Bakü-tiflis-kars Demiryolu Hattı

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) yeni demiryolu hattı inşaatının kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma Türkiye ile Gürcistan arasında 3 Eylül'de imzalanacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Türkiye ile Gürcistan Hükümeti arasında 'Bakü-Tiflis-Kars' yeni demiryolu hattının 'Kars-Ahilkelek' kısmı üzerinde Gürcistan'da yapılması planlanan demiryolu tüneli inşaatının kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma 3 Eylül'de İstanbul'da Müsteşar Ziya Altunyaldız ile Gürcistan adına Gümrük İdaresi'nden sorumlu Maliye Bakan Yardımcısı Jambul Ebanoidze tarafından imzalanacak.

Kars-Ahilkelek (Gürcistan) arasında 98 kilometrelik yeni bir demiryolu inşa edilmesi, Gürcistan'da ise 160 kilometrelik mevcut demiryolunun modernizasyonu suretiyle, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan demiryolu ağlarının doğrudan birbirine bağlanmasını öngören bir proje olan BTK Demiryolu Projesi'nin 2014 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Türkiye kesimi için 220 milyon dolar, Gürcistan kesimi için ise 200 milyon dolar olmak üzere toplam 420 milyon dolara mal olması beklenen hat, Hazar Denizi geçişli tren-feribot hatları ile Kazakistan ve Türkmenistan'a olan bağlantısıyla, Türkiye'nin Orta Asya, Uzak Doğu ve Güney Asya'ya demiryolu erişimini sağlayacak önemli bir uluslararası koridor oluşturacak.

BTK Demiryolu Projesi çerçevesinde inşa edilmekte olan demiryolu Türkiye-Gürcistan hududunu bir tünel ile geçecek. Söz konusu tünel yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda olacak. Tünelin yarısı Türkiye, yarısı da Gürcistan topraklarında kalıyor. Türkiye tarafındaki inşaat işleri büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Gürcistan tarafının talebi üzerine tünelin Gürcistan topraklarında kalacak kısmının inşaat işlerini de Türk tarafını yapan Türk firmasının üstlenmesi üzerinde duruluyor. Sözkonusu firmanın tünel delme işlemlerinde kullanacağı ekipman ve çalışacak personelin hudut geçişlerinin kolaylaştırılması için, iki ülke arasında gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik bir anlaşma imzalanması da görüşmede ele alındı.

Bakanlık yetkililerince 17-18 Temmuz'da Bakü'de BTK Demiryolu Projesi 4'ncü Bakanlar Üçlü Koordinasyon Toplantısında, Bakanlık ve Gürcistan Gümrük İdaresi temsilcilerince bir araya gelinerek anlaşma üzerinde mutabakata varıldı.

Anlaşma uyarınca ilgili tüm kurumlarından temsilcilerin katılımıyla bir ortak komisyon kurulması ve 162 nolu hudut taşı bölgesinde geçici bir hudut kapısı kurulması gerekecek. Bu demiryolu hattının Türkiye için önemli projelerinden olan demir İpekyolu tesisi açısından da büyük önem taşıdığı ifade edildi.