sekreter Doç. Dr. Savaş Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu, Yrd. Doç Dr. Umut Çağın Arı ve Yrd. Doç Dr. Recai Kulaksız tarafından düzenlenen panelde Bölgenin hayvancılığın ve hayvansal üretimim geleceği, döl verimi ile suni tohumlama konuşları masaya yatırıldı.
Panele, Reprodiksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Tekin, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Vargın Boy konuşmacı olarak katıldı.
Panelde Kars ve çevresinin hayvancılık sorunlarının tartışıldığını belirten Prof. Dr.Yavuz Öztürkler, “Kafkas Üniversitesinde 7. Ulusal reprokoduksiye SuniTohumlama Bilim Kongeresini yaptık. Ardından da hayvancılığın ve hayvansal üretimim geleceği, döl verimi ve suni tohumlama ile ülkemizi ve özellikle Kars’ı ilgilendiren konularda da bir panel gerçekleştirmeği düşündük. Yaklaşık 140 kişinin katıldığı bilim insanlarıyla birlikte Kars Kalesinde yenilen yemeğin ardından “Hayvansal Üretim, Döl Verimi ve Suni Tohumlama” adlı panel düzenledik.” diye konuştu.
Kongre ve panelin ardından sonuç bildirgesi de yayınlayacaklarını belirten Öztürkler, bu sonuç bildirgesinin bölgemiz hayvancılığı için son derece yararlar getireceğini de kaydetti.
Panelde Türkiye’de hayvansal üretimde döl verimi ve suni tohumlama ilişkisinin enine boyuna tartışıldığını da belirten Öztürkler, “Bu panelde bölgemizin hayvancılık sorunlarını masaya yatırdık. Türkiye’de hayvansal üretimde döl verimi ve suni tohumlama ilişkisini de masaya yatırdık. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de yeni tartışılan ve ülkemize de adapte edilmesi gereken bazı yol haritaları ve stratejiler belirledik. Özelikle hayvansal üretimi arttırmak için çok önemli olan hayvan ıslahının daha hızlı olması için suni tohumlamanın yaygınlaştırılması gerektiğinden hareketle çalışmalar yaptık. Suni tohumlama Türkiye’nin batı bölgelerinde yaygın olmasına rağmen bölgemizde neden yaygın olmadığını tartıştık. Kongre ve panelin ardından da sonuç bildirgesi açıklanacak. Daha sonra da tüm bu konularda ne yapılabilir? Bu panelden sonra açıklanacak sonuçların ülkemiz ve bölgemiz hayvancılığına çok faydalar sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Reprodiksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Tekin de kendi sunumunun ardından panele moderatörlüklük yaptı.
Panelde, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, “Hayvan Besleme ve geçmişten günümüze havancılık ve “Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vargın Boy da “Kars Yöresinde Hayvansal Üretim, Suni Tohumlama ve Sorunları” konulu sunumlarını yaptılar.
Sunumların ardından ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan da Bakanlık adına bir sunum yaptı ve katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Karslı İşadamı Murat Sağlam’ın da Malatya’dan gelerek iştirak ettiği kongreye katılın yoğun olması kongre düzenleme kurulunu da sevindirdi.