Karsta 10 kişiden 1 kişiye bir traktör

Kars’ta her 10 kişiden 1 kişiye bir traktör düşüyor

Kars il genelinde traktör sayısı 15 bini buldu. Buna göre Kars’ın köylerinde her iki evden birisinde traktör var ve il genelinde her 10 kişiden 1 kişiye, bir traktör düşüyor.

Bu iddialar, Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi kökenli AK Parti Milletvekili Yunus Kılç’tan geldi.

Ahilik Haftası nedeniyle Kars’ta da bazı etkinlikler düzenlendi. Kars Valisi Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Bozkuş, Ticaret İl Müdürü Ticaret İl Müdürü Turgut Özer, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Burulday ve bazı daire müdürleri, Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen ahilik yemeğine katıldı.

Vali Eyüp Tepe, Milletvekili Kılıç ve beraberindekiler, daha sonra Kars Organize Sanayi Bölgesinde esnaf ziyaretinde bulunarak vatandaşların sorunlarını dinlediler. Bu sırada Vali Tepe ve Milletvekili Kılıç ve beraberindekiler, bir yerli traktör servisini ziyaret ederek işyeri sahibi ile bir süre sohbet ettiler.

Ziyaret sırsında açıklama yapan AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Kars’ta hızla artan traktör sayısından şikâyet ederek, bu sayının il genelinde 15 bini bulduğunu söyledi. Her köyde her iki aileden birisinde bir traktör bulunduğunu da dile getiren Kılıç, bu sayılara göre il genelinde her 10 kişinden bir kişiye, bir traktör düştüğüne dikkat çekti.

TRAKTÖRE VERECEĞİNİZ PARA İLE HAYVAN ALIN!

Sıfır bir traktörün yaklaşık olarak 65 Bin TL olduğunda da dikkat çeken Milletvekili Kılıç, Karslılara traktöre verecekleri para ile küçük ve büyük baş hayvan almaları önerisinde bulundu.

Daha önceleri her köyde ancak bir traktörün bulunduğunu da hatırlatan Kılıç, “Eskiden bir köyde bir traktör bulunurdu. Benim köyümde bile Hacı İdris Amca’nın 5000’lik bir Ford traktörü vardı. Onunda Dünya Bankası’nın desteği ile almıştı. Elbette ki bölge insanımızın tarım ve hayvancılıkta yaşadığı sıkıntılar var. Bu da bir yerde ne kadar ciddi mesafeler aldığımızıgöstermektedir. Tabiî ki her evde bir traktör olursa, borç da olur. Eskiden köyün ağası ancak bir traktör alırdı. Ben köylerimizi ziyaret ettiğimde de gözlemliyorum. Bir evin 20 dönüm arazisi var. Ama traktörü de var. Ama aslında bu 20 dönüm arazide görülen işi iki eski ırgat bir günde yapar. Ben gençliğimde ağabeyim il birlikte bir günde bu kadar bir tarlayı bir günde biçerdik. Ama bu çok yanlış ve bazı köylülerimiz çoluk çocuğunun rızkını bir traktöre bağlayarak onların rızkı ile de oynuyor. Traktör az hayvanı ve arazisi olanlar için gerekli bir ihtiyaç değildir. Ama şu anda yeni bir traktör ortalama olarak 65 bin TL civarındadır. Köylülerimiz bu parayla 50’nin üzeriden büyük baş hayvan alabilir ve bu hayvanlarının her türlü ek getirisinden de gelir elde edebilirler. Ama traktör ölü yatırım olarak kapıda yatar. Tabiî ki bunun önüne geçemeyiz. Kars’ta 60 Bin TL, 60 tane dana 30 da, tosun demektir. Bunlar bir yıl sonra kaç para eder. Çiftçimiz artık köyünde bir evden bir eve traktörle gidiyor. Artık köylülerimizin Köyde şehircilik yapmaması gerekir.” Dedi.

ADAPAZARI’NDA DA 75 HANELİK KÖYDE 63 TRAKTÖR

Vali Tepe de konu ile ilgili olarak Adapazarı’nda ki köyünden örnek vererek 75 hanelik köyünde 63 adet traktör bulunduğunu söyledi. Kars’ta olduğu gibi köylülerin arazi varlığı ile traktöre olan ihtiyaçlarıarasında uçurum bulunduğunu da kaydeden Vali Tepe, “Bizim Adapazarı’nda ki köyümüz 75 hane olmasında rağmen traktör sayısı 63 olmuş. Bizim köyün arazisi de avuç içi kadar ve Kars’ın arazileri kadar bol ve geniş değil. Yapılan iş ve arazi büyüklüğü meydanda. Traktöre ödemek ödenen paralar da ortada. Tabiki son yıllarda traktörlere çeşitli ensturumanlar da ekledi ama yapılan ve iş arazi büyüklüğü de doğru orantılı olmalıdır.” diye konuştu.

SANAYİ ZİYARETİNDE GEÇEN KONUŞMALAR ve İNCE DETAYLAR

MİLLETVEKİLİ YUNUS KILIÇ: 15 bin ne demek biliyor musunuz? Bizim nüfusumuzun yüzde 60’ı 50’si falan köylü: Kars’ta 10 kişiden bir kişiye traktör düşüyor. Saçım ak ama çok yaşlı sayılmam. Bizim köyde bir tane vardı. Benim babamın da durumu iyiydi. Ama hiçbir traktör almazdı. Bunlar bu ülkede şuanda aslında mesela bazı sıkıntılarımız vardı bu bölge insanının tarım ve hayvancılıkta. Ama bir yerde de baktığınız zaman aslında ne kadar ciddi bir mezhep aldığımızı gösteriyor. Her 10 köylüden birinin bir traktörü var.

GAZETECİ: TACETTİN DURMUŞ: Ama çoğu da borçlu sayın vekilim.

MİLLETVEKİLİ YUNUS KILIÇ: Ama 10 kişiden birinin traktörü olursa borçlu olur. Kamera madem çekiyor. Doğruyu da tespit edelim.  Eskiden köyde köyün ağası anca bir traktör alabilirdi. Şimdi ben gidiyorum köye. Üzülerek de görüyorum. Bir adamın 20 dönüm arazisi var. 20 dönüm arazi şu demek. 2 tane iyi biçen adam ırgat ikisi bir günde biçer. Ben abim ile beraber bir günde ikimiz 20 dönüm araziyi biçiyorduk tırpanla. Bir günlük iki kişinin işi için adam traktör almış. Ama yazık bu. kendinin çoluğunun çocuğunun rızkıyla da aslında bence zarar veriyor. Onun traktör almaması lazım. 5 kişiden birisinin olsun. Ama hayvan alsın. Başka gelirlerini karşılayıcı uğraşlar bulsun. Ama bu bir süreç. Bunun önüne geçemeyiz.

VALİ EYÜP TEPE: Bizim köy 75 hane. 75 hanede 63 traktör var. Bizim köyün arazisi de avuç içi kadar. 60 bin liralık bir traktöre para veriyor adam. Sonra onu karşılaması mümkün değil. Çünkü yapılan iş meydanda.

MİLLETVEKİLİ YUNUS KILIÇ: 60 bin lira Kars’ta 60 tane dana demek. 30tane tosun demek. 30 tane tosun satıyor. Çifti 6 bin liradan satıyor. Bir yıl sonra 180 milyon lira para demek. Bunları da hesaplaması lazım. Önce çiftçimizin traktöre binip bir evden bir eve gitmekten ziyade 30 tane tosun alması lazım. 100 tane koyun alması lazım. Köyde şehirlilik yapmaması lazım.