Bölge halkı yoklukla mücadele eder hale geldi

Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdırlılar, hanehalkı tüketim harcamalarında en yüksek payı yüzde 25,4 ile gıda ve alkolsüz içeceklere ayırıyor.

Tacettin DURMUŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2019 yılına ait bölgesel hanehalkı tüketim harcamaları kamuoyu ile paylaştı. Paylaşılan sonuçlara göre konut ve kira harcamasına en yüksek payı İstanbul aldı.

Yapılan açıklamada Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’da yaşayan vatandaşların gelirinin yüzde 25’4’ünü gıda ve alkolsüz içeceklere ayırdığı belirtildi. Yapılan açıklamada bölge halkının tiryaki olduğu ve sigaraya verdiği para değerlendirme dışı tutuldu. Yoğun tüketimin olduğu bölge illerinde alkollü içeceklere ayrılan harcamaların da açıklanmadığı verilere göre yöre halkının ancak karnını doyurduğu ve hayatta kalmaya çalıştığı ortaya çıktı.

2020 yılının başında dünyayı, ülkemizi ve bölge illerini etkisi altına alan ölümcül korona virüs salgını göz önüne alınarak yapılacak olan istatistiki çalışmalarda daha da vahim sonuçların alınacağı beklenirken hane halkı artık borç batağında yoklukla mücadele eder hale geldi. Korona virüs ile bağlı olarak 2020 yılında hayatın her alanında yaşanan başta ekonomi ve işsizlik olmak üzere tüm olumsuzlukların da yansıyacağı TUİK çalışması kamuoyuna doğru yansıtılırsa ortaya hazin sonuçlar ortaya çıkacak. Halkın büyük kısmı yine İŞKUR kapısında geçici bir işe yerleştirilmek için birbiriyle yarışmaya hazırlanıyor. Pandemi nedeniyle esnaf büyük oranda sorunlar yaşarken, iş arayanların sayısı da her geçen gün artıyor. Kış ve kültür turizmine umut bağlayan esnaf da kara kara düşünürken Kars’ın son yıllarda özellikle Doğu Ekspresi ile yakaladığı fırsatın da elden gideceği de pandemi kadar her kesimi üzüyor.

 

TUİK Kars Ardahan Ağrı Iğdır Bölge Müdürü Mehmet Memiş tarafından kamuoyuna açıklanan bilgiye göre; Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; hanehalkı tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 28,6 ile TR1 (İstanbul) iken en düşük payı ayıran bölge yüzde 20,2 ile TRA (Kuzeydoğu Anadolu) oldu.

Aynı verilere göre hanehalkı tüketim harcamalarından en düşük payı yüzde 0,8 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgeleri aldı. Bu bölgeleri yüzde 1,0 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) ve TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt), yüzde 1,3 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) izledi.