1855 Gazi Kars Zaferinin en yoğun yaşandığı ve yakın çatışmalar nedeniyle duvarlarının kanla kaplanması nedeniyle Kanlı Tabya adı verilen tabya Sismografik Harp Müzesi olarak turizme açılacak. Restorasyon çalışmaları bu yıl sonuna yetiştirilecek.
Halitpaşa Mahallesinde 15 bin metrekare alan üzerinde kurulduğu bilinen Kanlı Tabya’nın üzeri 1.5-2 metre toprakla örtülmüş. O dönemlerde atılan top mermilerinin tabyaya zarar vermemesi ve kamuflaj için örtülen topraktan geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmaları sırasında el bombaları ve top mermileri de çıkmıştı.
Kars’ın düşman işgallerine karşı nasıl savunulduğunun, ne şartlar altında mücadele verildiğinin en çarpıcı örneklerini anlatan Kanlı Tabya, ismini de yaşanan yakın çatışmalar nedeniyle duvarlarının kanla sulanmasından aldı. Bugüne kadar harabe olarak kalan, içerisinde ballycilerin mekan tuttuğu Kanlı Tabya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkarması için başlattığı restorasyon çalışmalarıyla turizme artık turizme kazandırılacak.
KARS’TA 46 TABYA BULUNUYOR
Gazi Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay sona yaklaşılan restorasyon çalışmalarını sık sık takip ediyor ve çalışmalar hakkında bilgi alıyor. Kanlı Tabya’nın 1855 Kars Zaferinin en yoğun yaşandığı bir yer olduğunu belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Kanlı Tabya’nın Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından tescil edilerek, Kültür Bakanlığı mahiyeti altına alındığını söyledi. Kars’ın tabyalarıyla ünlü bir şehir olduğunu ve 46 tabya ile Türkiye’deki en çok tabyaya sahip olan il olduğunu ifade eden Doğanay, Kanlı Tabyanın 26 Haziran 2012 tarihi itibariyle ihalesinin yapıldığını, 9 Temmuz 2012 tarihi itibariyle de yer teslimi yapılarak Abdurrahman Alınak isimli işadamımıza ihalenin verildiğini belirtti.
HARP TARİPİ MÜZESİ OLACAK
Kanlı Tabya’nın Sismografik Harp Tarihi Müzesi olacağını ifade eden Doğanay, Işıklı efektlerle yapılmış, 1855 Kars Zaferini anlatan bir müze olacağını ve bölgenin en büyük müzelerinden biri olacağını kaydetti.
DİĞER TABYALARDA KURTARILACAK
Kanlı Tabyada başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla diğer tabyalarda da benzer çalışmaların yapılacağını vurgulayan Doğanay, Bilimsel Tabyalar Kurulu ile birlikte Karabağ Tabya, Nal Tabya, Gemli Tabya ve toplam 46 tabyada da çalışmalar yapılacağını ve böylelikle hepsinin turizme kazandırılacağını ifade etti.
KANLI TABYANIN ÖNEMİ
Kanlı Tabya denmesinin sebebi yine halk ağzında, halk dilinde bir söylenti var; 1855 Kars Zaferinde artık burada iki karşı cephe birbirlerine o kadar yaklaşmışlar ki, o kadar yakın savaş olmuş ki bu tabyanın bulunduğu alan üzerinde artık duvarlar kan olmuş. Duvarların kan olması sebebiyle buraya halk dilinde Kanlı Tabya ismi verilmiş. O gün bugünde Kanlı Tabya olarak biliniyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay şunları söyledi:
“Kars malumunuz tabyalar şehri, en çok tabyalara sahip illerden bir tanesi Kars’tır. 46 tabya ile şuanda birinci sıradayız Türkiye’de. Tabyalardan en önemlisi olan kanlı tabyadayız şuanda, malumunuz kanlı tabya il kültür turizm bakanlığı Kültür Varlıkları Müze Müdürlüğü tarafından 2011 yılının 7. ayında bölgenin harp tarihi müzesi olmak üzere ihale edildi. Erzurum Kültür Müdürlüğü tarafından işlemlere başlatıldı. Bölgemiz mütaahitlerinden olan Abdurrahman Alınak tarafından şuan da burası yapılmaktadır. 2013 yılının 11. ayında restorasyon işi tamamlanmış olacak, 2013 ün 11’nci ayından sonra tefriş ihalesi yapılacak. Bölgenin en büyük Sismografik Müzesi yani ses ve ışık oyunlarıyla yapılmış olan ve o zamanın tarihini ve geçmişini anlatabilecek ses oyunlarını anlatan müze olacak. Eminim ki bu Kanlı Tabya bittikten sonra hem Kars’ın hem de bu bölge ve mahallenin kaderi değişmiş olacak. Çünkü bölgedeki en büyük Açık Hava Müzesi ve Sismografik Müze olarak tarihe geçecek. Aynı zamanda bu tabyalar şehri olan Kars’ta bir ilk, tabyalarımıza el atmış olacağız. Tabyalarımızın gerçeğini Türkiye’mizin gerçeğine taşımış olacağız. Bununla bir ilki başarmış olup inşallah Kars tarihinde büyük önem arz eden 46 tabyanın yapımına böylece başlamış olacağız. Biz bu tabyaları projelendirirken bölge milletvekillerimizin de çabalarıyla bunu bakanlığa götürdük. Milletvekillerimiz bizzat bunu bakanlıkta takip ederek bu projeleri çıkardılar. Onlara da ben sizin huzurunuzda teşekkür ederim. Yine Valimizin turizm aşığı bir Vali olması da bunları tetikliyor. Sayın Valim ‘diğer tabyaların durumu ne olacak, onlarla ilgili de proje yapalım’ diye talimat verdiler. Kanlı Tabya 1855 Kars zaferinde adı büyük tabya olarak yer alıyor. Kars’ın tarihini değiştiren bu büyük tabya yakından yapılan süngü savaşlarından dolayı duvarlarına sıçrayan kandan dolayı adını Kanlı Tabya olarak alıyor. O günden bu yana duvarlarına sıçrayan o kanlardan dolayı adı Kanlı Tabya olarak almıştır. 2013 yılının 11. ayında inşallah bölge turizmine, Türkiye turizmine, dünya turizmine hem bir bölgenin nasıl kazanıldığını nasıl bugünlere getirildiğini anlatan Sismografik Müze olarak hizmet verecek hem de bölgenin makûs tarihini değiştirecek bir tarih müzesi olarak hizmete geçecektir inşallah.”