Sağlık sorunlarında sona gelindi

Hekim yetersizliği sıkıntısı yaşandığı şikayetiyle gündeme gelen Kars Doğum Evi Hastanesi için Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer açıklamada bulundu.

Kars’ta özellikle Doğumevi’nde çocuk doktorları ve doğum uzmanları konusunda sıkıntı yaşandığı ve 2 doğum doktorunun kaldığı yönünde şikayetlere açıklama getiren Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, şu anki tablo açısından değerlendirilecek olduğunda Kars’ta toplam 6 çocuk hastalıkları uzmanı ve 7 kadın doğum hastalıkları uzmanının hizmet vermekte olduklarını belirtti.

Bu sayının yetersiz olduğuna da dikkat çeken Tuncer, Bakanlık nezdinde bu konunun ifade edildiğini ve bu ay yapılacak olan atamalarla bu eksikliğin giderileceğini vurguladı. Tuncer. “Vatandaşlarımızın mağdur olduğu konularda bizlere vatandaşı bilgilendirme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Hekim sıkıntıları konusunda zaman zaman paylaştığımız gibi maalesef son dönemlerdeki özel hastanelerin açılmış olması kamu çalışanları açısından alternatif bir çalışma alanı oluşturduğu gibi Türkiye de olduğu gibi ilimizde de mecburi hizmet kapsamı içerisinde hizmetlerini sunduktan sonra istifa ederek özel sektörde çalışma eğilimleri ile karşılaşmaktayız. Bu da aynı dönemde gelen hekimlerin aynı dönemde mecburi hizmetlerinin bitmesiyle birlikte ilimizden ayrılması şeklinde geçici süreli birtakım problemlere sebep olmaktadır. Kadın doğum ve çocuk hastalıkları konusunda da zaman zaman hekimlerin özveri içerisinde çalışmalarıyla açıkları kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

Kars’ta hizmet veren sağlık çalışanlarının insanüstü gayret sarf ederek açığı kapatmaya çalıştıklarını söyleyen Dr. Hasan Tuncer, “Gerek bizler, gerek üniversitemiz tıp fakültesi dekanlarımız genel olarak ilimizin bu eksiklikten kaynaklanan problemlerini giderebilmek için gereken çabayı gösteriyoruz. Muhtemelen Kasım ayında yapılacak olan atamalar da çocuk hastalıkları uzmanı 3 tane hekimimiz, kadın doğum hastalıklarına da 1 tane hekim arkadaşımızın atanmasıyla ilimizde hizmet konusunda rahatlanma sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Buradaki asıl önemli konu biz geçen ay itibariyle Sağlık Bakanlığımızla, Üniversite Hastanemizle yapmış olduğumuz istişare toplantısıyla çok iyi bir noktaya geldik” diyen Tuncer, “İlimizde sağlık probleminin sadece Sağlık Bakanlığının ya da tek başına üniversite hastanemizin yürütmesini bekleyemeyiz. Bizler güçlerimizi birleştirerek ilimizin bir sağlık şehri olması açısından en iyi imkanları nasıl sunabiliriz çalışmaları yürütmeliyiz öncelikle. Bu çalışmalarda da son noktaya gelmiş durumdayız. Hem üniversite hastanelerimizin Kars’a hizmet sunmasını sağlamak hem de Kars Devlet Hastanesi’nin hizmetlerini en iyi şekilde sunmasının yönlendirilmesi açısından bu çalışmaların ivedi ile sonuçlandırılmasını sağlayacak. Çünkü sorun sadece hekim eksikliğini gidermekten ziyade aynı zamanda kaliteli sağlık hizmetini sunabileceğimiz sağlık sunulacak hizmet binalarımızın fiziki anlamda en iyi noktaya getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İstenilen hizmeti tam anlamıyla sağlamak adına çalışmaların sona ulaşmak üzere olduğunu dile getiren Tuncer şöyle devam etti:

“Hekimin olduğu yerde fiziki çalışma şartları verimsiz olduğu düşünülürse yine istenilen hizmet yeterliliği sağlanamayarak sık sık il dışına hasta sevkıyatları yapma noktasında bir sorun yaşanır ki bu bizim arzu etmediğimiz bir durumdur. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanesinin beraberce çalışmasının bu sorunları ortadan kaldıracağını düşünüyorum. Bu konuda Sayın Bakanımızın ilimiz ziyareti sonrasında gereken desteği vereceği konusunda Sayın Rektörümüz ve Tıp Fakültesi Dekanımızın da bu konuda ilimiz için neler yapabiliriz düşüncesiyle yola çıkmalarıyla bu hedefleri tamamlama aşamasına getirdik. Muhtemelen Kasım ayı içerisinde Kars halkına daha iyi hizmet sunma konusunda görevimizin başında olacağız”.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde hasta yatırma düşüncesinin söz konusu olduğuna da değinen Dr. Hasan Tuncer, “Zaten bizim yapmak istediğimiz asıl düşünce bu. Bugün ilimizde çok iyi standartlara sahip olan Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanemiz var. Bugüne kadar faydalanmadığımız ve Kars halkının mağdur olduğu konularda çözüm için eğer Kafkas Üniversitesi’ndeki öğretim görevlisi arkadaşımız isterse Kars Devlet Hastanesi’nde hastasını yatırabilsin, Kars Devlet Hastanesindeki hekim arkadaşımız da imkanlar dahilinde orada hasta yatırabilsin. Çünkü bu yapılan yatırımların tümü bu milletin, bu devletin parasıyla yapılmış olan yatırımlardır. Bu da en çok halka hizmet alanında kullanılması gereken yatırımlar bütünüdür. Bu nedenle Kars’a hizmet için gelen gerek üniversite gerek Sağlık Bakanlığı personeli her iki hizmet alanını birleştirerek daha güçlü bir ekiple halka hizmet sunulması arzusundayız” şeklinde konuştu.