Kars’tan Hollanda’ya göç

Hollanda’da yaşayan Türk işadamlarından, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Bölge Komitesi Başkanı, Turgut Torunoğulları’nın aile hayatı ve yaşadıkları göç, romana konu oldu.

Semerkant’ta Molla Biro ile başlayan ve Faik Torunoğulları ve oğlu Turgut Torunoğulları ve Torunoğulları ailesinin diğer bireyleri ile süren Roman okuyucuların büyük  ilgisini  çekiyor.

Tanınmış Edebiyatçı Murat Tuncel tarafından yazılan “Narin Kalesi’nden Kaçış” adlı romanda, Torunoğulları ailesinin Orta Asya’dan başlayıp Hollanda’da devam eden göç serüveni işleniyor.

Başta Hollanda olmak üzere Avrupa’nın 13 ülkesi ve Türkiye’de mutfak ürünleri pazarlama, turizm, gıda, tarım, hayvancılık, inşaat vs. alanlarında ciddi yatırımları olan Edelstaal/Orka Şirketler Gurubu ailesinin yaşam öyküsünü konu alan kitap 600 sayfadan oluşuyor.

Kitabın tanıtım toplantısına başta Holding’in CEO’su, DEİK Avrupa Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, yönetim kurulu üyeleri Erdal, Ertan, Aykut Torunoğulları, ailenin diğer bireyleri, kitabın yazarı Murat Tuncel ile 250 seçkin davetli katıldı.

Kitabın tanıtımı dolayısıyla Torunoğulları’nın sahibi olduğu Edelstal’da düzenlenen konuşan ve kendisi de Karslı olan ve eserleri 10 dile çevrilen ve  20 den fazla esere imza atan Edebiyatçı  Murat Tuncel, Torunoğulları ailesinin biyografik romanı özelliğindeki bu eserin aslında bir göç destanı olduğunu söyledi.

Kitabın hazırlanması konusunda Torunoğulları ailesinin kendisine her konuda yardımcı olduğunu söyleyen Yazar Murat Tuncel, “Bu kitapta, bir ailenin ömürler süren göçünün, başarısının ve yaşadıkları yerlerde kültürler arası kardeşliğe katkılarını ele aldım. Kitabı yaklaşık 5  yılda tamamladım. Bu kitabı yazmama karar vermemin asıl nedenlerinden biri, Turgut Torunoğulları’nın ticaret alanındaki inanılmaz başarısının yanında onun humanist bir karakterinin olmasıydı. Öte yandan romandaki diğer karakterlerden Faik Torunoğulları ve onun anılarındaki Molla Biro’nun yaşamları kitabı yazmaya karar vermemdeki en önemli etkenlerdi.” Dıyen   Tuncel  konuşmasına devamla

Kitabın öyküsü “Narin Kalesi’nden Kaçış’, Semerkant’tan başlayan bir göçün Mirişhan’da kısa bir mola vererek devam etmesiyle başlıyor. Torunoğulları’nın birkaç kuşağının yaşamına sığan Kars’ta konaklamayla devam eden göç yolu, sonunda Hollanda’nın Den Bosch kentinde sürekli ikametgâhına varıyor. Semerkant’ın cennetinden başlayıp, dünyanın bir başka cennetinde son bulan bu göç yolu, beş kuşak Torunoğulları ailesinin yaşamından kesitler içermektedir.” şeklinde konuştu.

Hayallerinizden vazgeçmeyin  sloganıyla hareket eden ve Torunoğulları ailesine çok önemli bir eser kazandırdığı için Yazar Murat Tuncel’e minnettar olduklarını belirten Edelstaal/Orka Holding CEO’su, DEİK Avrupa Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, hayal etmekle işe başlamanın önemini dile getirdi. Torunoğulları, “Her şey hayalle başlar ve yeterli çabayı gösterirsen gerçeğe dönüşür. Sizler de hayallerinizden vazgeçmeyin.  Ailemize çok önemli miras bırakan ve bizleri çok duygulandıran Murat Tuncel beye bütün Torunoğulları ailesi olarak şükranlarımı sunuyorum. Roman daha sonra filme de çekilecek ” dedi.

150 yıllık göç destanı  konusunda konuşmalar yapan  Erdal, Ertan ve Aykut torunoğullarının yanı sıra Hollanda da yaşayan  yazarlar Muzaffer Yanık, Selamün Yavuz ve Yavuz Nufel; Narin Kalesi’nden Kaçış’ romanının aslında 150 yıllık bir göç hikayesini anlattığını, başarılı bir ailenin biyografik romanı olduğunu, ayrıca bir bavul ile Hollanda’ya gelip burada büyük bir iş yerini yöneten bir ailenin başarı hikayesi olduğunu dile getirdiler.

Öte yandan salonda bulunan bazı Sivil Toplum Kuruluşları  temsilcileri de kitap hakkında görüş ve düşüncelerini dile getiriken, böylesi güzel bir eseri hazırladığı için Yazar Murat Tuncel’e ayrı ayrı teşekkür ettiler.

Programın son bölümünde Yazar Murat Tuncel ve Edelstaal/Orka Holding CEO’su Turgut Torunoğulları katılımcılara kitap imzaladılar.