Muhtarlara eğitim verildi

Kars Merkez İlçe Nüfus Müdürü Yasin Elkırmış ve Sarıkamış İlçe Nüfus Müdürü Temel Doğan, muhtarların bilgilendirilmesi için Sarıkamış merkez ve köy muhtarlarına nüfus işlemleri eğitimi verdi.

Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen eğitim programına, Kars Merkez İlçe Nüfus Müdürü Yasin Elkırmış, Sarıkamış İlçe Nüfus Müdürü Temel Doğan ve İlçe Merkez ve köy muhtarları katıldı.

 

Kars Merkez İlçe Nüfus Müdürü Yasin Elkırmış, muhtarlara, nüfusa kayıtlı olmayan çocuklar, saklı nüfuslar ve resmi nikahı bulunmayan çiftlerin tespiti için il genelinde çalışma başlatıldığını söyledi.

 

Merkez İlçe Nüfus Müdürü Elkırmış, “Muhtarlık bölgenizde titiz bir tarama yapın. Sizlere dağıttığımız resmi nikahı bulunmayan çiftler, nüfusa kayıtsız çocuklar ve saklı nüfuslar için hazırlanan formları doldurduktan sonra en geç 15 Ağustos 2010 tarihine kadar İlçe Nüfus Müdürlüğüne teslim edin. Uygulama bundan böyle her ay düzenli olarak yürütülecektir.” dedi.

 

Eğitim programında muhtarlara seslenen Merkez İlçe Nüfus Müdürü Elkırmış, yasaya göre, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara 646 TL, adres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenlere 322 TL para cezası uygulanacağını söyledi.

 

Elkırmış, nüfus cüzdanını kaybeden ya da geçerlilik süresini aşan 60 gün içinde başvuru yapmayanlarında 62 TL para cezasına çarptırılmaya başlandığını anlattı.

 

Yasin Elkırmış, nüfus kayıtlarının düzgün tutulmasını, bütün adres bilgilerinin kaydedileceği bir adres veri tabanının kurulmasını, ikamet adreslerinin nüfus kütüklerine elektronik ortamda kaydedilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 2006 yılından bu yana uygulanmaya başladığını anımsattı.

 

Yasa çerçevesinde Türk vatandaşlarının nüfus kütüğüne kaydolmak ve nüfus cüzdanı almakla yükümlü olduğunu belirten Elkırmış, “Her çocuk, doğumdan itibaren yurt içinde 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilmek zorundadır. Bu süreden sonra bildirilen 6 yaşını bitirmemiş çocukların doğum tarihi tespitinde, beyan esas alınacak.” dedi.

 

Yasa kapsamında ceza uygulamalarının 20 Nisan’da başladığını anlatan Elkırmış, şöyle konuştu:

 

“Kanun çerçevesinde nüfus olaylarını bildirme yükümlülüğü olup da bu yükümlüğünü belirtilen sürede yerine getirmeyenlere, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere ve nüfus cüzdanının geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki küçüklerin veli veya vasilerine 62 TL para cezası uygulanacak. Adres bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 322 TL, gerçeğe aykırı adres bildirenlere 646 TL para cezası verilecek. Doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarını kendi istekleri dışında zayi edenler, para cezasından muaf tutuluyor.”

 

Elkırmış ayrıca, muhtarlara bilgisayarlı slayt gösterimiyle, nüfus idari cezaları, nüfus cüzdanını kaybetme, adres kayıt sistemi, yerleşim yeri belgesi gibi konularda bilgi verdikten sonra yerleşim yeri belgelerinin mahallelerdeki muhtarlıklardan da alınabileceğini sözlerine ekledi.