Kar üstünde düşe kalka cirit keyfi

Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç Köyü’nde gençler kendi aralarında düzenledikleri turnuvalarla ata sporu olan ciriti yaşatıyorlar.

Her hafta sonu Selim’e bağlı Aşağı Sallıpınar, Çıplaklı, Kekeç köylerinde düzenlenen Atlı Cirit müsabakalarını bu hafta sonu Kekeç köyü ev sahipliği yaptı. Gençlerin cirit için özel olarak yetiştirdikleri atlarıyla kar üzerinde yaptıkları cirit müsabakalarında görülmeye değer sahneler oluşuyor.

Köy halkının da büyük ilgi gösterdiği turnuvalarda geçmişte cirit oynayanlar için de ayrı bir seyir zevki oluşturuyor. Köylülerin cirit izlemek için soğuk havaya aldırış etmedikleri dikkat çekerken, cirit oynayanların düşme anları ise renkli görüntülere sahne oluyor.

Gençler, hafta sonlarını cirit oynayarak değerlendirdiklerini söyleyerek, yaptıklarının spordan öte gelenekleri sürdürmek olduğuna vurgu yaptılar. Atlarını özel olarak cirite hazırlayan gençler izleyenlerin büyük beğenisini topluyor.

Köylüler ise, “Unutulmaya yüz tutmuş ata sporumuzu gençlerimiz icra ediyor. Bu durum bizi oldukça mutlu ediyor ve geçmişte bizim de oynadığımız Cirit’i izlerken gençliğimizi hatırlıyoruz.” dediler.

DOSTLUK MAÇI YAPIYORUZ. SOĞUKLAR BİZİM İÇİN ENGEL DEĞİLDİR

Çetin Güneş: Çıplaklı köyünden Selim Kekeç köyüne cirit oynamaya geldik. Dostluk maçı yapıyoruz. Sağ olsun köydekiler bizi misafir ettiler. Kar üzerinde cirit oynamak daha zevklidir. Düşmesi dahi çok mutluluk verir. Ben kulüpte çalışıyorum aynı zamanda bu sporun yaşatılması için her sene bu etkinliği yapacağız. Her hafta burada cirit oynanır. Güzel bir duygu bu sporu yaşatmaya çalışıyoruz. Bizleri burada misafir ettiler çok memnun olduk. Bu spor kış ayı boyunca her Pazar günü yapılır. Kışta bu spor daha güzel yapılıyor. Köydeki insanlar herkes gelip burada toplanır, yapılan ciritleri izlerler. Soğuklar bizim için bir engel değildir. Cirit sporu da bazı kurallar geçerlidir. Özel bir oyundur. Atı yakaladığın zaman puan alıyorsun ya da ciriti havada tuttuğun zaman yine puan alıyorsun.

ATA SPORUNU YAŞATMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGUDUR

Turan Başkale: Başka köylerden gelen gençler burada cirit oynar. Bu bir ata sporudur. Bu spor sadece Selim’de oynanır. Amacımız geleneği yaşatmak ve sıkı sıkı bunlara bağlı kalmaktır. Attan düşmek ya da soğuklar pek etkilemiyor. Burada yapılan tatlı bir spordur. Bu sporu daha çok yaşatmak için buna dikkat ediyoruz. Elimizden geldiğince bunu yapıyoruz.

BİZLER YERİMİZİ YENİ NESİLLERE BIRAKTIK. İÇ ANADOLUNUN PAMUĞU BİZDE ‘PAMUK KAR’ DİYORUZ

Metin Özbaş: Her hafta Pazar günleri köyler arası cirit oynanır. Halk bir araya gelerek izler, başka köylerden misafirler gelir. Bir ata sporudur. Benim oğlumda oynuyor. Bizlerde gençken oynardık ama şimdi artık bu yeni nesillere kaldı. Gençlerimiz bunu devam ettirecektir. Ben İstanbul’da oturuyorum. Bu gelenekler Selim’de yaşatılıyor. Çok güzel bir spor. Bugün burada müsabaka olduğunu duydum ve bende izlemeye geldim. İç Anadolu’da ‘Pamuk’ diyorlar bizde Kars’ta da ‘kar’ diyoruz. Düştüğümüzde bizim hoşumuza gidiyor. Güzel bir ata sporunu yaşatmaktan gurur duyuyoruz.

BU MEYDANA GİRİNCE BAĞIMLI OLUYORSUNUZ

Muhammet Ekinci: Her hafta sonu köyümüzde oynarız bu etkinliği. Karın keyfini çıkarıyoruz. Rakip vardır, ama en çok atlarımıza dikkat ediyoruz. Tabi bu bir oyundur düşeceksin de ama çok zevklidir. Atlarımızla cirit oynuyoruz. Her hafta toplanıyoruz arkadaşlarla sonra başlıyoruz. Yazları kulüp atlarımızla oynuyoruz yazın ise hep yerli hem de kulüp atlarımızla oynuyoruz. Bu ata sporunu yaşatmak gerçekten gurur vericidir. Bu meydana girince bağımlı oluyorsunuz ve çıkmak istemiyorsunuz. 5 yaşındaki bir çocukla 50 yaşındaki bir dedemiz bu sporu beraber oynayabiliyor.

BİZLERDE OYNAMAK İSTERİZ

Necati Ekinci: Kekeş köyündenim. Her hafta sonu Pazar günleri burada cirit oynanırken bizlerde gelip izleriz. İlerde bizlerde oynamak isteriz. Onları gözlemlerken bizlerde cirit oynuyoruz. Cirit iki grup arasında amaç ciriti yere düşürmemektir. Ben de ilerde bu ata sporunu devam ettirmeyi düşünüyorum. İlk öncelikle atımı koruyacağım sonra cirit oynayacağım.