Sosyal Bir İnsan Nasıl Olunur?

Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın, “Sosyal Bir İnsan Nasıl Olunur?” yazısı:

Sosyal kelimesinin anlamı; toplumla ilgili, toplumsal, içtimai demektir. Bunu biraz daha açacak olursak, sosyal olmak; toplumun üyesi, topluma ait, toplumla ilgili, topluma bağlı olmak demektir.

Ailemizin, akrabalarımızın, iş veya yakın arkadaşlarımızın, mesleki ve diğer çevrelerimizden olmayan diğer insanlara; mahalle, şehir, ülke ayrımı gözetmeksizin, tanımadığımız halde sorununu hissetmek ve duygusunu yaşamak, “sosyal olmak” demektir. Toplumun sorunlarıyla ilgilenmek sureti ile çözüm üretmek, “sosyal olmak” demektir.

Toplumları oluşturan ve düşünsel, duygusal, iradeyle ilgili nitelikleri toplum içinde belirlenen insanlar, “bireydir” yani sosyal olmak, birey olmak demektir. Birey olduğunu duyumsayan insanlar, toplumdaki yerini kavrar ve yerini belirlemeye başlar. Yerini algılayan insanlar, topluma kayıtsız kalamazlar ve “sosyal bireyler” olurlar.

Sosyal birey olabilmek, organize olmak demektir. Meslek odası veya sendika üyeliği değil; çıkarsız, yardım ve katkıda bulunmak için bir araya gelmek “sosyal olmak” demektir. Yaşlı, kimsesiz, çocuk, hayvan, bitki, doğa vs. için zaman harcamak ve bundan zevk almak, “sosyal olmak” demektir. Ya da bu amaçlarla kurulmuş (çıkar amaçlı değil) örgütlere üye olmak ve çalışmak “sosyal olmak” demektir.

Sosyal olmak için bu olgular yeterli mi? Hayır!..

Soru soran, sorgulayan, öğrenme arzusunda olan, kendi dünyası içindekini değil, dışındaki dünyayı da araştırıp, öğrenen ve bu iradeye sahip olabilmek “sosyal olmak” demektir.

İletişimi dar, eksik veya yetersiz olan insan, sosyal olamaz. Duygu, düşünce veya bilgilerini başkalarına aktarabilmesi ve bunun için her türlü yolla icrası, “sosyal olmak” demektir.

İki de bir “Omuz silken”, bir olay karşısında “Bana ne” diyen, birilerinin sıkıntısında “Ne hali varsa görsün” veya “Herkesin derdi beni/seni mi gerdi?” diyen, ya da “Aman sende” diyenler, “sosyal değildir.” Bu vurdumduymazlardan sosyal olmalarını da beklemeyiniz, kendi çıkarları ve yaşamları için vardırlar.

Şu ana kadar sosyal olmanın “organize olmak” gibi bir yansıması çıktı, halbuki öyle değil. İlle de sosyal örgütlere, derneklere, vakıflara üye olarak, hayır yaparak da sosyal olunmaz. Buradan “mutlak bir sonuç” çıkarılmasın lütfen.

Birey olarak kendi işleri dışında, kendi ideallerinin yanı sıra; bireysel, gündelik “şeyleri” de ihmal etmemesi gerekir.

Neler mi?.. Sinema, tiyatro veya yemeğe gitmek, futbol oynamak, tatile çıkmak, pazara gitmek, sokakta ya da parkta çocuklarla beraber oynamak, atlamak, hobilerle uğraşmak vs. ve bunlara da zaman ayıra bilmektir. Hatta; ağır takılmak yerine, kimi zaman hafif takılmak, “sosyal olmak” demektir.

Diyaloglarda, güzel cümleler kurabilme ve genel kültürünün üst seviyelerde olmasını bilmek değil, hoşbeş iki laf edebilmektir, gerginsiz ve gerilimsiz konuşmaktır. Karşındaki kişi ile zeka yarışına girmeden, üstünlük taslayarak değil; “haklısın” veya “dediğin gibi” ya da “sana katılıyorum” diyebilmek, konuşabilmektir. Bilgin daha üstlerde olsa dahi; alçak gönüllülüğü, hoşgörüyü ve sabır göstermeyi bilebilmek “sosyal olmak” demektir. Ancak riya olmadan yapılmalıdır ve yalakalık değildir..

Sosyal olmak budur. Bugüne kadar “Sosyal topluluk” deyimini kullanarak insanları yanıltmış, sosyal olgu adına hiçbir şey yapmamış olanlar ve “Sosyal topluluk” ifadesini kullanmakta, utanmadan da bu olgudan nemalanmaktadırlar. Aslında, “Sosyal olmak” açılımının anlamını çok iyi bilmelerine rağmen, sosyal bir etkinlik girişimine seyirci kalırlar ve bunun için çabalayanlara da içlerinden gülerler. Düzenlerinin ve benciliklerinin gereği, kullandıkları sloganlarını dahi değiştirmekten imtina ederler.

Maalesef; bu oluşumlara aldananlar çıkmıştır (ben de dahil), çalışmak için çırpınmış, ama mücadeleleri “beyhude” olmuştur. Sosyal olmak ve “Sosyal topluluk” oluşturmak kolay değildir, keyif verdiği kadar cefası da vardır.

Bir organizasyona girerken sloganlara değil, ruhuna bakınız ve bu konuda neler yapmıştır, araştırınız.

Sosyal Olmak; Kapsamlı olmak, niteliğini sürekli genişletmeye istekli ve hevesli olmak demektir.

Sosyal Olmak; Toplumda soluk almak ve var olmak demektir.

Sosyal Olmak; Yarınlar demektir.