1877-1878 yıllarında Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından 40 yıl Rusların işgali altında kalan Sarıkamış’ta, dönemin Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırıldığı bilinen 114 yıllık tarihi av köşkünün ayakta kalabilmesi için işletmeci aranıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait tescilli kültür varlığı olan Köşk, sarıçam ağaçlarıyla dananmış ormanlık alanda kurtarılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor.
Çivi kullanılmadan Baltık mimarisi tarzında yapılan ve uzun yıllar askeri bölge içerisinde yer alan köşk, bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti. Tarihi köşkün, geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmalarının yapılacağı bildirilmiş ancak söz konusu çalışmalar başlatılamamıştı. 80 derecede pişirilmiş, çam ağaçlarından birbirine geçirilmesi şeklinde ve çivi kullanılmadan yapılmış Köşk ve yanındaki ahşap binada toplam 24 oda bulunuyor.
Kars Valisi Ahmet Kara, Katerina Köşkü ile birlikte Cer Atölyelerinin bulunduğu alanın da beraberce hatta biraz daha hazine arazisinden katılarak turizm tahsisine çıkarılması halin8de tahsisinin söz konusu olabileceğini aksi takdirde sadece köşk için talep geleceğini düşünmediğini söyledi. “İnşallah yakın zamanda bir talipli çıkar çıkmaz ise çok büyük kayıptayız demektir.” ifadesini kullanan Vali Kara, kaymakamlık ve valilik olarak burasını korumaya çalıştıklarını belirterek, Turizm Bakanlığının oraya bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.
Vali Kara, “Katerina Köşkü Rus Çarının yaptırdığı köşk olarak bilinir. Bu köşk hiç çivi kullanmadan ahşapların birbirine geçirilmesi suretiyle yapılan bir köşk. Bu köşkün onarılması için Turizm Bakanlığının 3 yıldır gündeminde olduğunu biliyorum. Ben her Turizm bakanlığına gidişimde bu Katerina Köşkünün artık korunmada zorluk çekildiğini, böyle durdukça tahrip edildiğini, bu nedenle bir an önce onarılması gerektiğini söylüyorum. Turizm Bakanlığı da bu konuda gayret sarf ediyor. Bir kaç defa da ilana çıktı. Biliyorsunuz turizm yatırımları veya turizme tahsis edilen arsalar bir müzakere usulü ile açık artırma ile ihaleye çıkıyor. Kimde kalırsa ona 49 yıllığına veriliyor. Tamir eden kişi orayı 49 yıl kullanıyor. Bu şekilde ihaleye çıktı ancak, şu ana kadar talibi çıkmadı. Talibi çıkmayınca halen tahsisi de yapılamadı. Benim Turizm Bakanlığına önerim şu şekilde oldu; en azından turizm tahsisine çıkılırken Katerina Köşkü ile birlikte Cer Atölyelerinin bulunduğu alanı da beraberce hatta biraz daha hazine arazisinden katarak tahsise çıkarsak belki tahsis talebi gelebilir. Aksi takdirde sadece köşk için talep geleceğini düşünmüyorum. Orada olsa ola 10-15 yataklı bir otel olabilir. Onun içinde rantabıl olmadığı kimse gelip o şekilde kullanmak için teklif vermeyebilir. Turizm Bakanlığı da bildiğim kadarıyla bu yönde bir çalışma içinde. Şu anda son durum nedir bilemiyorum ama bir kaç defa tahsise çıktığını fakat talep gelmediğini biliyorum.” dedi.
Katerina Köşkünün önemli bir kültür varlığı olduğunu da vurgulayan Vali Kara, “Biliyorsunuz Kars’ı 6 K ile tanıtırken sonradan bir baktım ki K o kadar çok ki, yani bizim Kale, Kaşar, Kar, Kaz, kuyucuk Kuş Gölü, Kars Çoban Köpeği derken baktık ki Katerina Köşkü, Kete, Kağızman Uzun Elması, Karahan Çayı gibi K’lı bir sürü kültür varlığımız var. Dolayısıyla Katerina Köşkü bunların önemlilerinden biridir. İnşallah yakın zamanda bir talipli çıkar çıkmaz ise çok büyük kayıptayız demektir. Gerek kaymakamlık, gerek valilik imkanlarıyla korumaya çalışıyoruz. Artık Turizm Bakanlığının oraya bir çözüm bulması mutlaka lazım. Bu konuyu sizin aracılığınızla da Kültür Bakanlığına sunmuş olalım. Zaten devamlı olarak yazıyla da bildiriyoruz. Katerina Köşkü şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir. Yani bu konu belki tam bilinmiyor şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığının uhdesindedir. Tescilli kültür varlığıdır.” şeklinde konuştu.