Hazret Yahniler Dağı’nda anıldı

Anadolu’nun manevi Fatihi Şehit Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri, şehit düştüğü Yahniler Dağında dualarla anıldı.

3 gün süren 1. Uluslararası Harakani Sempozyumuna katılan 14 ülkenin bilim adamları, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar, Ebu’l Hasan Harakani’nin şehit düştüğü Ani yolu üzerindeki Yahni Dağı’na tırmanış gerçekleştirdiler.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebu’l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi (EHAM) ile Harakani Vakfı’nın ortaklaşa organize ettiği sempozyumun kapanış oturumu olan 13. oturum sonrası, Horasan’ın Bistam şehrinin Harakan köyünde 963’te doğan Ebu’l Hasan Harakani’nin müritleriyle beraber katılmış olduğu Kars muharebelerinde, 1033’te şehit düştüğü Ani yolu üzerinde bulunan Yahni Dağı’na tırmanış gerçekleştirildi.

KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan burada yaptığı konuşmada, hem Harakani Hazretleri’nin tanınması hem de Kars’ın onunla özdeşleşmesi noktasında önemli bir adım atıldığına değindi. Erdoğan, “Sempozyumla Harakani Hazretleri’nin eserlerinin neşredilmesi barış, kardeşlik kapsayıcılık olan öğretisinin dünyaya yayılması sonucu çıktı. Sempozyumda, üniversitemiz bünyesindeki Ebu’l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin enstitüye dönüştürülmesi ve ilahiyat fakültesi içerisinde Ebu’l Hasan Harakani kürsüsünün oluşturulması, sempozyumun her yıl devam etmesi ve bu çerçevede en geç 2017 yılında Unesco nezdinde tüm dünyada Harakani yılının ilan edilmesi talepleri ortaya çıktı.” dedi.

Tırmanış, Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Hıra’nın, okuduğu Kur’an-ı Kerim ile sona erdi.

Yayınlanan sonuç bildirgesinde de, Kafkas Üniversitesi ve Seyyid Ebu’l Hasan Harakani Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri, 11-13 Ekim 2012’de Kars’ta gerçekleştirilen ‘1. Uluslararası Anadolu’nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri Etkinlikleri’ ne yurt içinden ve yurt dışından katılan 54 bilim insanının sundukları tebliğlerle Ebu’l-Hasan Harakani’yi çeşitli yönleriyle ele aldıkları bildirildi.

SONUÇ BİLDİRGESİ İLE UNESCO’DAN 2016 – 2017’NİN ‘HARAKANİ YILI’ İLAN EDİLMESİ İSTENDİ

Harakani Hazretlerinin mübarek varlıklarından haberdar olmanın yüce Allah’ın bir lutfu olduğunu, ‘1. Uluslararası Anadolu’nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri Etkinlikleri’ nin bu bağlamda pek çok kişiye açılan ilahi bir rahmet kapısı olacağını dile getirildi.

Harakani Hazretlerinin evrensel, birleştirici, barışçıl ve kapsayıcı düşünce sisteminin temel parametrelerini ortaya koymuşlar, Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alarak yeni nesillere tanıtılmasının önemine işaret edildi.

Tebliğlerde Harakani Hazretlerinin, 1033 tarihinde bu topraklarda şehit düşerek Anadolu’nun İslamlaştırılmasında Ahmet Yesevi’ye öncülük ettiğine, kabrinin keşfedildiği 1579’dan bu yana tarih kitaplarımıza, minyatürlerimize, edebiyatımıza konu olduğuna ve asırlardır Kars iline manevi ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.

Harakani Hazretlerinin “din”in ve “dil”in sorulmadığı irfan sofrasına günümüzde ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu gösteren ve dileyenin bundan nasibini almasını temenni eden bildiriler sunuldu.

Harakani Hazretlerinin Anadolu’da yaşamış diğer erenlere tesirine yönelik tematik sempozyumların düzenlenmesi ve yapılacak bilimsel çalışmaların daha etkili olabilmesi maksadıyla Ebu’l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bir enstitüye dönüştürülmesinin ve Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde adına kürsü oluşturulmasının büyük bir önem taşıdığını vurgu yapıldı.

Harakani Hazretleri ile ilgili tüm eserlerin bir an önce tahkikli neşrinin yapılmasının ve yabancı dillere çevrilerek tüm dünyanın Harakani’nin tasavvuf öğretisiyle aydınlatılmasının önemine değinildi.

Son olarak, bu sene ilki düzenlenen sempozyumun her yıl tekrarlanarak Harakani Hazretlerinin düşünce anlayışının daha geniş kitlelere ulaştırılmasını ve Harakani’nin on asır evvel yaptığı evrensel çağrının tüm dünyaya tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından 2016 - 2017’de “Harakani Yılı” ilan edilmesini ortak kanaat olarak ifade etmişlerdir.

 

HARAKANİ SEMPOZYUMUNDA 48 BİLİMSEL ÇALIŞMA SUNULDU

Dünya’nın Harakani sevdalıları Kars’ta buluştu

KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Harakani Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Harakani Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Uluslararası Harakani Sempozyumu’nun 11-13 Ekim tarihleri arasında yapıldığını ve sempozyumun Harakani’nin tanınmasına önemli bir ışık tuttuğunu söyledi.

SUNUMLARLA HARAKANİ

Erdoğan sempozyumu şu şekilde değerlendirdi:

“Harakani Hazretleri’nin şehit düştüğü Yahniler Dağı’na yaptığımız tırmanışla sempozyumu bitirmiş bulunmaktayız. Sempozyumda 48 bilimsel çalışma sunuldu. Bu 48 araştırma, dünyanın ve ülkemizin çeşitli yerlerinden değerli bilim insanları tarafından sunuldu. ABD, Almanya, Pakistan, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan’dan ve çeşitli üniversitelerden değerli bilim adamları tarafından aktarıldı.

HARAKANİ SEVDALILARI

Harakani sevdalıları çeşitli yerlerden buraya iştirak ettiler. Yaklaşık 200 kişi şehir dışından misafirimiz geldi. 3 gün burada ağırladık, çok da memnun kaldılar. Sempozyumun başarılı geçtiğini düşünüyorum. Amacına uygun olarak hedefine ulaştığını düşünüyoruz.

AMAÇ HARAKANİ HAZRETLERİNİ DÜNYAYA TANITMAKTIR

Amacımız; Harakani Hazretlerini dünyaya tanıtmaktı. Bu çerçevede sempozyumda sunulan bildirilerin buna hizmet ettiğini düşünüyoruz. Harakani Hazretleri Mevlana’ya göre 300 yıl önce yaşamış irfanımızdır. Mevlana Hazretleri tüm tasavvufi anlayışını ve İslam düşüncesini Harakani Hazretlerinden almıştır. Harakani Hazretleri, Mevlana Hazretlerinin bir piri olarak kabul edilir.

HARAKANİ VE MEVLANA’NIN KULLANDIĞI DİL AYNI

Kullandıkları dil de aynı. Harakane Hazretleri diyor ki, “Kim Harakani sofrasına gelirse kim olduğunu sormayın. Karnını doyurun ve yolcu edin” diyor. Mevlana Hazretleri de “Her ne olursan ol yine gel” diyor. Bunlar aynı anlayıştır. Harakani Hazretleri Mesnevilerde de Mevlana’nın ilham kaynağı olduğu bilinmektedir.

İNSANLAR AKIN AKIN HARAKANİ HAZRETLERİ’Nİ GÖRMEYE GELECEKLER

İnşallah bu çalışmalarımızla Mevlana Hazretlerinin tanınmışlığını Harakani Hazretleri’nde de yapmış oluruz. Şuan Mevlana Hazretlerinin Konya için manevi katkısının yanında maddi bir katkısı da vardır. İnşallah Harakane Hazretleri ile Kars özdeşliğinde aynı anda düşünüldüğünde inanç noktasında ve maneviyat noktasında Konya’da yaşanılan bahtiyarlığı yaşar diyelim. Bu tür etkinliklerin mutlaka ciddi bir katkısı olacaktır. İnanç turizmini etkileyecek, insanlar akın akın Harakani Hazretleri’ni görmeye geleceklerdir.

KARS SADECE BU BÖLGE İÇİN DEĞİL KENDİSİ İÇİN DE BİR AÇIK HAVA MÜZESİDİR

Yahni Dağı Harakani Hazretlerinin 1000 yıl önce şehit düştüğü dağdır. Alparslan’ın Anadolu’ya gelişinde 40 yıllık bir zamandan önce gelmiş, yerleşmiştir. Burayı feth etmek için gelen bir mücahittir. Gelen ordu bu mücadeleyi görünce Harakani hazretleri onları geri gönderiyor ve kendisi burada müritleriyle beraber dergah kuruyor. 40-50 yıl sonra buradaki karşılaşmada şehit düşüyor. Harakani’nin şehit düştüğü dağ burası oluyor. Burada daha sonra Osmanlı-Rus savaşları oluyor. Daha nice Harakani Hazretleri burada şehit düşmüştür. Kars sadece bu bölge için değil kendisi için de bir açık hava müzesidir. İnşallah bu değere bizler üniversite, belediye, valilik beraber yürüteceğiz. Şehitler genelde şehit düştükleri yerde gömülürler. Harakani Hazretleri de önce burada daha sonra 570’li yıllarda Osmanlı Paşası ve askerin rüyasına giriyor. Daha sonra 4-5 defa rüyalara gidince Osmanlı Paşası ve askerleri buralara gelip yerini tespit ediyorlar ve naşını alıp şuan da olduğu yere götürüyorlar.”