Kars, Şeker Fabrikasına sahip çıkmalı

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, “Şeker Fabrikası kapanıyor” dedikodularına kimsenin inanmamasını isteyerek, “Bu tür söylemler yalnızca dedikodudan ibarettir.” dedi.

 Kars Çiftçisini ve Sivil toplum kuruluş ve üyelerini fabrikaya destek olmaya çağıran Abdullah Necli, “2014 yılında fabrikamızda üretim yeterli pancar olmaması sebebiyle çalışma yapılmamıştır. 2015 yılında Allah, kısmet ederse 30 bin tonun üzerinde pancar üretimini gerçekleştirebilirsek bunu başarabilirsek Kars çiftçileri ile omuz omuza el ele verirsek inşallah üretim yapılacaktır. Amacımız çiftçilerimizle el ele verip bir birimizi destekleyip eksikliklerimizi giderdikten sonra Kars Şeker Fabrikasının Bacası tüttürmektir. 2014 yılında pancarımız Erzurum Şeker Fabrikasına gitmiştir buna rağmen Kars pancar çiftçisi kar etmiştir şöyle ki bir ton pancarın çiftçimize maliyeti 167 liradır ödediğimiz para 180 liradır ton başına çiftçimiz 13 lira kar etmiştir. Diğer taraftan polar şeker varlığına baktığımızda Kars Pancarı 18-23 polar şeker oranıyla Türkiye birincisidir” dedi.

“Ben Karslıyım diyen Karsın Tek Tüten Bacası Şeker Fabrikası diyen bütün Karslıları Karsta yaşayan çiftçilerimizi ve sivil toplum kuruluşu üyelerini yanımızda görmek istiyoruz” diyen Necli, “Lütfen Kars Şekerin Işığı Sönmesin söndürülmesin. Kars Şeker Fabrikamıza Sahip çıkalım. Kars Şeker Fabrikasında çalışan işçilerimiz bu kampanya döneminde omuz omuza verdi Karslı çiftçilerimiz ile birlikte el ele vererek 66 kişi guruplar halinde tarla kiralamak suretiyle veya akrabalarının tarlalarına ortak olmak suretiyle şeker pancarı ekeceklerdir. Yani fabrika işçisi de Karslı çiftçimizde omuz omuza verip fabrikamızın bacasının tütmesine yardımcı olacaktır hepimiz elimizden gelen desteği vereceğiz.” diye konuştu.

Abdullah Necli şunları söyledi:

“Yeterli derecede şeker pancarının üretilmemesiyle geçen yıl üretimi durmuştur. 2015 yılında inşallah 30 bin tonun üzerinde pancar üretimini başarabilirsek Kars çiftçileriyle beraber inşallah üretim yapılacaktır. Amacımız çiftçilerimizle el ele verip birlikte eksikliklerimizi giderdikten sonra Kars şeker fabrikasının bacasını tüttürmektir. 2014 yılında pancarımız Erzurum şeker fabrikasına gitmiştir buna rağmen Kars pancar çiftçisi kar etmiştir şöyle ki 1 ton pancarın çiftçimize maliyeti 160 liradır ödediğimiz para 180 liradır. Ton başına çiftçimiz 13 lira kar etmiştir. Diğer taraftan polar şeker varlığına baktığımızda Kars pancar 18-3 polar şekeri oranıyla Türkiye birincisidir. Geçen yıl pancarımızın Erzurum’a gönderilmesiyle çiftçilerimiz aynı zamanda küspe temininde zorluklar çekmiştir. Kısmet olursa 30 bin tonun üzerinde pancar üretimini yaptığımız zaman küspeyi çiftçilerimizin kapılarının önlerine kadar getirip neredeyse ahır teslimi yapılacaktır.”

30 bin tonun üzerinde pancar üretimi olduğunda çiftçilerin söküm avantajlarının da olacağını kaydeden Necli, “Yani söküm süresi uzayacak ve çiftçilerimiz sökümü çok rahat bir şekilde gerçekleştirecekler. Diğer taraftan tarım bakanlığınca pancar ekimi teşrif kapsamında çapa makinesinin temini için destek verilmektedir bu da çiftçimiz için ayrı bir ayrıcalık sağlayacaktır. Ülke politikası olarak baktığımızda bir dekar pancarın ekimi devletimizin kişiye 3 bin dolarlık yatırımı karşılığına denk gelmektedir. Bu 3 bin dolar göçün maliyetidir. Pancar çiftçisi bu noktada devletimize destek verecektir. Kars’ın tek tüten bacası şeker fabrikası diyen bütün Karslıları, Kars’ta yaşayan bütün çiftçilerimizi, sivil toplum örgütlerini yanımızda görmek istiyoruz. Lütfen Kars şekerinin ışığı sönmesin, söndürülmesin Kars fabrikamıza destek çıkalım. Fabrikamızda çalışan işçilerimiz bu kampanya döneminde omuz omuza verdi Karslı çiftçilerimizle birlikte el ele vererek 66 kişi gruplar halinde tarla kiralamak suretiyle veya akrabalarının tarlalarını kiralamak suretiyle pancar ekeceklerdir. Yani fabrikamız işçisi de, çiftçilerimizde fabrikamızın bacasının tütmesine yardımcı olacaktır hepimiz elimizden gelen desteği vereceğiz.” açıklamasını yaptı.