Eğitim masaya yatırıldı

Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, eğitimle ilgili tüm sorun ve soruları masaya yatırdı.

Bugüne kadar eğitimde alınan başarılar ve başarısızlıklar, Kars’taki eğitimin temel ihtiyaçları, sorunları, eğitim kalitesi, alınacak önlemler, beklenti ve hedefler enine boyuna el alındı. Gazetecilerin soruları, kamuoyunun beklentilerinin yanında Milli Eğitim Kurumu’ndaki plan ve projelerinde işlendiği açıklamada Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, hem öz eleştiride hem de eleştiride bulundu.

ESKİLER YERİNİ YENİLERE BIRAKTI ARTIK ÖMÜR BOYU ÖĞRENME VAR

İşte Alkış’ın eğitimle ilgili açıklamaları:

“Eskiden Halk Eğitim Kursları adı altında anılan kursların artık Hayat Boyu Öğrenme kursları olduğunu söyleyen Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, “Kurslarımızda maalesef Türkiye’de en düşük olan illerden bir tanesiyiz. Aslında belki en fazla olması gerekirken... Bizim burada şöyle yanlış bir algı olmuş; Halk Eğitim Kursu dendiği zaman vatandaşa eğitim verecek bir kurs olmak yerine sanki birilerinin istihdam alanı oluşturmak gibi algılanmış. Ya da belge dağıtan bir kurs gibi algılanmış. İşte filan kursa yazılıyorsun, 3 ay sonra belge alıyorsun. Filan kursa yazılıyorsun 5 ay sonra belge alıyorsun.

AMACIMIZ BELGE VERMEK DEĞİL, BU KURSLARDAN YARARLANILMASINI SAĞLAMAKTIR

Biz bunun böyle olmadığını mutlaka bir şey verilmesi, bilgi verilmesi, sadece belge değil; gidenlerinde oradan yararlanması gerektiğini, devam mecburiyeti olduğunu arkadaşlara anlattık. Böyle sıkı tutunca sayıda aşağı düştü. Yani devam etmeyen belge alamayınca bu sefer canı sıkılıyor gelmiyor. Belki söylememe lazım ama geçen bir köye gittim. Burada bir Halk Eğitim Merkezi var dediler. Kursa girdim. İki kişi var. İki bayan var. Dedim ki bunlardan birisi hoca diğeri de öğrencidir dedim. Meğer ikisi de öğretmenmiş. İki tane oda var. Birisi bir odada öğretmen, biri diğer odada öğretmen... Ama ilginç olan şey ikisinin de hiç öğrencisi yok. Ben bu hadiseden sonra hemen gelir gelmez eğitim denetmeni arkadaşlara yazı çıkartım. Şu anda hızla bunları denetliyorlar.

İSTİHDAM OLUŞTURMAK İÇİN KURS AÇAMAYIZ

Böyle olan kursların tamamını kapatıyoruz. Yani biz birilerinin istihdam oluşturmak için kurs açamayız. İhtiyaçsa o alanda kurs açarız. Gelecekler insanlar yararlanacaklar. Tabi şimdi bunları konuşurken genellikle başarı sınavla ölçüldüğü için, ‘bizim sınav başarımız nedir?’ diye sorabilirsiniz. Bu sene Bakanlık sıralama vermedi. Fakat önceki yıllarda vermiş. Ortaokuldan sonraki sınavlarda 60’lardayız. Üniversite sınavlarında, LYS’de, LGS de, ÖYS’de biraz daha gerideyiz. Bu seneki açıklamada son 10’da değiliz. Sadece Matematik, Fen’de ismimiz geçiyordu. Ama eşit ağırlıkta Sosyal’de diğer alanlarda biz daha geride değiliz. Son onda değiliz demek beni mutlu etmiyor.

BAŞARI AKADEMİK OLARAK ÖLÇÜLMEZ AMA MADEM Kİ SINAVLARA GİRİLİYOR BAŞARI BU NOKTADA ŞARTTIR

Yani ilk onda olmalıyız. Başarı sadece akademik başarıyla ölçülmüyor ama mademki sınavlara giriyoruz, orada başarılı olmalıyız. Bakanlığımız şunu da sorguladı. Bu sınavlar ne kadar başarıyı ölçüyor. Bu sınavlarda hep çoktan seçmeli ezbere dayalı bir sınav sistemi olduğu için, bu şuanda ciddi tartışılıyor. Ucu açık, muhakemeye fırsat verecek, analiz yapacak, sentez yapacak sorular soruluyor. Bu da çok ezber yapanları başarılı yapmıyor. Çok kitap okuyanları, daha çok yorum yapanları başarılı yapıyor. Bu sınav uygulamasına geçtikten sonra öyle zannediyorum kitap okuma oranı ile başarı oranı yüksek olacak. Bizde oralarda daha üstlerde olacağız diye temenni ediyoruz.

KARS’A BU YIL KAZANDIRACAĞIMIZ OKUL SAYISI EN AZ 15 OLACAKTIR

2011-012‘de 9 okul yaptırmışız. Sıfırdan. 60 civarında hatta daha fazla okulumuzu tamir etmişizdir. Şu anda yine bu yılın yatırımından olmak üzere 6 tane okulumuz bugünlerde ihaleye giriyor. Yani Kars’a bu sene kazandırılacak okul sayısı en az 15 olacaktır. Onarımı hariç. Nasipse önümüzde ki yıl 2012-2013 öğretim yılında da 2013’de yani önümüzde ki yıl 15 okul yaptırabilirsek bu toplamda 30 okuldan fazla ediyor. Bu Kars’a rahat bir nefes aldıracak. Tabi yine şöyle bir sıkıntımız var. İnşaat süresi 6 aydır. Bu sene biraz fazla oldu gerçi. Şuandan sonra artık nisan’a kadar beklide Mayısa kadar artık inşaat yapamayacağız. İnşaat süresinin kısa olması inşaat yapmamızı zorlaştırıyor. Ama güzel olan şu: Çok ödenek problemimiz yok. Gerek özel idarenin katkıları bize ayırdığı pay yüzde 20’sini eğitime ayırıyoruz. Genel bütçeden gelen payla birlikte önümüzde ki yıl en az 15 okul yapmayı hedefliyoruz.

ÖDENEK KONUJSUNDA SIKINTI YOK, PLANLAR YAPILDIKTAN SONRA İŞE BAŞLANILACAK

Liseler genel bütçeden geliyor. Ama ilkokullar ve ortaokulları onları biz planlıyoruz. Bizim genel bütçeden teklif ettiğimiz beklediğimiz okullar 12 tane bunların içinde merkezde bir kız meslek lisesi planlamamız var. Ümitliyiz inşallah çıkacak. Bizim kız meslek lisesi çok kalabalık. Laboratuarlarda çocuklar ders görüyorlar. Bizim hemen yanımızda Atatürk ilköğretim okulunun yanındaki metruk bina vardı. Orayı onardık. 12 derslik. Şuanda orayı kız meslek lisesine tahsil ettik. Kız meslek lisesi orayı kullanacak. Ancak bu yetmiyor. Yeni bir kız meslek lisesi düşünüyoruz. Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi resmen açıldı. 30 derslikli... Oda bizi rahatlattı. İkinci lise. Yine bir Anadolu lisesi planlamamız var. Merkezde biz bunları bekliyoruz. Her ilçeye de bir Anadolu lisesi yine merkezden... Mesela Sarıkamış Anadolu lisesine ihtiyacımız yok ama acilen bir yurda ihtiyacımız var. Erkek öğrenci yurduna ihtiyacımız var. Ümitliyiz onu bekliyoruz. Yine Kağızman’da yurda ihtiyacız var bekliyoruz. Digor’da yurda ihtiyacımız var bekliyoruz. Ama İlkokulları ve Ortaokulları planlamayı yaptıktan sonra onları size duyuracağız. Liseler Bakanlıktan beklediğimiz. İlkokulların ve Ortaokulların planlamasını henüz yapmadık. Neden? Bakanlıktan gelen ödenek netleştikten sonra Özel İdarenin ödeneği ile birleştireceğiz. Planlamayı ondan sonra yapacağız. Ama hazırlığımız var. Her ilçeden acil ihtiyacınızı bize bildirin dedik. 4-5 tane ilçenin Milli Eğitim Müdürü, İlçenin Kaymakamı ve ileri gelenleri belirlediler. Bunları bizde üzerinde durduk çalıştık. Şu anda taslağı bizim elimizde var. Yani ilçenin acil neye ihtiyacı var. Bunları ilerideki günlerde komisyonda yine netleştirip ödeneğimizde belli olduktan sonra yayınlayacağız.

Tarihi eserleri koruma kurulu, tarihi eserlerdeki tadilat, tebdilat, yıkım, onarım vs. izin vermesi gerekiyor. Fakat benim cehaletimi bağışlayın. Sadece binanın olduğu yerde değil, yakınlarında tescilli bina varsa yine izin gerekiyormuş.

HERŞEY HEMEN OLMUYOR; ANCAK BİZİMDE ACİL OKULA İHTİYACIMIZ VAR

Biz imar planıyla ilgili belediyeyle görüştüğümüzde belediye koruma kuruluna yazdı. Bizde biz de dedik ki koruma kurulu görsün bir problem yok dedik. Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlk Öğretim Okulunun karşısında tescilli bir binamız var. Biz orayı Ana Okulu olarak kullanıyoruz. Orada bizim binayı koruma kurulu büyük buldu. Yüksek buldu. Dediler ki bu binayı buraya yapamazsınız. Bizde bu işin önemini arkadaşlara izah ettik kurula biz katıldık. Dedik ki: İsterseniz katını azaltalım, isterseniz tadilat yapalım ama ne olursunuz biz bu okulu bu yıl yapalım. Yok dediler. Koruma kulu olmaz değince şuanda daha sonra hemen hızlıca yeniden bir proje ihalesi yapıldı. Şuanda proje bitme aşamasında. Önümüzde ki yıl 15 okula artı 15 okulun içinde değil Gazi Ahmet Muhtar Paşa ihaleye çıkıyor. Bu sefer koruma kurulu ile de istişareli yapıyoruz projeyi. Projeyi alan firmaya dedik ki bu proje koruma kurulundan geçmek şartıyla yapacaksın. Görüştüler ve çizdiler. Tabi değer okulumuz Mustafa Kemal İlköğretim. Müzenin yanında. Şimdi orada arsamız dar geliyordu binada sığmıyordu. Arkasında özel şahıslara ait bina var. Onları kamulaştıralım. Belediyeye ait arsadan da biraz talep ettik. Alalım burayı güzel bir okul yapalım dedik. Fakat şimdi yine benim söyleyemeyeceğim ama sizin bildiğiniz bu prosedür prosedürler var. Hemen olmuyor. Ama bizimde okula acil ihtiyacımız var. Biz bu işleri gerek kamulaştırma,gerek belediyenin vereceği yer; sağ olsun başkanımız hayır demedi ama imar değişikliğinin yapılması zannediyorum orası yeşil alanmış. Yeşil alandan tekrar imara dönüştürülesi çok zaman alacağı için biz dedik ki buraya küçük bir okul yapalım. Ama biran önce yapalım. Onunda proje ihalesini yaptık. Önümüzde ki yıl 15+2 bu okulda yapacağız. Böyle benzer bir sıkıntımızda Digor Lisesi biliyorsunuz. Digor lisesinin; geçen hafta ben Ankara’daydım bakanlıkla görüştük. Digor Lisesine çürük demiyorlar. Sağlamda demediler. Dediler ki bunun güçlendirilmesi lazım. Ben çok teknik elemanla görüştüm. Gerçekten güçlenip güçlenmediği meçhul...Hatta bazı teknik elemanlar diyorlar ki binanın yükünü arttırıyor. Belki de daha kötü oluyor diyorlar. Maliyette yüksek olunca Bakanlık da bu projeyi bizden istedi. Biz de Digor Lisesini yıkıp yerine yenisini yapacağız. Bu da 15+3. Yine Akyaka da 200 kişilik öğrenci yurdumuz yapılıyor. Bu +4 bunlar planda yok. Sarıkamış’a kapalı spor salonu yapılıyor. Arsayla ilgili bir problemimiz var. Bu da +6 oldu.

ÇIKANLARI UYGULAMAK DURUMUNDAYIZ

Ben Sayın Bakanımızdan dinlediğim şeyleri aktardım. Sayın bakanımız bizimle yaptığı bir toplantıda dedi ki biz önümüzdeki yıl başlayacak diye şu şu sebepten dolayı söyledik. Yani mesela fabrikalar kumaş üretmesin. Önlük kumaşı üretmesin. Zarar girmesinler iş adamları. Ama bu sene uygulanabilecekleri hemen uygulatabilirsiniz. Hatta bir örnek anlattı. Sabah iki çocuk sivil kıyafetle okula gidiyordu. İnşallah öğretmenleri o çocukları geri döndürmemiştir. Dedi ki arkadaşlar bu günden itibaren uygulayabileceğinizi uygulayabilirsiniz. Bende bunu aktardım. Çünkü ulusal medya da bu haber olunca bizde Ankara-İstanbul bunu uyguluyorsa bizde burada uygulayabiliriz. Bazı arkadaşlar şunu söylüyorlar. Bu iyi mi oldu kötümü oldu? Biz uygulayıcıyız. Yürütmeyiz. Yasama değil. Bunu mecliste tartıştılar. Biz çıkanları uygulamak durumundayız. Bunun için biz şu anda uyguluyoruz. Bunun iyimi olduğu, kötümü olduğu, kim seviniyor, kim üzülüyor onu siz araştıracaksınız.

ÖĞRENCİ İSTERSE YİNE DE ÖNLÜK GİYEBİLECEK

Bazı okul müdürlerimiz diyorlar ki biz saça karışmıyoruz, bazıları diyor ki biz pantolona karışmıyoruz. Çünkü biz emredersek şu anda müdürlerimiz zor durumda kalabilirler. Bunu için okul aile birlikleri ile idareci arkadaşlarımız karar veriyorlar. Biz bu sene devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl uygulayacağız. Mesela Fen Lisesi öyle demiş. Onları takdir ediyorum. Veya başka bir okulumuz diyor ki biz okul aile birliği ile karar verdik. İsteyen çocuklar bu yıldan uygulamaya başlayacak. Ama şu da olmayacak. Kılık kıyafet uygulaması serbest oldu. Önlük giyme diyemeyecek hocalarımız. Çocuk isterse yine bu yıl önlüğü ile devam edebilecek.

NE YAPIP EDİP ÖĞRETMENLERİMİZİ BURADA KALMASINI SAĞLAMALIYIZ

Olumsuz etki edecek. Geçen yıl ben bunu hiçbir yere yazmadım. Duymanızı da istemiyordum açıkçası. Geçen yıl 533 öğretmen açığımız vardı bu sene 833 öğretmen açığımız var. Ne yapıp edip öğretmenlerimizin burada daha uzun süre kalmasını sağlamamız lazım. Yani öğretmenlerimiz ilk fırsatta buradan gitmenin yolunu arıyorlar. Okul sayımız arttı. Öğrenci sayımız arttı. Ama kadrolu öğretmen sayımız artmadı. Boş geçen dersimiz yok. Öğretmenlik bekleyen öncelikle Eğitim Fakültesi... Böyle bir sıralama yaptık. Bir kıstas oluşturduk. Ücretli öğretmenlikle ilgili önce Eğitim Fakültesi mezunu mümkünse branş öğretmeni, sonra dolmadı diyelim Fen Edebiyat Fakültesi mezunu, oda olmadı, 4 yıllık Fakülte mezunu; işletme, iktisat ve diğerleri, yine dolmadı çok az ön lisans bu İmam hatiplerde yada seçmeli derslerle ilgili, kuranı kerimle ilgili, peygamberimizin hayatı ile ilgili, iki yıllık ön lisan mezunu olan hocalardan falan istifade ettik.

GİDEN SAYISI GELENDEN FAZLADIR; BU DEĞİŞMELİDİR

Bazı yerlerde de imamlar derse giriyor diye algılandı. İmam hatip mezunu arkadaşların derse girme hakkı yok. Ama ilahiyat ön lisans mezunu ise seçmeli derslere girebilirler. Ama gönlümüz arzu ediyor ki tamamı kadrolu olsun. Acemi öğretmen olmasın. Yani giden sayısı gelenden fazladır. Alan değişikliğinden de bayağı öğretmenimiz gitti.

Bakanlık ilk önce Anadolu Liseleri ve Düz Liseler tüm Türkiye’de bizde de Anadolu Lisesi statüsünde, Düz Lise statüsünde, İmam hatip Liseleri de buna dahil. 23 okulumuz vardı. Kars’taki Anadolu statüsünde; Anadolu Kız Meslek, Anadolu İmam hatip, Anadolu Ticaret Meslek de buna dahil. Bu okullarımızı donattık. Şimdi ikinci aşamada Anadolu statüsünde olmayan okullar, 3’üncü aşamada ortaokullar böyle gidecek. Yani tüm Türkiye’de dengeli bir planlama var. Yoksa böyle illere göre ayrı bir değerlendirme değil bu. Tamamen Valilerin takdirinde yani biz teklif ediyoruz. Valilik uygun görürse başarı belgesi veriyor. Ben öğretmenlerime teşekkür veriyorum ama puan değeri olmadığı için öğretmenlerde çok ciddiye almıyorlar. Ama Vali Beyin verdiği başarı belgesi atamalarda, idarecilikte puan ifada ettiği için o çok kıymetli. Ben sayın Valimize bunu izah ettim. Dedim ki biz eğitim çalışanlarına ceza veriyoruz. Ama bu tek kanat.

İDARECİ CEZA VERİYOR ÖDÜL VERMİYORSA BU EKSİK BİR YÖNETİCİLİKTİR

Eğer bir idareci ceza veriyor, ödül veremiyorsa bu eksik bir yöneticiliktir. Bir yönerge hazırlamamız lazım dedim. Daha önce bazı iller bunu yapmıştı. Ödül yönergesi. Şu, şu, şu şartlara uyan; bay- bayan, ortaokul, lise öğretmeni fark etmez; a sendikalı, b sendikalı hiç fark etmez. Şu kıstasları yerine getirenler başarı belgesi alır. Diyeceğiz ve komisyon bunları hesaplayacak, toplayacak kaç kişi olursa olsun sınır yok. Yani 4000 öğretmenimiz de başarı belgesi almayı hak ediyorsa Sayın Valimiz hepsine başarı belgesi verecek.

KARS’TA FARK YARATAN ÖĞRETMENLER VAR

Tiyatro grubundan bu sene öğretmenler gününde Bakanlık sizin ilden bir öğretmen gelsin demedi. Bir yarışma düzenlendi. Fark yaratan öğretmenler diye biz ilde bir yarışma yaptık. Fark yaratan 3 öğretmenimizi seçtik. bunlardan birinci olarak Öğretmen Evinin müdürü Emre bey vardı. İkinci olarak Ali Kasım bey vardı. Üçüncü olarak da bir bayan öğretmenimiz vardı. Fakat Bakanlığa biz gönderdik. Bakanlık Ali Kasım bey ikinciyken onu birinci seçmiş. Tabi çalışmalardan dolayı. Büyük ihtimal hasretten dolayıdır. Mesela şuanda bu arkadaşlar öğretmenliklerini yapıyorlar. Öğretmenlik dışında Kars’ımızın profesyonel ligde bir tek takımı var. Genç Kaf Kars voleybol takımı ve bu takımın has oyuncusu Ali Kasım. Emre bey kulüp başkanı. Tiyatro ekibi var. tiyatro yapıyorlar. Sosyal etkinliklerde bu arkadaşlar var. Tabi bunlar fark yaratıyor. Bakanlık bunları onura etti. Ankara’ya çağırdı. Bakan bey, Başbakan, Cumhurbaşkanı bunlarla birlikte yemek yedi sohbet etti. Aynısını biz Kars’ta da yapacağız. Kars’ta fark yaratan öğretmenler... Her şey inşallah daha güzel olacak.

MARİFET İLTİFAT DA TABİKİ, BİZLERDE TEŞVİK EDİYORUZ MOTİVE EDİYORUZ

Marifet iltifata tabidir. İltifatsız metazaidir. Derler büyüklerimiz. Bizde arkadaşlarımızı teşvik ediyoruz, motive ediyoruz. Yani bazen hiç bir şey olmasa da öğretmenimiz o köyde olması bile büyük nimettir. Ama bir bakıyoruz öğretmenlerimiz çok değişik şeyler yapıyorlar. Mesela Hacı Halil’de oturuyor ekmek yapıyor, köylüler geliyor okulu boyuyor, bayanlar gelip okulda film seyrediyor. Yani okul köyün bir parçası olmuş. Hedefimizde bu var. Biz bunu arzu ediyoruz. Bakanlığımız bununla ilgili çalışma yapıyor. Yani okul hattan soyutlanan bir bina değil. Herkesin okuludur.öğretmen herkesin öğretmenidir.”