Bu başvurulardan toplam bin 610 tanesi 2012 yılı içerisinde sonuçlandırıldı, 178 adedi 2013 yılına aktarıldı. Bin 610 adet Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Kararlarından bin 420 tanesi tüketici lehine, 190 tanesi de tüketici aleyhine sonuçlandırıldı.
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAREKETİ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞ VE NASIL GELİŞMİŞTİR
Tarihsel gelişimi süreci içinde tüketicinin korunması eylemi çok eskilere dayanmakla birlikte çağdaş anlamda tüketicinin korunması hareketi özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısında görülen sosyal ekonomik ve teknolojik gelişmelerin sonucunda ortaya çıktı. Tüketici hakları üzerine kurulmuş olan bu hareket, yine bu haklar doğrultusunda gelişti.
TÜKETİCİ HAKLARI NELERDİR
Sürekli bir gelişim içinde bulunan İnsan Hakları’na 60’lı yıllardan itibaren “Tüketici Hakları” da katıldı. Sosyal ve ekonomik nitelik taşıyan tüketici hakları ilk olarak ABD Başkanı Kennedy tarafından 15 Mart 1962 tarihinde Amerikan Kongresine sunulan bir mesajda ortaya konuldu. Kennedy bu mesajı ile tüketicinin korunması hareketinin öncülüğünü yapan kişi oldu.
15 Mart gününün tüm dünyada “TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ” olarak kutlanması da bundan kaynaklanmakta.
Tüketici hakları daha sonra Avrupa Birliği’nin 1975 tarihli 1. Tüketiciyi Koruma Programı’nda ele alındı. 1981 tarihinde yürürlüğe giren 2. Tüketiciyi Koruma Programı da, birinci programın ortaya koyduğu temel tüketici haklarını, bunlarla ilgili ilke ve amaçları benimsedi ve bunları Programla tüketici hakları yeniden gözden geçirilmek, Uluslararası Tüketici Birlikleri Örgütü tarafından ilan edilen 8 temel tüketici hakkı benimsendi.
Bunları şöyle sıralanabilir.
1.TEMEL İHTİYAÇLARIN GİDERİLMESİ HAKKI
2.GÜVENLİK VE GÜVEN DUYMA HAKKI
3.MAL VE HİZMETLERİN SERBESTÇE SEÇİLMESİ HAKKI
4.BİLGİ EDİNME HAKKI
5.EĞİTİM HAKKI
6.ZARARIN KARŞILANMASI (TAZMİN EDİLME) HAKKI
7.SESİNİ DUYURMA ( TEMSİL EDİLME) HAKKI
8.SAĞLIKLI BİR ÇEVREYE SAHİP OLMA HAKKI
Ülkemizde de bu 8 temel haklar çerçevesinde ilk olarak 1995 yılında 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çıkarılarak yürürlüğe konuldu. Değişen sosyal ve ekonomik olaylar karşısında 2003 yılında 4822 Sayılı Kanunla yeniden tadil edilerek kanun kapsamına Ayıplı hizmet, Sözleşmelerdeki haksız şartlar, Devre tatil, Paket Tur, Mesafeli sözleşmeler, Kredi kartları ile ilgili hükümler ilave edildi.
TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURU SAYILARI
HAKEM HEYETİ ADI 2012 YILI
KARS (MERKEZ İLÇE) 1450
AKYAKA 6
ARPAÇAY 82
DİGOR -
KAĞIZMAN 32
SARIKAMIŞ 115
SELİM 32
SUSUZ 71
TOPLAM 1788