Kars’ın merkeze bağlı Ölçülü köyünde su sıkıntısı had safhadadır. Dönem başından bu yana söz konusu sıkıntıyı sürekli gündeme getiriyor olmamıza ve İl Özel İdaresi’ne defalarca aktarmış olmamıza rağmen, Ölçülü köyünün su sıkıntısı çözümlenmiyor.
Ölçülü köyü yaklaşık 2 bin 500 nüfusu ile Kars’ın en büyük köylerinden biridir. Köyde 20 öğretmen görev yapıyor ve yaklaşık 400 öğrenci mevcuttur. Köy muhtarından aldığımız bilgiye göre şu an köylüler içme suyu dahi bulamıyor. Köy muhtarı da yetkili kurumlara defalarca başvurduğunu, Başbakanlığa dilekçe verdiğini ancak bir cevap alamadığını öne sürüyor. Ölçülü köyünün su sıkıntısının ne zaman ve ne şekilde giderileceği hakkında bilgi edinmek amacıyla;
1-Köyün su sorununa dair yetkili makamlara yapılan başvurular doğrultusunda su sorunun çözülmesi için hangi çalışmalar yapılmıştır?
2- Köyün su sorunu neden bu güne kadar çözümlenmemiştir? Bu sorunla ilgili Başbakanlığa yapılan başvuru var mıdır? Başvuru var ise neden bu güne kadar bu konuda bir girişim olmamıştır?
3- Yaklaşık olarak 2 bin 500 nüfusu olan köyün su sorununun kalıcı olarak çözümlenmesi için başlatılan bir çalışma var mıdır? Köyün su sorunu ne zaman çözülecektir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Fatih Açıkel, Sadık Kurulay, Hüsamettin Taşsümer, Hüseyin Bayrak ve Güven Demirer adındaki 5 işçi çalıştıkları Samsun Eti Bakır İşletmeleri’nde iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. İşçiler 300 ton ağırlığındaki amonyak tankı kapağının altında kalarak can vermiştir. Yaşanan kazada 11 işçi de yaralanmıştır. İddialara göre tankın üst kapağı yerleştirilmeye çalışılırken, kapağı kaldırmak için kullanılan kancaların takıldığı puntalar kopmuş ve kapak 30 işçinin üzerine düşmüştür. Olay bir katliamdır. Her ne sebeple olursa olsun ölümlerin sorumlusu taşeron işçiliği ve sendikasız çalışma sistemini hayata geçirerek, ucuz ve güvencesiz çalıştırmaya göz yuman hükümettir.
İş cinayetleri hükümetin sendikasızlaştırma uygulamalarının bir sonucudur. Her yıl binlerce işçi katliama varan iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. İş cinayetleri hükümetin söylemleri doğrultusunda olağan karşılanır hale gelmiştir. İş güvenliğini yok sayan sadece taşeron firmalar değildir ana firmalar da aynı yöntemle işçi çalıştırıyor. İş yerleri denetlenmiyor. İş yeri sahipleri para harcamamak için işçileri sağlıksız ortamlarda çalıştırıyor. Tersaneler başta olmak üzere organize sanayileri, inşaat firmaları gibi iş alanlarında binlerce işçi hayatını kaybediyor. Bu tür iş yerlerinde denetimler yapılmıyor. Çalışma alanında yapılan değişiklikler işçilerin aleyhine bir durum ortaya çıkarmış ve iş yeri sahiplerini korumaya almıştır. Bu nedenledir ki, işçi katliamının ardı arkası kesilmiyor. Samsun’da yaşanan facianın son olmayacağı aşikârdır. Konun bir an önce gündeme alınarak, iş kazalarının önlenmesi için hem yeni düzenlemeler yapılması hem de mevcut düzenlemelerin hayata geçirilmesi için sürekli bir denetim mekanizması oluşturulması gerekiyor.
Fatih Açıkel, Sadık Kurulay, Hüsamettin Taşsümer, Hüseyin Bayrak ve Güven Demirer nasıl hayatını kaybetmiştir?
Olayda ihmali bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
Kaza nasıl meydana gelmiştir? Sorumlusu kimdir?
Söz konusu iş yeri en son ne zaman denetlenmiştir?
İş yeri kapatılmış mıdır? Soruşturma ne aşamadadır? Olayla ilgili tutuklanan kaç kişi bulunuyor?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi, vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı 2. ve 3. basamak Hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri için 182 MHRS Çağrı Merkezini arayarak canlı operatörlerden kendilerine istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir uygulama olarak tanımlanmıştır. Ancak zaman zaman bazı hastanelerde bu uygulamada aksaklıklar yaşanıyor.
Kars Devlet Hastanesi Doğum ve Çocuk Bakımevi bir ayı aşkındır bu uygulamanın dışındadır. Vatandaşlar 182 çağrı merkezini aradıklarında randevu alamamakta, operatörler tarafından doğrudan hastaneye yönlendirilmektedirler.
Kars Devlet Hastanesi Doğum ve Çocuk Bakımevi’nden 182 Çağrı Merkezi ile randevu alabilmenin ne zaman mümkün olacağını öğrenmek amacıyla;
Kars Devlet Hastanesi Doğum ve Çocuk Bakımevi için 182 çağrı sistemi ile randevu alınamamasının nedeni nedir?
Söz konusu sorun ne zaman çözülecektir?