Tahsin Kaya yaptığı analiz çalışmasında, kentin ekonomik ve sosyal boyutunu gözler önüne serdi.
Eski Başkanlardan Tahsin Kaya, “Doğunun en ücra köşesi ve sınır kenti olan Kars, sanayileşmenin olmadığı ekonomik ve sosyal iklim şartları ağır olan, göçün durmadığı serhat şehrimizde yaşamaktayız. 2013 yılına az bir zaman kala, 2012 Kars’a neler getirdiği, neler kaybettirdiğini genel bakış açısını değerlendirmek istedim. Öncelikle 2012 esnafımızın zor bir yılı olarak görmekteyim. Çeşitli meslek dallarındaki esnafımız, büyük işletmeler arasında dar boğazda kaybolmuş, vergisini, SSK’larını ve kirasını dahi ödeyemez duruma düşmüş bankalara borçlanmış, icralık olmuş ailesine ekmek götüremez duruma düşmüştür. Büyük firmalar ise Kars’ta ki kar payını katlamış ve daha da büyümüşlerdir. Bu rekabet esnafımızı tedirgin etmektedir. Bu sorunların çözümü ise Ticaret Odası ve Esnaf Sanatkârlar Odası’na düşmektedir. Bu sıkıntıları belirli yerlere taşınarak ancak çözülebilir” dedi.
Kaya, “Bir bakış açımda, tarım ve hayvancılıkla ilgili. Bu kesimde zor bir yıl yaşamaktadır. İthal hayvancılıkla ilgili yeni çıkan yasalar besicilerimizi ümitlendirmekte fakat kurak geçen iklim şartlarından dolayı çiftçimiz ve besicimiz sıkıntılara boğulmuş, borçlanmış, saman, ot ve yem alabilmek için hayvanlarını yok pahasına satıyor ve satarken bile bazen alıcı bile bulamıyor. Tarım ve hayvancılığın teşviklerle çözümü gerekmektedir. Yerel yönetim de belediye çalışmalarına baktığımızda, gözle görülür yapılaşma, alt yapı sorunu, yol, su, çöp ve kentsel dönüşüm projeleriyle başarılı bir yıl geçirdiği ve özlemle beklediğimiz uygar kent kimliğini kazandığını, sorunları en az seviyeye indiğini görmekteyiz. Çalışmalarından dolayı Sayın Belediye Başkanına başarılar diliyorum.” diye konuştu.
Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Ama bir eksikliği de dile getirmek istiyorum. Kent konseyinin bir an önce aktif, çözücü, plan ve proje üreterek, sorunlarımızı esnafıyla, oda başkanıyla, kamu kurumu ve kuruluşlarıyla birleşerek toplantılar yapıp ve bu çalışmaları rapor halinde hazırlayıp çözümü için vekillerimize sunmak, takipçisi olmak gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlara baktığımızda; Kars’ta sıkı bir yatırım çalışması yapan Ulaştırma Bakanlığı, Kara Yolları, DSİ özverili çalışmalarından dolayı Kars’a yeni bir çehre kazandırdılar. Bu konuda da kendilerine teşekkür ediyorum. Turizme baktığımızda; önceki yıllarla karşılaştırdığımızda hiç ilerlemenin kaydedilmediği Kars’ın tamamının gazete üzerinde kaldığı tarihi dokuya sahip çıkılmadığı, Kültür varlıklarının yok olmaya yüz tutulduğunu görmekteyiz. Eski yıllara oranla turist sayısının azaldığı görülmektedir. Öte yandan ise, Ajanslarımıza da baktığımızda; finansman kaynaklarıyla bir nevi yatırımların canlandığı, fakat hiçbir değişimin olmadığı görülmektedir. Kars’ta proje üretiminde öncelik tanıyan Ajanslar, Kars’ın tanıtımında eksik kalmıştır. Gidere bakınca çok yüksek, gelire bakıldığında çok düşük olarak görmekteyiz. Bu açıdan herkes üzerine düşeni mutlaka yapmalıdır. Üniversiteye baktığımızda da; gerçekten Kafkas Üniversitesi’nin bünyesinde yeni fakültelerin açılması, öğrenci sayısının fazlalaşması Araştırma Hastanesi’nin faaliyete geçip acilin açılması Kars halkının dışarıya bağlılığının azalması, önem arz etmektedir. Kars halkıyla esnafıyla, bütünleştiği zamanda bölgede sayılı üniversiteler arasında yer alacaktır. Öz verili çalışmalarından dolayı da ayrıca Sayın Rektör’e ve üniversite yönetimine başarılar diliyorum. Genç ve dinamik olan Valimiz ve Emniyet müdürümüzün sıkı çalışmalarından dolayı Kars Türkiye’nin en huzurlu kenti olarak görmekteyiz. Özellikle Emniyet müdürü Kars’ın ve vatandaşın huzurunu sağlamak için gece- gündüz titizlikle çalıştığı gözlerden kaçmamaktadır. Kars Türkiye genelinde oluşum açısından en büyük etnik yapıya sahip bir kent, halkı kaynaşmış, acı tatlı, birlik beraberlik ve barış içinde yaşamaktadır. Barışın ve huzurun tek kenti; KARS için hep birlikte el ele vererek çalışmalıyız. 2012 yılı böyle geçti. Umarım 2013 yılı Kars’a birçok alanda kazanım sağlar.”