34 özlü sözü kampus yoluna astı. KAÜ’ye giden öğrenci ve konukların dikkatini çeken özlü sözler büyük ilgi gördü.
Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yaşar Kop, “Sosyal bilgiler son sınıf öğrencileri ile sosyal proje dersinde çok anlamlı bir şey yapmaya karar verdik. Onlardan bir tanesi de bizim kampus alanımız çok geniş olduğu halde ve hemen hemen Türkiye’nin ilk üçüne girebilecek büyüklüğe sahip olduğu halde gözümüze hitap edecek bazı şeylerin olmasını istedik. Çünkü eksikti bize göre. Eskişehir Anadolu Üniversitesinde, Konya Selçuk Üniversitesinde, Kayseri Erciyes’te benzeri çalışmaların olduğunu ama bu denli olmadığını da biliyorduk. Harakani gurubuyla toplam 8 kişiden oluşan bir grup. Onlarla beraber ne yapabiliriz diye düşündük. Ve sonunda da tüm ulusumuza hatta dünyaya mal olan insanlardan başta peygamber efendimiz olmak üzere gerek Hz. Mevlana’dan, gerek Hacı Bektaşi Veli’den, gerek Hasan Harakani’den Kars’ın ve tüm dünyanın önde gelen kişilerinden biri olan Mevlana, Hz. Hacı Bayram Veli’den, Şemsi Tebrizi’den, Sadi Şirazi’den, Behçet Necatigil’den hiçbir tarafa çekilemeyecek ortak insanlardan çok özlü sözlerden oluşan 34 tane tabela yaptık.” dedi.
Kop ayrıca, “İki üç günden beridir çok olumlu tepkiler alıyoruz. Gerçi iki üç gün diyorum ama arkadaşlarımız sağolsunlar en az bir ay yapımıyla, çizimiyle, kargosuyla ve benzeri şeylerle uğraştılar. Ben bunların hemen hemen çoğuna şahidim. Onların emeklerine sağlık, elerine sağlık. Önemli olan amacımız bu Montusque var hepimizin çok iyi bildiği, denemelerin üstadı olarak bilinen. Şöyle bir sözü var. Diyor ki; ben tavsiye ediyorum. Her insanın hayatında muhakkak bir tane de olsa özlü söz olsun. Kendisine referans olabileceği, onu motive edebileceği işte onlardan benim diyor ancak bir tane yetmedi bana 54 tane ile ancak ben Montusque oldum. Şimdi bizde düşündük. Burada yazmış olduğumuz yazılardan bir tanesi eğer bir tane öğretim üyesine, bir öğrenciye, bir misafire, bir hastaya, bir çalışana eğer örnek olursa ne mutlu bize.” diye konuştu.
Öğrencilerden Cihan Yavuz, “4. sınıf sosyal bilgiler öğretmenliği okuyorum. Bir aydır bu proje için uğraşıyoruz. Ünlü İslam düşünürleri ile ilgili sözler yazdık. Umarım faydalı olur.” dedi.
Ahmet Kaplan, “Sosyal bilgiler son sınıf öğrencisiyim. Özellikle bu projede önce Yaşar hocamız sonra rektörlük olmak üzere diğer grup arkadaşlarım olarak bu projenin başarısından dolayı herkese özellikle teşekkür ediyorum ben kendi adıma. Bir nebze olsun buradaki öğrencilere faydamız oluyorsa ne mutlu bize.”
Mikayil Bayat: “Sosyal bilgiler 4. sınıf öğrencisiyim. Biz bu proje kapsamında ünlü din âlimleri peygamber efendimiz ve hadislerden örnekler vererek fakültede ki öğrencilere bir katkıda bulunmak istedik, fakültemize bir katkıda bulunmak. İstedik. Bize bu projede yardımcı olan hocamız Yaşar Kop olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. Tıpkı peygamberimiz Hz Muhammed in dediği gibi diyor ki; “utanmıyorsan her şeyi yap” bizde Kafkas Üniversitesi Sosyal bilgiler 4. Sınıf öğrencileri olarak bu projeyi gerçekleştirmiş bulunduk. Bizim amacımız burada üniversitemize ve eğitim alanına en iyi nasıl faydalı olabiliriz diye düşündük. Bu projeyi gerçekleştirdik. Bu projenin gerçekleştirirken bizi yalız bırakmayan başta hocamız Yaşar Kop olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”
Abdülmecit Çakmakçı: “Sosyal bilgiler son sınıf öğrencisiyim. Bilindiği gibi Sosyal bilgiler disiplinler arsı bir alan olduğu için bizde bunu dile getirmek için bu projeyi uyguladık. Projemizin amacı yoldan geçen tüm öğrenciler olsun, diğer öğretim görevlileri yani üniversite alanına gelen herkes bu projede yazılan yazıları okumak bir nevi öğrencilere faydalı bilgi vermek amacıyla üniversitenin girişinden sonuna kadar kampus alanında bu tabelaları asmış bulunmaktayız. İnşallah hayırlısı olur. Öğrencilere katkı sağlıyorsa bu bizim için mutluluk verici olur. Bize yardımcı olan tüm kurum ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.”
“DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İÇİN KULLANABİLECEĞİNİZ EN GÜÇLÜ SİLAH EĞİTİMDİR” NELSON ROLİHLAHLA MANDELA
Öğrenciler grup adına yaptıkları açıklamada da projeyi şöyle anlattılar:
“Eğitim ve bu doğrultuda var olan âlimler, liderler ve daha birçoğu… Kitapla başlar eğitim, “ikra” ile başlar eğitim. Dünya da aslında bir kitaptır kimi sayfası hüzün kimisi mutluluk kimisi bilgi ve kimisi de beceri… Daha aydınlık bir dünya için ve dünyayı değiştirmek için bizde giriştik eğitim yoluna. Kimi günler öğrendiklerimiz yol gösterdi bize, kimi günler eğitimcilerimiz, öğretmenlerimiz, hocalarımız… Bizler Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (4. Sınıf N.Ö) Grup Harakâni üyeleri (Mikail BAYAT, Zerevan TERKOĞLU, Rojda KANDİLLİ, Demet ASLAN, Ahmet KAPAN, Cihan YAVUZ, A.Mecit ÇAKMAKÇI) olarak Sosyal Proje Geliştirme Dersi kapsamında oluşturduğumuz “Âlimlerin Gözünden Dünya Görüşü Projesi”ni 21.05.2014 tarihinde hayata geçirdik. Bu doğrulta birçok âlim ve düşünürün farklı sözlerinin bulunduğu tabelaları üniversite yerleşkesinin belirli yerlerine astık. Gerçekleştirdiğimiz bu projede bizi yalnız bırakmayıp bizden desteklerini esirgemeyen; başta hocamız Yrd. Doç. Dr. Yaşar KOP olmak üzere; Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Anadolu Şoförler Derneği Başkanlığı, Büyük Kale Hoteli “ne, Teşekkürü bir borç biliriz…
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF ÖĞRENCİSİ MİKAİL BAYAT
“Her kim bana bir harf öğretirse ben ona kul, köle olurum” demiş HZ.Ali. Bizim de amacımız fakültemizin güzide öğrencileri ve öğretim üyeleri başta olmak üzere fakültemize gelen vatandaşlarımıza bu sözler doğrultusunda bir nebze de olsa yardımcı olmak ve Hacı Bektaş-ı Veli”nin de dediği gibi “Okunacak en büyük kitap insandır” sözünden yola çıkarak o kitaba bir satır olabilmektir. Ayrıca bu projenin gerçekleşmesinde bize büyük destek sağlayan sayın YRD. DOÇ. DR. Yaşar KOP hocamıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF ÖĞRENCİSİ ZEREVAN TERKOĞLU: “Tarihte fikirlerini zikirleriyle birleştirip kitlelerin gönlünde yer edinen tarihi kişiliklerin, günümüzde de insanlara fikirlerini ulaştırmaktır amacımız. Çünkü günümüz koşullarının geçmişten daha kolay şartlar içinde şekillendiğini farkındayız. Geçmişe ve yakın tarihimize baktığımızda daha zor koşullar karşısında İslam alimlerinin, siyasi liderlerin ve toplum önderlerinin nasıl sebatkar davrandığını daha iyi koşullar ve imkan içinde olan günümüz insanlarına göstermek istedik. Bizi bu projeye sevk eden ve bize yol gösteren sayın YRD. DOÇ. DR. Yaşar KOP hocamıza da ayrıca teşekkürü bir borç biliriz.”
PROJEDE YER ALAN SÖZLER
1-Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsaydım Başım Göğe Değerdi (İmam-I Âzam)
2-İnsanlara Verilen Şeylerin En Hayırlısı, Güzel Ahlaktır (Hadis-Î Şerif)
3-Önce Doğruyu Bilmek Gerekir, Doğru Bilinirse Yanlış Da Bilinir Ama Önce Yanlış Bilinirse Doğru Bilinmez (Farabi)
4-Yerinde Söz Söylemesini Bilen, Özür Dilemek Zorunda Kalmaz (Fatih Sultan Mehmet)
5-Her Duyduğunu Söylemesi, Kişiye Günah Olarak Yeter (Hadis-Î Şerif)
6-Dünyayı Değiştirmek İçin Kullanabileceğiniz En Güçlü Silah Eğitimdir (Nelson Mandela)
7-Bilgi, Sınırı Olmayan Bir Denizdir. Bilgi Dileyense Denizlere Dalan Bir Dalgıştır (Mevlana Celaleddin-Î Rumî)
8-Hayatta Her Şey Olabilirsin; Fakat Mühim Olan, Hayatın İçinde İnsan Olabilmektir (Şems-Î Tebrizi)
9-Yeryüzündeki Alimler, Gökteki Yıldızlar Gibidir (Hadis-Î Şerif)
10-Akıl Gibi Mal, İyi Huy Gibi Dost, Edep Gibi Miras Ve İlim Gibi Şeref Olmaz (Hz. Ali)
11-Sözüm Odun Gibi Olsun, Yeterki Doğru Olsun (M.Akif Ersoy)
12-Geçmişler Geleceğe, Suyun Suya Benzemesinden Daha Çok Benzerler (İbn-Î Haldun)
13-Tarih Değil, Hatalar Tekerrür Eder (Sultan Iı.Abdülhamit)
14-Bin Zulme Uğrasan Da Bir Zulüm Yapma (Hz.Ali)
15-Defter Aynı Olduğu Sürece, Yeni Bir Sayfa Açmanın Ne Önemi Var (Sultan Vahdettin)
16-Güzel Söz Söyleyen, Kimseden Kötü Söz İşitmez (Firdevsi)
17-Sormaz Ki Bilsin, Sorsa Bilirdi, Bilmez Ki Sorsun, Bilse Sorardı (Sadi Şirazi)
18-Her Kim Bana Bir Harf Öğretirse Ben Ona Kul Köle Olurum (Hz.Ali)
19-Ya Öğreten Ol, Ya Öğrenen Ol, Ya Dinleyen Ol, Ya Seven Ol; Ama Sakın Beşinci Grup Olma Helâk Olursun (Hadis-Î Şerif)
20-Cahil Olanların Merhameti Ve Lütfu Azdır (Mevlâna Celâleddin-Î Rumî)
21-Kimin Düşündüğü İle Söylediği Bir Olursa İşte Doğru İnsan Odur (Yusuf Has Hacip)
22-Ya Ümitsizsiniz Ya Da Ümit “Siz” Siniz (Behçet Necatigil)
23-Sen Ne Kadar Bilirsen Bil, Senin Bildiğin Karşındakinin Anladığı Kadardır (Mevlâna Celâleddin-Î Rumî)
24-İyiliğe Gücün Yetmezse Bari Kötülük Yapma (Ferîdüddîn-Î Attar)
25-Düşünceler Güçle, Topla Ve Tüfekle Asla Öldürülemez (Mustafa Kemal Atatürk)
26-En Verimli Yağmur Alın Teridir (Cenap Şahabettin)
27-Okunacak En Büyük Kitap İnsandır (Hacı Bektaş-I Veli)
28-Elif Okuduk Ötürü, Pazarlık Ettik Götürü, Yaradılmışı Severiz, Yaradandan Ötürü (Yunus Emre)
29-Her Söylenilen Kelime Çocuğun Şahsiyetine Konan Bir Tuğladır (Namık Kemal)
30-Bal Her Ağızda Tatlıdır (Mevlâna Celâleddin-Î Rumî)
31-Utanmıyorsan Dilediğini Yap (Hadis-Î Şerif)
32-Sabret, Seyret, Şükret (Hadis-Î Şerif)
33-Her Kim Bu Kapıya Gelirse Ekmeğini Verin Ve İnancını Sormayın (Ebû”L Hasan Harakânî)