Reçete maliyeti 19 milyar TL

2015’te Türkiye’nin ilaç reçete maliyeti 19 milyar TL

Sağlık Bakanlığı’nın Akılcı İlaç Kullanımı 2015-2017 Ulusal Eylem Planı çerçevesinde; Kars İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Akılcı İlaç Kullanım Projesi Kars” çalışması başlatılarak akılcı ilaç kullanımını destekleyecek faaliyetlerle Kars’ta da farkındalık yaratmak, bilgi ve bilinç düzeyini arttırmak amaçlanıyor.

Proje kapsamında yapılması planlanan “Akılcı İlaç Kullanımı” ile ilgili bilgilendirme seminerleri ve çeşitli etkinliklere ilişkin Kars İl Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Kan tarafından açıklamalar yapıldı.

Proje hakkında bilgi veren Kars İl Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Kan, 2015 yılında Türkiye genelinde ilaç reçete maliyetinin 19 milyar TL olduğunu hatırlattı. Öte yandan 2011 yılında aile hekimliğine geçilmesiyle birlikte sisteme kayıt edilen ilaç sayısının 439 milyon 539 bin 673 kutu ilaç reçete edildiğini ve bunun 55 milyon 878 bin 010 kutusunun antibiyotikten oluştuğunu hatırlatarak, maddi ve sağlık açısından bilinçli tüketimin önemine dikkat çekti.

İlaç kullanımı projesine vatandaşın duyarlılığı yanında eczacıların da destek vermeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kan, konunun aslında çok önem arz ettiğini ve bu projeyle ilgili kendilerine düşen sorumlulukları en üst düzeyde yerine getireceklerini bildirdi. Dr. Kan Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) hakkında şunları söyledi: “AİK ilaç kullanırken belirlenen doğru ilacın, doğru miktarda, doğru uygulama yoluyla, doğru zamanlamayla, yeterli bilgilendirme yapılarak ve maliyet uygunluğu da dikkate alınarak kullanılması ilkelerinin bütünüdür. Sağlık alanında evrensel düzeyde yetkin kurum Dünya Sağlık Örgütü’dür (DSÖ). AİK konusunda DSÖ somut bir duruş sergilemiş ve herkesçe kabul gören bir tanımlamada bulunmuştur. Buna göre AİK, “hastaların hastalıkları ve kendi bireysel özelliklerine uygun ilacı, uygun süre ve kullanım şekliyle, uygun maliyette almalarına yönelik kurallara uyulması” olarak tanımlanmıştır.” dedi.

‘Akılcı İlaç Kullanımı’nın genel anlamıyla halkın sağlığını ve toplumun çıkarlarını gözetmek olduğunu söyleyen Kars İl Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürü Dr. Kan, “Hastanın kendi ve yaşadığı toplum için en düşük maliyetli ve sağlıklı tedaviyi alabilmesi ve buna uygun bir reçete yazılması, hastanın bu konuda bilgilendirmesi, tedavinin sonuçlanmasının izlenmesini ve değerlendirilmesini kapsayan sistematik bir yaklaşım biçimidir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin önemli bir sağlık sorunudur ve düzeltilmesi güç bir alışkanlık olarak kabul edilir. Verilere göre tüm ilaçların yarıdan fazlası uygunsuz şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta ya da satılmaktadır. Türkiye’deki durum bu tahminlere paraleldir. Tüm dünyada yanlış yere etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı gibi nedenlere ilişkili olarak çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bunun sonunda tedaviden yarar görülmemesi, istenmeyen ilaç etkisinde artış, ilaç etkileşimleri uygunsuz AB kullanımına bağlı gelişen, AB direnci ortaya çıkmaktadır. Bir diğer boyutta ekonomik sorunlardır. Yüksek ilaç harcamaları, SGK’ya ağır bir yük getirmekte, geri ödeme konusunda ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu vesileyle akılcı ilaç kullanımında dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmaktadır.” ifadelerini kullandı.