Büyük Kale Otel’deki toplantıya, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İŞKUR Müdürü Yusuf Bulut, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, İŞKUR’un birim amirleri, kadın girişimciler, Ağrı, Iğdır ve Ardahan’dan STK temsilcileri katıldı.
Burada bir konuşma yapan İŞKUR Kars İl Müdürü Yusuf Bulut, bu konferansın düzenlenmesinde büyük katkısı bulunan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toplantının amacının; kadınların istihdam edilebilirliğini artırmak, bunların daha iyi işlere girişlerini kolaylaştırmak, kadının işgücüne katılımının önündeki engelleri azaltmak amacıyla yapıldığını, özellikle yerel düzeyde İŞKUR’u daha etkili kamu istihdam hizmeti sunmasını amacıyla desteklemek olduğunu ifade etti.
“Anayasamız, yasalarımız ve Uluslararası sözleşmelerimiz çalışma hayatında kadın-erkek eşitliğini teminat altına almıştır.” diyen Bulut, şunları söyledi:
“Anayasamızın 10 uncu maddesinde “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” denilmiştir. 70 inci maddesinde ise; "Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez" denilmek suretiyle kamu hizmetlerine girişte kadın-erkek eşitliği teminat altına alınmıştır.
Öte yandan, Ülkemizin de onaylamış olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) İş ve Meslek Bakımından Ayrım Hakkındaki 111 Sayılı Sözleşme ile, işe yerleştirmelerde adil ve eşit davranılması konusunda yükümlülük almıştır. Bu sözleşme onaylanmış olması nedeniyle iç hukuk kuralı haline getirilmiştir. Sözleşmenin 2 nci maddesinde ise; “Bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu üye memleketler, ulusal şartlara ve tatbikata uygun metotlarla; bu sözleşmede ele alınan anlamda her türlü ayırımı ortadan kaldırmak maksadıyla iş veya meslek edinmede ve edinilen iş veya meslekte tabi olunacak muamelede eşitliği geliştirmeyi hedef tutan milli bir politika tespit ve takip etmeyi taahhüt eder.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, cinsiyet eşitliği hususu 4857 sayılı İş Kanunumuzun “Eşit Davranma İlkesi” başlıklı 5 inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.” hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan, Ülkemizin de taraf olduğu, BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesinin 2 nci maddesine göre herhangi bir kişi veya kuruluşun kadınlara karşı ayırım yapma girişimini önlemek ve kadınlara karşı ayırımcılık oluşturan mevcut yasa, yönetmelik, adet ve uygulamaları değiştirmek veya feshetmek için yasal düzenlemeler de dahil gerekli bütün önlemler alınacaktır. Bununla birlikte sözleşmenin 11 inci maddesinde taraf devletler, kadın ve erkek eşitliği temelinde istihdam konularında kadına karşı ayırımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik bütün uygun önlemleri alacaklardır ifadeleri yer almaktadır.
Kurumumuz olarak ülkemizde %26 olan kadın istihdamını arttırmak ve katkıda bulunmak için meslek edindirmede, İl Müdürlüğümüz (İŞKUR) olarak işbirliği içinde bulunduğumuz kuruluşlarla yapılan kurslardan istihdam garantisi aranmadan düzenlenen bu kurslara katılan ,2012 yılı içinde toplam 147 kursiyerin, 145 i kadın olmak üzere kursiyerlerimizin %98’ ini oluşturmaktadır. Özel işverenlerle istihdam garantili kurslar da ise; 330 kursiyerin, 224’ ünü kadın olmak üzere sadece 2012 yılı içinde eğitim gören kursiyerlerimizin büyük bir çoğunluğunu kadın kursiyerlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup, katılımcı kursiyerlerin % 74 ‘ne tekabül etmektedir.
Ayrıca kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda istihdamı sağlanan toplam 9665 çalışanın, 1044 kişisi kadın çalışanlardan oluşmaktadır. 2012 yılında TYÇP (Toplum Yararına Çalışma Programları) adı altında beden işcisi kapsamında olmasına rağmen çalışanların %20’ sini kadın elemanlar oluşturmaktadır. İşe yerleştirmelerde 2012 Yılı Eylül ayı sonu itibariyle 183 erkek, 76 kadın olmak üzere toplam 259 kişiye iş imkanı sağlanmış olup, istihdam edilenlerin 27 adeti kamu sektörüne , 232 adeti ise özel sektöre aittir. İş başı eğitim (staj) programları kapsamında ise toplam 30 kursiyerin ise 10 u kadınların katılımıyla gerçekleşmektedir.
Son olarak da kurumumuzla ortaklaşa yapılan istihdam garantili kursumuz olan çağrı merkezi görevlisinde ise; 243 kursiyer arasından, 191’i kadın olmak üzere istihdam edilenlerin %78’ ne tekabül etmiş olup, kadın istihdamı sağlanmıştır. Bu bilgileri paylaştıktan sonra konuşmamı sonlandırmadan evvel Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi, kadınların iş gücü piyasasına girişlerini artırarak, daha çok kişiyi istihdama çekmek ve istihdamda tutmak ve buna yönelik politikaların tasarlama, geliştirmek ve uygulama konusunda İŞKUR’un mevcut kapasitesinin iyileştirmesi hedef alan konferansımızın verimli geçmesini temenni eder saygılar sunarım.”