GEREKÇE
7 ilçesi, 2 beldesi ve 384 köyü bulunan Kars ilimizin kent merkezi de dahil olmak üzere çözüm bekleyen sayısız sorunu bulunmaktadır. İl merkezi, ilçeler ve köylerde yoksulluk had safhadadır. İşsizlik oranı %90’ı aşmıştır. Mazot, gübre ve tohum ücretlerinin yüzde yüz zamlanması nedeniyle, ilde hayvancılık ve tarım yapılamamaktadır. Halkın çoğu bu yıl tahıl ekememiştir. Hayvancılık yapan aile sayısı %50 düşmüştür.
Halk açlık ve yoksulluk içindedir. İlde tek bir yatırım olmadığı gibi halkın geçim kaynağı olan hayvan alım-satımı da ithal et nedeniyle büyük darbe almıştır. İl ve İlçe hayvan meydanları aylarca kapalı kalmaktadır. Hayvanlarda şap hastalığı olduğu ilgili makamlar tarafından duyurulmuş ancak bu konuda hiç bir önleyici tedbir, aşı vb. faaliyet hayata geçirilmemiştir. Bu nedenle de ithal et girişi artmış, hayvan fiyatları büyük oranda düşmüştür.
Kars sadece ekonomik açıdan değil aynı zamanda görünüm itibari ile en geri kalmış iller arasındadır. Kent merkezindeki alt yapı çalışmaları tamamlanmış değildir. Şehir içi yollar çukurlarla doludur. Sokakların çoğu berkitme yol olup, asfalt ve parke taşı çalışması yapılmamıştır. Kent merkezindeki mahallelere 24 saat kesintisiz su verilmesi hala sağlanmış değildir.
Şehir içinde bulunan kanallar üzeri kapatılmamış, çöp ve kanalizasyon suları ile doludur. Kars Çayı’nda oluşan kirlilik bir türlü önlenmemektedir. Kars Çayı yatağına kanalizasyon boruları bağlanmıştır. Tarihi yapılar da bakımsızlıktan yok olmak üzerdir. Turistik hiç bir hizmet yoktur. Kentte kentsel dönüşüm adı altında vatandaşların evlerine, arsalarına el konulmakta, gecekondularda oturan yoksullar evlerinden çıkarılmaktadır. Kaleiçi Mahallesinde sit alanı olarak ilan edilen yerler, yıllarca imara açık tutulmuştur. Mahalle yıkık evler ve taş yığınları ile doludur. Söz konusu alanda zaten onlarca gecekondu bulunmaktır. Vatandaşlar tapulu arsalarına ev yapmış ancak hala ruhsat alamamaktadırlar.
Karadağ Mahallesi çöp alanı olarak kullanılmaya devam ediyor. Katı Atık Deposu ödenek yok diye faaliyete geçirilmiyor. Diğer mahallelerde de boş arsalar çöp yığınları ile doludur.
Ayrıca ildeki eğitim ve sağlık hizmetleri son derece yetersiz ve kalitesizdir. Okulların çoğu alanına göre fiziksel donanımdan yoksundur. Görev yapan öğretmenlerin çoğu sözleşmeli olup, ilde görev yapama süreleri son derece kısadır. İl LYS sınavlarında başta olmak üzere, sınav başarı ortalamalarında son sıralarda yer almaktadır. Öğretmen açığı bir türlü giderilmemektedir.
Sağlıkta dönüşüm projesi adı altında yapılan değişikliklerle katılım payının yükseltilmesi, işsizlik oranının %90’lara vardığı ilde, vatandaşları mağdur etmektedir. Bu uygulama Yeşil Kartlı olmanın avantajlarını azaltmıştır. Kars ilinde yoğun bakım, erken doğum, yanık üniteleri tam teşekküllü olarak bulunmamaktadır. Uzman doktor sayısı yok denecek kadar az olup Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Kafkas Üniversitesi Hastanesindeki eksikler giderilmemektedir.
Doğum Hastanesinde genelde tek doktor çalışmaktadır. Üniversite Hastanesinin tıbbi donanım ve kadro ihtiyacı gündeme alınmıyor. Bu sorunlar İlin en bilinen sorunlarından sadece bir kaçıdır.
Yukarıda kısaca belirtilen Kars ilinin sosyo-ekonomik durumu ve yaşanılan sorunlar göz önüne alınarak, Kars ilinde her alanda yaşamı artık felç eden sorunların çözümü için acilen neler yapılabileceğinin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması gerekmektedir.