Organik Çiftçi hayatını kaybetti

Organik Çiftçi Yakup Şamcı hayatını kaybetti...

Kars’ta kavılcanın yeniden hayat bulması için büyük çaba gösteren Organik Çiftçi Yakup Şamcı hayatını kaybetti. Organik tarımın emektarlarından Beti Minkin, Şamcı’nın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Anatolia Foundation Başkanı /Yer Gök Anadolu Derneği Başkanı Beti Minkin, “Yakup Şamcı, 2006’dan beri Kars’ta 200’e yakın çiftçi ailesiyle yürütmekte olduğumuz “Yerel Tohumların Organik Tarım ile Korunması” Projesinin önder çiftçilerindendi. Yakup aynı zamanda, yardımseverliği, dürüst ve candan kişiliğiyle çok sevilen bir dosttu. Ailesini her şeyden üstün tutar, yaşamında çevreye ve doğallığa öncelik tanır, Kavılca, Zeyrek gibi nesli tükenmekte olan değerli tohumların yöreye tekrar kazandırılması için canla başla çalışırdı. Yakup organik çiftçi olmaktan gurur duyardı. Çok sevdiği Yolboyu köyünde organik tarımın yayılması ve dar gelirli ailelerin bu programdan faydalanmaları için elinden gelen desteği vermekten hiçbir zaman çekinmedi.” dedi.

Minkin daha sonra şunları söyledi: “Yakup Şamcı, modern bir kavramla organik tarım yapar ve geleneksel ürünlerin günlük beslenmede kullanılarak korunmasına önem verirdi. Kars’ta Kavılca’nın dağıtımında ve sofralarda tekrardan görülmesinde büyük katkısı olmuştur. Aynı zamanda, Organik Kırmızı Buğday Un’undan fırınlarda geleneksel pide yapımı için emek vermekteydi. Projenin yurtdışında duyulmasında ve “One World Award (Tek Bir Dünya Ödülü)” Finalisti olmasında Yakup’un katkısı büyüktür. 2010 Sonbaharında Kars’a Almanya’dan gelen Juri üyelerini sevgili eşi Kamile Hanım ile canı gönülden ağırlamaları onlara unutamayacakları anlar yaşatmıştı.

Son aylarda, Yakup projenin sürdürülebilirliğine ve çiftçi ailelerine katkı ve istihdam sağlamak için büyük gayretler sarfetti ve “Yolboyu Tarım ve Kalkınma Kooperatifi”ni kurdu. Daha geçen gün Kooperatif Başkanı seçildiğini sevinçle bildirmişti! Ne yazık ki, o kadar heyecanla katkı sağladığı Kooperatif’in altyapısını tamamlayamadan aniden aramızdan ayrıldı! Onun kaybı, ilk önce ailesi ve dostları için, sonra da Kars’ta organik tarım için büyük bir kayıp. Tek tesellimiz sevgiyle ve bütün doğallığıyla koruyup beslediği toprağına kavuşmuş olması!

Yakup Şamcı, Seni her zaman yüreğimizde sevgiyle anacağız ve hiç bir zaman unutmayacağız. Eksikliğini ve özlemimizi, adına yeni projelere imza atarak avutmaya çalışacağız. Değerli eşin ve çocuklarına başsağlığı, sabır ve derin şifalar dileğiyle, Sevgiyle, Huzur ve Barış içinde yat Kardeşim!”