Öğüt’ten öğütler

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Kars’a 3 bin kişilik istihdam daha sağlanması gerektiğini söyledi.

Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum bölgesinin büyük sorunları olduğunu belirten Öğüt, “Bu bölgede insanlar tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen insanların çoğu aile işletmeciliği yapıyor. Bu hükümet 10 yıldan beri yani geldiğinden bu yana aile işletmeciliğini öldürdü. Aile işletmeciliği öldüğü içinde insanlar büyük şehirlere göç ediyor. Ve oralarda aç, susuz, sefil, perişan durumda yaşıyorlar. Hakikaten bugün cezaevlerinde ki Doğu ve Güney Doğu insanları yüzde 90’ın üzerindedir. Bunun nedeni Doğu ve Güney Doğuya Hükümetin önem vermemesinden kaynaklanıyor. 10 yıldan beri burada iktidar olan hükümet bu bölgeye hiç bir şey yapmadığı gibi tarım ve hayvancılığı öldürmüş, tamamen Türkiye’yi dışarıya bağlamış. 10 yıldır iktidar döneminde de 100 milyar civarında dışarıya tarım ürünlerine para ödemiştir. Onun dışında sosyal yardımlaşma fonuna aşağı- yukarı 9 milyar dolar para ayırmıştır. Bu parayı 10 yıla çarptığımızda 90 milyar yapar. Bunun yarısını tarıma ve hayvancılığın kalkınmasına verseydi bu bölge kalkınırdı. Hayvan işletmeciliği öldüğü için burada korkunç bir göç var. Göçün durması için herkes çalışıyor.” dedi.

KARS- TİFLİS DEMİR YOLUNUN BİTİM TARİHİ İLAN EDİLMELİ

Kars- Tiflis Demiryolu ile ilgili de görüşlerini dile getiren Öğüt, “Kafkasya’nın kapısı maalesef durdu. Bunun nedeni de hükümettir. Ben buradan rica ediyorum. Hem Azerbaycan Cumhurbaşkanına, hem Gürcistan yetkililerine, hem de bizim yetkililerimize kısa zamanda bir zirve toplantısı yapsın bu üç ülke. Kars-Tiflis demir yolunun bitimi içinde burayı hızlandırsın. Kars- Tiflis demir yolu 2013 yılında yani bu yıl açılacaktı ama maalesef açılması 2014-2015’te de artık bir kuşku yaratıyor. Türkiye deki demiryolu taşımacılığı 6 milyon tondur yıllık. Ama Kars-Tiflis demiryolu yapıldığı zaman 26 milyon tona çıkıyor. Yani 20 milyon ton buradan gidip gelecek. Zaten 10 milyon tonunu Kazakistan üstleniyor. Çünkü Çin’e kadar uzanan bir demir yolunun, İpek yolunu mutlak suretle bu demir ağlarla örüldüğünde Türkiye’ye ve Kars’a bu anlamda çok büyük katkısı olacaktır. Bu anlamda hükümeti ve yetkilileri acil olarak bu üç ülkenin liderlerinin bir araya gelip yeniden bir bütçe düzenlemesi yapıp ve Kars-Tiflis demir yolunun bitim tarihini ilan etmeleri lazım.

Bir diğer önemli yol da karayoludur. Bizim Doğu kapısı maalesef devlet politikası olduğu için, sıkıntılar var. Hem Azerbaycan hem de Türkiye tarafında olduğu için açılması zordur. Ama Aktaş sınır kapısının açılması ve Gürcistan içerisinden Azerbaycan, Azerbaycan üzerinden diğer topluluklara gitmesi, Ardahan’ın, Kars’ın kalkınmasının yanında Doğu Anadolu’nun kalkınması olacaktır. Ben o yolun yapılası için Azerbaycan cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’e ben özel olarak gittim. Bu yolun yapılması için kendilerine ricada bulundum. Çünkü Gürcistan yapmıyordu. Çıldır- Aktaş yolu, Çıldır- Aktaş’tan Azerbaycan Zagata şehri 186 km. dir. O yolun yapılması için Azerbaycan cumhurbaşkanına istirham ettim. O da “tamam” dedi. En sonunda o yolu Azerbaycan Cumhurbaşkanı yaptı. Gürcistan’dan vermiş olduğu doğalgaza karşılık yaptı. “bana parayı sonra öde dedi.” Bunun organizasyonunu da ben yaptım. 3 yıl çalıştım. Çünkü Çıldır- Aktaş kapısından araç çıktığı zaman 1 buçuk saate Azerbaycan’a ulaşıyor. Bizim Azerbaycan’a karayolu ulaşımımız yoktu. Gürcistan içerisinden gittiğiniz zaman Aktaş’tan giriyorsunuz 30 km. sonra Ermenistan’a bir kapı açılıyor. Ermenistan’a giriyorsunuz. Ermenistan da o zaman işin içine geldi. Direk Türkiye değil ama baypas yapılarak Doğu Kapısı Gürcistan üzerinden Türkiye’ye giriş çıkışı sağlamış olacak. Şimdi Türkiye’de, Ermenistan’da, Gürcistan’da, Azerbaycan’da ve diğer Kafkasya ülkelerinde çok rahat bir şekilde karayolunu kullanacak. Karayolu için Azerbaycan şirketi Gürcistan içerisinde ki 186 km. yolu yaptı. Ama biz Türkiye olarak halen Çıldır-Aktaş kapısını yaptıramadık. Bunun için ben hem başbakandan hem istirham ettim Gümrük Bakanı Sayın Hayati Yazıcıya en sonunda anlaştık ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine rica ettiler anlaşma yapıldı. Şimdi onun projesi bitti. Önümüzde ki hafta ihale olacak. Ve Mayıs ayında da Allah nasip ederse Çıldır- Aktaş kapısını temeli atılacak. O temel atılır ve bu yıl Aktaş kapısının binaları da biterse bu bölgenin değeri çok artacaktır. Ben bir milletvekili olarak Kafkasya’yı bir bütün olarak üşündüğüm için he demir yolunu hem karayolunun hem de üniversitelerin bir birliği ve tıp merkezinin Kars’a kurulası Kars’ı merkez yapmamız önemli derecede bu bölgeyi rahatlatacaktır. Bunları da sıkı bir şekilde takip ediyorum.” diye konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIĞA ÖNEM VERİLMELİ

Aile işletmeciliği olan tarım ve hayvancılığa mutlak suretle hükümetin önem vermesi gerektiğini de vurgulayan Öğüt, “7 milyon liraya simental hayvan aldılar. Şuanda 2 milyona düştü. Bu kışta saman kıtlığı yaşadık. Perişan olduk. Trilyonlarca para samana ödendi. Bu konuda bir tedbir alınmadı. Öyle bir duruma geldik ki bir inek 550 liraya indi. Bir ton saman bin yüz liraya çıktı. Yani 2 inek bir ton samana gitti. Ve millet perişan oldu. Bundan dolayı da hayvancılığı bıraktı. Çoğu insan göç ediyor. Kredi sisteminde köylüye kredi verilmiyor. Memur ve esnaf kefil istiyor. Buda yanlış bir politikadır. Ama Cumhuriyet Halk Partisi gediği zaman aile işletmeciliğini öne çıkardığı gibi mutlak suretle de göçün önlenmesi için de çalışmalar yapacağız. Bu hükümet diyor ki; en az 50 baş damızlık hayvan besleyenlere biz yüzde 40 filo yardımı yapıyorum. O sistem burada tutmadı. Çünkü 50 baş hayvan beslemek için 450 milyon sermaye lazım. Yani bu para köylüde yok. Şehirde veremiyor. Koca Kars’ta 5–6 kişi Ardahan’da da 2- 3 kişi bundan yararlanış. Para olmayınca 450 milyar krediye başvursa burada ki gayrimenkulleri bankalar teminat kabul etmiyor. O zaman da iş tutmuyor. Ama CHP döneminde bu 10 başa inecek ve hibeyi yüzde 50’ye çıkartacağız. Aile işletmeciliğini getireceğiz. Aile işletmeciliği gelişmese burada göçü önleyemeyiz. Bu bölgenin kalkınmasını sağlayamayız. Bu bölgenin kalkınması için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin özel bir paket hazırlaması gerekiyor. Çünkü coğrafya farklı bir coğrafyadır. Yılarca işgal altında kalmış, savaşlar görmüş ve sınır olan bir coğrafyanın göç etmesi, buradan göçe zorlanması bu bölgenin boşalması Türkiye’nin işine gelmez yabancıların işine gelir. Aile işletmeciliği burada olursa ve imkân sağlanırsa tarıma ve hayvancılığa bu bölgenin kalkınmasına o zaman insanlar burada durduğu ve insan faktörü olduğu zaman bu bölgenin he kalkınması hem gelişmesi hem de Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü sağlanacak. Bu anlamda ben buna inanıyorum. Bir milletvekili olarak ta, Kars, Ardahan Ve Iğdır benim için vazgeçilmez üç ildir. Ama bu bölgenin kalkınması içinde tabi ki farklı olması içinde farklı projelerimiz vardır. Ben bunları sıkı bir şekilde takip ediyorum. Kars sahipsiz değildir.” şeklinde konuştu.

KARS’IN SÜTÜ BANA GÖRE DÜNYANIN EN GÜZEL SÜTÜDÜR

Öğüt daha sonra şunları söyledi:

“Bizim coğrafyada rakım yüksek olduğu için kış ağır geçiyor. Yazı çok az geçiyor. Devlet ihaleler yapıyor. Bu ihaleleri Temmuz ve Ağustos ayında yapıyor. Bu bölgede devlet bir proje yapacaksa bunu kışın yapacak. Nisan’da başlaması gerekiyor inşaatına. Burada ot ve saman olmayınca, arpa buğday yetiştirilmeyince saman kıtlığı oluyor. O zamanda bu bölge hayvancılıkla geçindiği için hiçbir şey yapamıyor. Şimdi burada yem girdileri çok yüksek fiyattadır. Bugün Kars’ın sütü bana göre dünyanın en güzel sütüdür. Çünkü bitki örtüsü çok güzeldir. Ama sütün litresi burada 500 liradır. 9 litre sütü vereceksin ki 1 litre mazot alasın. Bununla köylü kalkınmaz. Sen yatı, katı olanlardan KDV, ÖTV almayacaksın, gelip gariban köylüden alacaksın sonrada diyeceksin ki tarım hayvancılık gelişsin. Bu kul hakkına giriyor. Lüks yatlara mazot yolluyor onlardan ÖTV, KDV alınmıyor. Çiftçiden alınıyor. Bin beş yüz lira civarında rafine çıkışı 2 bin küsür lira KDV ve ÖTV vergisi var. Türkiye’yi besleyen köylüyü vergide boğmanın bir anlamı yok. Biz buna karşıyız. CHP geldiği zaman köylüden KDV ve ÖTV almayacak. Mazotu rafine çıkışına vereceğiz. Yani bin beş yüz, bin altı yüz civarında bir rakamı vereceğiz. Şuanda köylü 4 bin 5 yüz lira alıyor. Böyle bir köylü kalkınmaz:”