İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önderliğinde Digor Ziraat Odası Başkanlığı’nın da katkılarıyla daha önce bu çevrede ekimi yapılmayan Macar fiği ve tritikale üretimi için kollar sıvandı.
Temel geçim kaynağı hayvancılık olan Digor’un hayvan yetiştiriciliğinde besin kaynağı olarak ürettikleri yemlerin daha kaliteli olması gerektiğine dikkat çeken İlçe Tarım Müdürlüğü; Ziraat Odası’nın da katkılarıyla daha önce üretimi gerçekleştirilmemiş Macar fiği ve tritikale bitkisi denemesi için Varlı Köyü’nde ekim yaptı.
Tritikalenin kıraç, soğuk, asitli ve tuzlu topraklarda yetişebilme özelliği ile buğday ile arpaya göre biotik ve abiotik stres koşullarına daha fazla dayanıklı olması, bu nedenle de buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında bile tritikale bitkisi yüksek verim sağlamakta. Aynı şekilde besin değeri oldukça yüksek olan, ekim sürecinde toprak konusunda fazla seçici olmayan Macar fiğininde bölgenin iklim koşullarına uygun olarak çok sert geçen kışlarda bile donmadan kalabilme özelliğine sahip. Bu nedenle üretimine geçilen bu ürünlerden üretim süreci sonucunda beklenen verimin elde edilmesi halinde diğer çiftçileri de ekime teşvik konusunda gerekli çalışmalar her iki kurum tarafından yapılacak.