“Mitos’tan Logos’a”

Araştırmacı, Yazar, Türkolog hemşerimiz Ali Canip Olgunlu’nun Mitos’tan Logos’a adlı 7’inci kitabı yayın hayatında.

Olgunlu’nun ‘Metinlerin Çözümlemesi’ adını da verdiği kitap, Hükümdar Yayınları tarafın okurlarına sunuldu. Son yıllarda profesyonel olarak özel gruplara Anadolu’nun ve özelikle Kars’ın eşsiz kültürünü tanıtan Olgunlu’nun yayımlanmış diğer eserleri ise: “Motif Motif Anadolu, Yedi Tepe Anadolu, Binbir Mevlana, Ana Tanrıça'dan Mevlana''ya, Anadolu’nun Düşünce Mimarları ve Git derdini Marko Paşa’ya anlat”

ANADOLU DEĞİNCE…

Aynı zamanda bir Anadolu tutkunu da olan Ali Canip Olgunlu, kitabının giriş kısmanda Anadolu’yu “Anadolu değince aklıma, ‘dört mevsim’ gelir / Yarısı sarı yeşil, yarısı beyaz ve mavi / Anadolu deyince aklıma ‘mimari’ gelir. Yarısı Ayasofya, yarısını Selimiye. Anadolu değince aklıma ‘çınar ve selvi’ gelir. Yarısı serin, yarısı sessiz. Anadolu deyince aklıma ‘aşk’ gelir. Yarısı Yunus, yarısı Mevlana. Anadolu deyince aklıma ‘bir’ gelir. Yarısı sen, yarısı ben” Şeklinde ifade ediyor.

Ali Canip Olgunlu, kitabının arka kapağında ve kitaba adının verdiği ‘Mitos’ ve ‘Logos’un ne anlama geldiğini ise şu şekilde okurlarına aktarıyor:

MİTOS

“Mitos, söylenen, duyulan veya hayal ürünü olan sözlerdir. İnsanların gördüklerini ve duyduklarını anlattığı aktarım ürünleri olmakla birlikte; insanoğlu kendinden de birçok ilaveler yapabilmiştir. Mitos, mitolojinin hayali olay örgüsüdür.

LOGOS

Logos ise, "Gerçeğe dayanan söz" anlamını karşılar. Logos, gerçeğin dile gelmesidir. İnsan bedeninde ve ruhunda bir logos bulunduğu gibi, evrenin ve doğanın da logosu vardır. Logosun (gerçeği bulmanın) mitolojideki görevi "Neyin ne anlatmak istediğini" bilmektir. Logos ile söz, hayal ürünü olandan arındırılarak gerçekliği sergilenir.

MİTLER

Tüm kültürlerin kendi dinleri, kahramanlar,  tarihleri ve benzeri unsurlara ilişkin anlatılarını barındıran kendi mitlerini zamanla geliştirmişlerdir.

Apollo, Hades, Poseidon, Afrodit, Zeus, Herakles, Athena, Nemesis, Orfeus, Artemis gibi mitolojik kahrammanların, günümüze kadar uzanan ilginç hikayelerini en etkin kalemden bu kitapta okuyacaksınız. Ayrıca insanoğlu'nun şimdiki bulgulara göre ilk dini merkezi olan Göbeklitepe alanı ve Göbeklitepe figürlerinin anlamları yine bu kitapta. Mitos'tan Logos'a / Mitlerin Çözümlemesi bu konuda bir kaynak eser niteliği taşıyor.”

ALİ CANİP OLGUNLU:

Ali Canip Olgunlu, 1967 yılında Kars’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin bir kısmını Kars’ta tamamlayan ve eğitimine daha sonra İstanbul’da devam eden Olgunlu, Mimar Sinan Üniversitesi Türkoloji bölümünü bitirdi. Lisans programından sonra iki sene yurt dışında kalan yazarın ilk kitabı, 2001 yılında çıkan “Motif Motif Anadolu” oldu. Olgunlu, yaklaşık on beş yıldır profesyonel olarak özel gruplara Anadolu’nun ve Kars’ın eşsiz kültürünü dünyaya tanıtmaktadır. Ayrıca çeşitli kültür ve sanat merkezlerinde “Dinler Tarihi” konu başlığı altında bir dizi seminerler vermektedir. Olgunlu, son yıllarda ise çeşitli gurupları ve seyahat acentelerini Kars ile geneline getirerek doğduğu kentin ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sunmaya devam ediyor.