Kars’ın Arpaçay İlçesine bağlı Söğütlü köyünde eski bir gelenek olan misafirlere tandırda kaz ikramı günümüzde de sürdürülüyor. Köy muhtarı Satılmış Özbek’in davetlisi olarak köye giden Kaymakam Faruk Erdem, Belediye Başkanı Erçetin Altay ve diğer kamu kurum görevlileri için de tandırda kaz pişirilerek ikram edildi.
Ağır geçen kış şartlarında son gönlerde etkisini sürdüren şiddetli tipi ve ardı ardına kapanan köy yolları ilgili kurumların mesaisiyle bir bir açılıyor. Bir yandan yol açma çalışmaları sürerken diğer yandan da köylerin kış aylarındaki yaşam koşulları farklı görüntülere de sahne oluyor.
Doğu Anadolu’nun sen önemli geleneklerinden olan misafir ağırlama Kars’ın Arpaçay ilçesinde de oldukça yaygın. Kaz yetiştiriciliğinin de bu bölgede fazla olmasıyla da konuklara genellikle de kaz eti ikram ediliyor. Arpaçay ilçesinin Söğütlü köyü muhtarı Satılmış Özbek de köyüne davet ettiği, Kaymakam, Belediye Başkanı, Jandarma Komutanı, Emniyet Amiri ve savcılar için tandırda kaz hazırlattı.
Satılmış ailesinin kadınları tarafından yakılan tandırda hazırlanan kazların pişirilişi ilçe protokolünün de büyük ilgisini çekti. Protokol üyeleri yemek öncesi tandıra giderek kazın tandırda nasıl pişirildiğini yakından inceleyip bir de hatıra fotoğrafları çektiler. Tandırın yanındaki sobada da bulgur ve pirinç pilavı hazırlandı. Bir yandan da çaylar demlenerek hazırlıklar hızlandırıldı.
Tandırdan çıkarılan kaz etleri köylü kadınların hünerli ellerinde bir bir parçalandı ardından da mutfağa götürülerek servis hazırlıklarına başlandı. Yanında ayran aşı, çeçil peyniri ve tandır ekmeğiyle donatılan sofrada protokol üyeleri lezzetine doyum olmayan kaz etinden tattılar.
Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, “Malum Kars’ın kazı meşhur. Arpaçay’ın kazı da Kars düzeyinde daha da meşhur. Çünkü Arpaçay; sulak arazi açısından oldukça verimli, aynı zamanda çayırı ovası da fazla. Zaten kazında istediği şeyler bunlar olduğu için kaz yetirmeye daha müsait ortam olmakta. Onun için de kazlar besili ve büyük oluyor. Dolayısıyla bu kazların eti de daha lezzetli oluyor. Bugün de Arpaçay’ın Söğütlü köyündeyiz muhtarın daveti üzerine geldik. Böylelikle o güzel Arpaçay kazlarından birini yemiş olduk.” dedi.
Kaz besiciliğinin bölgede çevre vilayetlerden fazla olduğunu da, “Bunun en yaygın olduğu yer Kars. Geniş sürüler halinde kazcılık yapılmakta. Bu kazlar büyüğü zaman bir kısmı anaç olarak ayrılıyor bir kısmı da kesilip yeniyor. Bunlar tabii Ekim’den sonra Kasım’ın başından itibaren kesilmeye başlıyor ve kurutuluyor. Bu geleneksel bir usul, kadim bir usul, eskiden beri gelen bir gelenek. Tuzlanarak, kurutularak tüm kış boyunca gelen eşe dosta, misafire ikram ediliyor. Bugün de biz misafir olarak köye geldik. Bu bölgenin özellikle Karsın, Arpaçay’ın misafirperverliği de kazı kadar meşhur. Çünkü; insana verilen kıymet, Doğu kültürünün vermiş olduğu o insana gösterilen değer, kıymet burada halen daha etkisini yitirmemiş. Dolayısıyla gittiğiniz evlerde işiniz olmasa bile bir çay içmeye gitmiş olsanız dahi insanlar yemek yemediğiniz zaman gönül koyabiliyor. İlla ki bir şey yedirmek istiyor illa ki sizi ağırlamak istiyor. Bunu çok bariz net olarak görüyoruz. Gittiğimiz her köyde hemen hemen. Dolayısıyla bugün de bunlardan birisini yaşadık burada.” dedi.
Kaymakam Erdem ayrıca, “Karsın kazı meşhursa en güzel kazlar da Arpaçay’da var. Çünkü kazlar sulak alanları seveler. Sulak alan bol olunca kazın lezzeti de kaçınılmaz oluyor. Böyle olunca da Arpaçay’ın kazı daha bir güzel oluyor. Bizde bugün tandırda kazın pişirilişini yerinde görmüş olduk. Artık fırınlar çıksa da gelenek olarak tandırda kaz yapımı hala devam ediyor. Bu geleneği yaşatanlar var. Özellikle yaşlılar kazı tandır da yapıyorlar. Orijinali de zaten tandırdır. Hem geleneği yaşatıyorlar hem de kaz daha lezzetli oluyor. Bugün belediye başkanı, jandarma komutanı, emniyet amiri, savcı bey ve diğer arkadaşlarla geldik.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Erçetin Altay da, “Bu gelenek bu bölgede yaygın. Bende Okçuğolu köyündenim, buraya 2 km mesafedeki köydenim. Bu gelenek Söğütlü köyünde devam ediyor. Kaz gerçekten Kars’ta meşhur ama Kars’ta da Arpaçay’da meşhur. Burada da bu güzergahta olan köyler bu işi daha iyi yaparlar. Kaz, hassas ve narin bir hayvan. Her şeyi yemez ve suyu da çok sever -40 da bile su ile oynamayı çok sever. Beslendiği alanlarda buğday yiyen ender kanatlılardan biridir. O narin hayvanı da tandırda hazırlanması daha doğal daha organik oluyor. O yüzden muhtara ve emeği olan herkese de çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Muhtar Satılmış Özbek ise, “Bugün köyümüze gelen değerli misafirlerimiz; kaymakamımız. savcı beyimiz, belediye başkanımız, yüzbaşımız, emniyet amirimiz sağ olsunlar hepsine teşekkür ediyorum, ayaklarına sağlık. Öncelikle de Sayın Kaymakamımız Faruk Bey’e çok teşekkür ediyorum, köyümüzle halkla iç içe olması, bizlerle beraber olmasını saygıyla karşılıyoruz. Bizde konuklarımıza yöresel olarak kaz hazırladık. Yöresel hamur işleri, kete, mafiş, bulgur pilavı ikram ettik. Bizim eskiden beri gelenek göreneklerimiz böyledir. Bizim köylerimiz misafir sever ve misafirperdir.” dedi.
Yemekten sonra da türküler eşliğinde çaylarını yudumlayan protokol köyden ayrıldı.