Kars Valisi Eyüp Tepe’nin göreve başladığı ilk günlerde tespit ettiği eksiklikler üzerine verdiği talimat sonucu fiziki olarak son derece kullanışsız olan eski binada görülen vatandaşın işleri, yeni binada halka daha rahat ortamlarda hizmet sunacak.
Vakfa müracaat eden vatandaşların güven duyacağı yeni hizmet binası, toplam 940 metrekare alanda bulunuyor ve 10 yıllığına stopaj dahil 3.450 liraya kiralandı. Bina bodrum, zemin ve asma kattan oluşuyor. Binada ayrıca bodrum katı,arşiv ve eğitim salonu, zemin katta vatandaş müracaat kabul servisi, asma katta da idari kısım bulunuyor.
Yeni hizmet binasında, yeşil kart, il genelinde eşi vefat etmiş kadınların sosyal durumu, 2022 Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardım işleri ile ayni ve nakdi yardım işleri görülecek.
Yeni hizmet binası bünyesinde Vakıf norm kadro sayısı 19 personelden oluşuyor. Binada ayrıca bir müdür, 11 sosyal yardım ve inceleme görevlisi, 4 Büro görevlisi ve 2 yardımcı hizmetler görevlisi de hizmet verecek. Ayrıca 4 personel de şubat ayı içerisinde alınan personel alımı kapsamında göreve başlayacak.
VALİ TEPE, BİNADA İNCELEMELERDE BULUNDU
Kars Valisi Eyüp Tepe, yeni hizmet binasında incelemelerde bulundu. Binanın açılışını önümüzde ki günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yapacağını belirten Vali Tepe, Sosyal Devlet olmanın ve vakıfların önemine değindi. Vakıf mütevelli heyeti toplantılarına STK temsilcilerinin ve halktan da katılımın olmasının son derece şeffaf kararların alınmasında da vurgu yapan Vali Tepe, “Vakıflar, halktan katılımlarla son derece şeffaf, kimin ne yaptığı ve yapmadığı her şeyi belli olan bir yapısı var. Şu anda ki vakıfların yapısı bu mana da eski vakıflara da benzerlik arz ediyor. Yani bizim klasik Osmanlı döneminde ki vakıflara benzer yapı şuanda ki Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma vakıflarıdır.” dedi.
TEPE, ÖZAL’A ŞÜKRAN VE RAHMET DİLEDİ
Türkiye’de vakıfların dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde şu anda ki sosyal yapısında kavuştuğuna da dikkat çeken Vali Tepe, “Allah Özal’dan razı olsun. Özal zamanında bunlar tesis edildi ve o günden bu güne kadar vakıfların vatandaşlarımıza çok büyük hizmetleri oldu. En azından sosyal adalet ve sosyal dengenin bir nebzede olsa sağlanması anlamında çok ciddi yararları oldu. Bir toplumun en önemli unsurlarından biri sosyal dengenin olmasıdır ve sosyal adaletin sağlanmış olmasıdır. Tabi bu gelişmekte olan ülkeler de özellikle bu çok fazlasıyla yaşanıyor. Yani kimileri ultra zengin ama diplerde olan aileler olabiliyor. İşte bu dengesizliği bir nebze olsa da dengeleyebilmek adına 80’li yıllarda oluşturulan bu Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakıfları o günlerden bu günlere yaklaşık 30 senedir milletimize hizmet veriyor.” diye konuştu.
SYDV ÖNEMLİ BİR ENSTRÜMAN
Tepe ayrıca, “Sosyal adaletin sağlanmasında en önemli enstrümanlardan biri haline geldi.” diyerek şöyle konuştu:
“Bu vakıflar sadece illerde yok ilçelerde de var. İl ve İlçelerde hizmet veriyor. Valilik bünyesinde ve Kaymakam başkanlığında hizmet vermeye devam ediyor. Bizim merkez vakfımız geçtiğimiz sene 2012 yılında özellikle proje konusunda en fazla harcama yapmış olduğumuz kalem projeler harcaması. Yani büyük baş, küçükbaş hayvan vermişiz. 54 aileye büyük baş vermişiz. 17 aileye küçük baş vermişiz. Bunun dışında yer, nakdi yardımlarımız, eğitim yardımlarımız, sağlık yardımlarımız ve yakacak yardımlarımız devam ediyor. Bu sene merkez için konuşuyorum yanlış anlamayın. Kars geneli için konuşursak bu rakamları siz çok daha yükseltebilirsiniz. Şuanda Kars merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile ilgili bir yanlışlık olmaması açısından bunu da arz edeyim. Yani 11, 0000 ton merkezde kömür dağıtımı yapıyoruz. Bize verilen 10, 0000 ton bitirdik. Yani oda TKY ‘inin rakamlarına bakıldığında 3-3,5 milyona yakın bir rakam tutuyor. Yani bütün bunlarla beraber yine eşi vefat etmiş bayanlara 688 aileye yardım da bulunuyoruz. 2, buçuk milyon yaklaşık şartlı nakit transferinde bulunmuşuz.”
EN AZ YARDIM EĞİTİME OLMUŞ
En az yardımın eğitime olduğunu da vurgulayan Tepe, şunları söyledi:
“En az yardımımız eğitim için olmuş. Netice de zaman zaman bu sistemi eleştirenler de oluyor. Zaman zaman insanları hazıra alıştırıyoruz. Sadece veriyoruz. Ama bundan dolayı çalışacak insan bulamıyoruz. Fakat şunu belirtmek lazım. Bizden yardım alan insanlar içerisinde bir oran yaptığımız zaman buna çalışabilecek durumda olan insan sayısı diğerlere nazaran çok çok daha düşük. Kaldı ki insan çalışabilecek durumdadır ama arzı dediğimiz geçici bazı sıkıntılar olabilir. Onları da biz düşünmek zorundayız. Biz çalışamayacak durumda olan insanlarımızı değerlendiriyoruz zaten. Eskisi gibi bakkal dizaynı yapmıyoruz. İlk bu vakıflar çıktığı zaman biz başladığımız yıllarda dilekçeye göre mütevelli heyeti kim ne kadar tanıyorsa karanpole, kimse tanımıyorsa şansına şeklindeydi ama artık öyle değil. Son dönemdeki almış olduğumuz elemanlarla beraber dilekçeyi verdikten sonra incelemeler yapılıyor ve o kapsamda yardımlar veriliyor. Verilen bu paralarla sosyal dengeyi sağlamış oluyoruz. Sadece parayı verdiniz milleti tembelleştirdiniz, durumu hem haksızlık olur hemde herkesin durumunu kendimiz gibi düşünmememiz lazım. Empati kurmak lazım. Allah devlete zeval vermesin. Çünkü buraya gelen paralara bakıyorsunuz çok iyi rakamlar geliyor. Yani devlet bu mana da hiç kısmıyor. Kısmadığı için hem il merkezinde hem ilçelerde ellerini korkak alıştırmadan yardımda bulunabiliyoruz.”
Açılışa; Vali Yardımcısı Karahan Daşdan, SYDV Vakfı Müdürü Kezban Şahin Aydemir, Belediye Başkan vekili Yüksel Güler, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Tarım İl Müdürü Özcan Yıldırım, Defterdar Osman Şimşek, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürü Akın Oktay katıldı.