Hamza Senger'den 1915 Ermeni tehciri açıklaması

Karslı işadamı Hamza Senger, 1915 Ermeni tehcirine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Senger, 24 Nisan'ın "soykırım" günü ilan edilmesi girişimlerine tepki göstererek ; "Türkler tarihin hiçbir döneminde soykırım yapmamışlardır, asıl soykırım Türklere yapılmıştır, bunu belgelerle ispat edebilirim, dedi.

İtalyan ve Fransız parlamentolarının 24 Nisan’ı sözde Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan etmesi 104 yıldır bitmeyen tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

“1914-1921 arasında Kars’ta binlerce Müslüman’ın katledildiğini söyleyen Hamza Senger açıklamasında şu görüşlere yer verdi :

Ermeni soykırımı iddiası, büyük bir yalandan ibarettir. 104 yıldır bu yalanla Batılı güçler Türkiye’yi soykırım iddiaları ile suçlanıp, köşeye sıkıştırmaya çalışıyor, Batılılar tarafından tehdit unsuru olarak kullanılıyor. Ermeni lobisi, ABD, İlgiltere, Fransa, Rusya, Almanya ve İtalya’da diaspora faaliyeti yürütüyor. Ellerinde hiçbir belge yok, sadece yalandan ve iftiradan ibaret bir faaliyet. Konuyu bağımsız tarihçiler araştırsın arşivler açılsın diyoruz, ona da yanıt alamıyoruz. ‘1.5 milyon Ermeni katledildi’ söylemi gerçek olmayan politik bir slogandır. Sadece Kars’ta 1914-1921 arasında binlerce Müslüman Türk ahalisi katledildi. Erzincan, Bayburt, Erzurum ve Kars yöresinde tarihin en büyük insan kıyımı yaşandı. Osmanlı arşivindeki katliam defterlerinde ölen Türklerin sayısı 520.000 sayısına kadar ulaşıyor. Rus askerlerinin geri çekilmesi esnasında güvenliği sağlanamayan Kars'ın Subatan köyüne saldıran Ermeni komitacılar 570 Türk köylüsünü vahşice katlettiler. Türk Tarihçiler 1991 yılında görgü tanıkları ve belgelerin yardımı ile Subatan'da toplu mezar açma çalışmaları yaptılar. Yaşanan acı gerçekleri de ortaya çıkardılar. Kazım Karabekir'in görevlendirdiği Osmanlı askeri fotoğrafçıları da yaşanan olayları belgeleyen fotoğrafları çektiler. Fotoğrafların asılları Askeri Arşivde bulunmaktadır. Şimdi sormak gerekir asıl soykırım kime yapılmıştır.”